Platini in Blatter z osemletno prepovedjo udejstvovanja v nogometu

Mednarodna nogometna zveza je zaradi korupcijske afere ostro kaznovala Seppa Blatterja in Michela Platinija.

Objavljeno
21. december 2015 10.38
FBL-WC-2014-FIFA-CONGRESS-BRAZIL
M. Ž.
M. Ž.

Zürich - Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je danes izrekla ostro kazen predsedniku v odstopu Seppu Blatterju in predsedniku Evropske nogometne zveze (UEFA) Michelu Platiniju, ki sta zaradi korupcijske afere prejela osemletno prepoved udejstvovanja v nogometu.

79-letni Blatter, ki je na čelu Fife od leta 1998, in 60-letni Platini, ki so mu strokovnjali pripisovali največ možnosti za nasleditev Blatterja, sta se v središču pozornosti znašla zaradi spornega milijonskega nakazila iz leta 2011. Takrat je Sepp Blatter svojemu francoskemu kolegu nakazal 1,8 milijona evrov, Platini pa je sporno nakazilo pojasnil z besedami, da mu je Blatter le plačal za delo, ki ga je zanj kot tehnični svetovalec opravil med letoma 1998 in 2002. Oba nogometna veljaka sta se hkrati sklicevala na to, da je šlo za ustni dogovor.

Etične komisije krovne nogometne zveze ni verjela njegovim besedam in je oba nogometna veljaka najprej kaznovala z 90-dnevnim suspenzom, zdaj pa sta prejela še ostrejšo kazen.

»Ne v pisni izjavi ne na zaslišanju gospodu Blatterju ni uspelo pokazati pravne podlage za to plačilo. Njegova izjava o ustnem dogovoru ni bila prepričljiva, zato jo je komisija zavrnila. S tem, da gospodu Blatterju Fifinih interesov ni uspelo postaviti na prvo mesto in se vzdržati tega, kar bi lahko bilo v nasprotju z interesi Fife, je kršil zaupanje do zveze,« so zapisali pri etični komisiji.

Platini je poleg suspenza prejel še kazen v višini 50.000 frankov, Blatter pa bo moral plačati 80.000 frankov.

Blatter se bo pritožil na CAS

Sepp Blatter je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da se bo pritožil na Mednarodno športno razsodišče, saj meni, da ni storil nič napačnega:

»Žal mi je, da nekje še vedno predstavljam žogo za brcanje, in žal mi je za to, kako me ljudje obravnavajo. Lahko mi rečete, da sem optimist. Bil sem namreč prepričan, da smo odbor prepričal v svoj prid. S Platinijem sva imela sklenjen gentlemanski dogovor. Po svetovnem prvenstvu leta 1998 je pristopil k meni in mi rekel, da bi rad delal za Fifo, hkrati pa je dodal, da je zelo drag. Rekel sem mu, da mu takoj ne moremo plačati in da bomo to storili kasneje. Čudi me to, da etična komisija zavrača obstoj tega dogovora. Svojo pravico bom iskal na Mednarodnem športnem razsodišču. Sem švicarski državljan in če te v Švici suspendirajo za osem let, si moral storiti hud prekršek. Sram me je, da je razsodišče ni upoštevalo dokazov,« je povedal Blatter.

Tudi Platini napovedal pritožbo

Tudi predsednik Uefe Michel Platini se ne namerava sprijazniti s kaznijo: »Vzporedno s pritožbo na Mednarodno športno razsodišče bom ob pravem času stopil tudi na civilno sodišče in zahteval povračilo za vso škodo, ki so mi jo s predsodki naredili v dolgih zadnjih tednih.«

Pri Uefi so v izjavi za javnost podprli svojega predsednika: »Pri Uefi smo zelo razočarani nad to odločitvijo, ki je seveda še stvar pritožbe. Uefa podpira pravico Michela Platinija do poštenega procesa in do priložnosti, da očisti svoje ime.«

Pet kandidatov za novega predsednika Fife

Predsednik Uefe Michel Platini je bil eden izmed sedmih uradnih kandidatov za novega predsednika Fife. Ta nogometna organizacija bo Blatterjevega naslednika dobila 26. februarja prihodnje leto na izrednem kongresu.

S seznama kandidatov za novega predsednika je najprej odpadel Liberijec Musa Bility in sedaj še Platini, tako da je v igri ostalo le še pet kandidatov, to so Francoz Jerome Champagne, jordanski princ Ali Bin Al Hussein, Švicar Gianni Infantino, bahrajnski šejk Salman Al Khalifa in Južnoafričan Tokyo Sexwale.