Pep Guardiola še ne zganja preplaha

Nemško DP: danes v Münchnu gostuje senzacionalni Paderborn. Utrujeni junaki svetovnega prvenstva.

Objavljeno
23. september 2014 01.58
S. U., šport
S. U., šport

München – Ko so ob začetku nogometne sezone razglasili že tradicionalno novico o razprodanih prav vseh Bayernovih tekmah v tem prvenstvu, so ob tem omenili tudi »čakalne vrste« tistih, ki še upajo, da bi kdo od srečnežev svojo vstopnico vrnil. Takrat je bila najkrajša vrsta za današnje gostovanje Paderborna, zdaj senzacionalno vodilnega na lestvici.

Resda sleherna nogometna predstava med Oktoberfestom, največjo pivsko veselico na svetu, ki se je v Münchnu začela v soboto, ohranja poseben mik, toda tekma s novincem v tekmovanju naj bi bila le ena od rutinskih obveznosti branilca lovorike in tudi v novi sezoni lovca na odmeven evropski dosežek. Pri Bayernu namreč ne skrivajo, da se močno spogledujejo z nastopom v berlinskem finalu lige prvakov, na nemških tleh bi radi ponovili sanjsko zgodbo izpred dveh let, ko so v nepozabnem londonskem večeru za svoj peti evropski naslov ugnali Borussio iz Dortmunda. S tem klubom naj bi se tudi v tej sezoni najresneje »udarili« v boju za prestižno domačo lovoriko, a kdor se zdaj ozre k ligaški lestvici, opazi na vrhu Paderborn, ki je sploh prvič doslej med udeleženci najvišje nemške lige.

»A to nikakor ni naključje. Nogometaši tega moštva imajo talent, so kakovostni, dobro strokovno vodeni, povrhu tudi dovolj agresivni – skratka, vemo, zakaj so na vrhu,« je na včerajšnjem srečanju z novinarji poudaril Bayernov trener Pep Guardiola. Pričakovanje tekme s Paderbornom je tako že preseglo sprva napovedovano zanimanje javnosti, Katalonec, ki s svojimi nogometaši ni prav bleščeče štartal, se bo resno lotil današnje naloge: »Prepričan sem, da se naš tekmec ne bo zgolj branil. Že doslej je igral odprto in čemu bi zdaj to spreminjal? Bremena ne čuti, če ne zmaga, ne bo ničesar hudega.«

In Bayern? »Pri nas je povsem drugače. Kadar zmagamo, kot trener dobim visoko oceno, če pa se nam to ne posreči, me že označujejo z nadutežem,« je v pričakovanju zanimivega večera in po silno bledi predstavi svojega moštva v Hamburgu poudaril strokovnjak, ki se je pred dobrim letom v Münhcnu znašel pred mikavno, a obenem tudi zelo zahtevno nalogo: nadaljevati in še nadgrajevati prejšnjo pot silno uspešnega predhodnika Juppa Heynckesa.

Toda ob začetku te sezone šampionskega leska še zdaleč ni, kar sprva niti ni nepričakovano glede na delež Bayernovih reprezentantov v odločilnih tekmah svetovnega prvenstva (Mario Götze je bil za povrh še avtor gola za nemški naslov prvakov). Sledilo je pomanjkanje počitka ter nato ustrezne priprave za klubsko sezono, a hkrati je tudi res, da široka izbira kadra omogoča vendarle več od zgolj povprečne predstave nazadnje v Hamburgu (0:0).

Obenem sedanji prvi mož vroče münchenske klopi ne zganja preplaha in ga pravzaprav ne preseneča, da so najresnejši kandidati za nemški vrh, poleg omenjenih Bayerna in Dortmunda še Schalke in Leverkusen, za začetek v senci presenetljivo konkurenčnih Paderborna, Mainza in Hoffenheima. »Veliki klubi so utrujeni, potrebujejo čas za lepe predstave,« pravi Guardiola. Po Nemčiji sicer odmeva predvsem izjemen Paderbornov štart s širši javnosti manj znanim trenerjem Andreem Breitenreiterjem ter tudi igralcem Moritzom Stoppelkampom, ki je osupnil nogometni svet z golom z rekordne razdalje 83 metrov. Ob namigu, če bi ga kdo pri Bayernu lahko premagal, je trener prvakov omenil le kratko: »Malokdo. No, še največ možnosti pripisujem vratarju Manuelu Neuerju.«