Petnajst let pozneje med trenerji, direktorji, komentatorji

Kaj počno akterji mariborske pravljice 1999? Med glavnimi so bili Prašnikar, Đuranovič, Bozgo, Šimundža, Balajić, ...

Objavljeno
16. september 2014 01.18
Jaka Lucu
Jaka Lucu

Ljubljana – V sredo, 25. avgusta 1999, se je Maribor po dveh zmagah proti francoskemu Lyonu kot prvi slovenski klub uvrstil v skupinski del lige prvakov. Kako je bilo in kaj danes počno glavni akterji podviga, ki ga je nekaj tednov kasneje nadgradila še slovenska reprezentanca, ki se je uvrstila na evropsko prvenstvo na Nizozemskem in v Belgiji?

»Kot je bilo mogoče pričakovati, so Francozi, ki so v Ljudskem vrtu pač morali tvegati vse, takoj prevzeli pobudo. Toda podobno kot na prvi tekmi v Lyonu se ob dobro organizirani in hladnokrvni mariborski obrambi niso preveč naigrali,« je v zmagovitem poročilu za športne strani Dela zapisal Borut Planinšič mlajši. In nadaljeval: »Dotedanje razmerje moči pa se je porušilo v 23. minuti, ko so fanatični štajerski navijači 'poleteli' s svojih sedežev. Maribor Teatanic je kaznoval jalove napade Lyona in dosegel gol! Djuranovič je prodrl po levi strani in podal v sredino do Šimundže, ki je z natančnim strelom v levi spodnji kot francoskih vrat na štadionu povzročil nepopisno slavje.«

Strelec Šimundža, danes glavni trener Maribora in skupaj s športnim direktorjem Zlatkom Zahovićem tvorec druge uvrstitve največjega in daleč najpomembnejšega slovenskega kluba v skupinski del lige prvakov, je aktivno nogometno kariero vlekel še nekaj let in leta 2003 prevzel treniranje mlajših selekcij pri mariborskem Železničarju, kjer se je z nogometom tudi začel ukvarjati. Leta 2008 je postal pomočnik Darka Milaniča na klopi Maribora in takrat se je tudi začel novi mariborski evropski vzpon. Šimundža je v sezonah 2011/2012 in 2012/2013 vodil Muro 05, vmes tudi graški GAK, a je ta bankrotiral. Po slabih in srečnih nastopih Maribora v kvalifikacijah za ligo prvakov v sezoni 2013/2014 je Maribor odpustil hrvaškega trenerja Anteja Čačića; Zahović je namesto Čačića pripeljal iz Aluminija Šimundžo, igralsko legendo kluba. Šimundža klub pozna do obisti in je tudi realist. Po velikem slavju v Glasgowu je dejal, da razmišlja le o naslednji tekmi in naslednjem nasprotniku, in to so bile Domžale v Domžalah. Šimundža je za Maribor v 56 tekmah dosegel 23 zadetkov.

Podajalec za prvi zadetek povratnega srečanja proti Lyonu, Dejan Djuranovič, je med letoma 1998 in 2003 za Maribor igral 136 tekem in dosegel 21 zadetkov. V Domžalah, kjer je tudi končal igralsko kariero v slovenski prvi ligi, je bil pomočnik Slaviše Stojanovića v času, ko je na videz majhen klub z obrobja Ljubljane kraljeval Sloveniji. V zadnjih dveh sezonah je glavni trener Radomelj, ki v sezoni 2014/2015 prvič nastopajo v prvi slovenski ligi.

Spet Planinšič mlajši: »Igrali so 45. minuto, Mariborčani pa so v eni od akcij gledalce navduševali s kratkimi podajami. Žoga se je znašla pri Balajiću, ki je iz podobnega položaja kot pred njim Šimundža streljal in matiral gostujočega vratarja Coupeta. Takrat je bilo že jasno, da je slovenski prvak na pragu senzacionalnega dosežka. Navijači so konec polčasa pričakali stoje, zmotila jih ni niti vratnica Francozov v zadnji minuti.«

Strelec drugega gola Stipe Balajić je v Maribor prišel leta 1998, ostal do leta 2005 in kot defenzivni vezist v 175 tekmah zabil 29 golov. Od sezone 2007/08 je trener na Hrvaškem, v lanski sezoni je bil glavni trener Hajdukove ekipe do 19 let.

Na prvi tekmi v Lyonu, kjer je Maribor začel rušiti velike evropske načrte Lyona, udejanjene v naslednjih sezonah, sta posebej blestela vratar Marko Simeunović in osrednji branilec Marinko Galić. Oba sta z mirnostjo v obup spravljala (pre)ambiciozne Francoze.

»Težka tekma, res težka! Toda še enkrat smo dokazali, da 'mali' lahko premaga 'velikega'. Jaz sem svoje opravil. Maribor me je zato tudi kupil,« je v Lyonu dejal Simeunović, ki je bil med letoma 1992 in 2004 prvi vratar slovenske reprezentance. Danes je direktor televizijske hiše Sportklub za Slovenijo.

Srednji branilec Galić je za Maribor igral med letoma 1999 in 2001 in za reprezentanco Slovenije med letoma 1994 in 2002. Danes vodi Športni center Marinko Galić.

Kliton Bozgo, ki sicer proti Lyonu ni zadel, je pa na 128 tekmah za Maribor dosegel 78 zadetkov, je trenutno pomočnik Edina Osmanovića v Aluminiju in trener slovenske reprezentance do 15 let.

Gregor Židan je za Maribor igral med letoma 1993 in 2001, potem se je kot otrok Olimpije posvetil delu z mladimi v ljubljanskem klubu.

Danes 61-letni trener Bojan Prašnikar je prvi evropski Maribor vodil med letoma 1996 in 2000. Po veliki zmagi v Ljudskem vrtu je 25. avgusta 1999 za Delo povedal: »Vse se je razpletlo po naših načrtih. Ubranili smo se začetnega pritiska gostov, bili nevarni v protinapadih in prek Šimundže dosegli res lep gol. Čedalje bolj živčne Francoze smo potolkli z drugim golom. Tako izkušena ekipa, kot smo mi, si namreč ne sme dovoliti, da bi zapravila takšno prednost.«

Prašnikar je v karieri trikrat vodil reprezentanco in sicer v razdobjih 1991–1993, 1998 in 2002–2004. V slovenski prvi ligi je po dvakrat vodil Muro in Maribor in trikrat Olimpijo, nazadnje v sezoni 2011/12. Med letoma 2007 in 2009 je v super konkurenčni bundesligi vodil Energie Cottbus. Prašnikar je v zadnjih dveh letih predvsem strokovni komentator v studiu.