Platini: Odločitev ni bila etična, ampak patetična

Po izreku kazni etične komisije pri FIFA se je odzval tudi drugi kaznjenec najslavnejšega dvojca grešnikov.

Objavljeno
22. december 2015 22.48
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Ljubljana – »Boril se bom, šel bom od sodišča do sodišča, a bom sprejel svojo odgovornost ne glede na to, kakšen bo razplet,« je včeraj prekinil molk še drugi član najbolj slavnega dvojca kaznovanih športnih funkcionarjev, predsednik Evropske nogometne zveze (UEFA) Michel Platini. V svojem odzivu je bil 60-letni Francoz oster in kajpak nedolžen.

Platini je svojo obrambo začel s slikovitim komentarjem: »Odločitev ni bila etična, pač pa patetična.« Nadaljeval pa: »Dobil sem udarec v zobe. Kaj je etična komisija počela od leta 2011, ko sem dobil plačilo? Zakaj se je zbudila kar naenkrat, tik pred volitvami? Kandidat za predsednika pa sem tudi jaz. Boril se bom proti tej nepravičnosti, a vem, da bodo mediji blatili moje ime. Karkoli se bo zgodilo, je moj ugled umazan.«

Ogorčenost predsednika brez vpliva je bila pričakovana. Pomagala ni niti prespana noč po izreku »smrtne obsodbe«, kot je odločitev etične komisije pri Svetovni nogometni zvezi (FIFA) označil Platinijev prijatelj in nekoč njegov soigralec pri Juventusu in predsednik Nogometne zveze Poljske Zbigniew Boniek.

Zadrega je še posebej neprijetna v Platinijevi domovini Franciji, ki bo prihodnje leto gostila evropsko prvenstvo. Odločitev etične komisije v Zürichu je zato močno odjeknila tudi v francoski politiki. Minister za šport Patrick Kanner je stopil v bran slovitemu rojaku.

»Podpiram ga, čeprav je kaznovan,« je dejal minister. S posledicami odločitve etične komisije se je seznanil že prej. Platini zaradi suspenza ni smel prisostvovati niti žrebu skupin EP pred dvema tednoma.

V svoji obrambi je Platini vztrajal pri tem, da pri izplačilu 1,85 milijona evrov ni bilo nepravilnosti. »Opravil sem določeno delo. Izstavil sem račun, prejel plačilo in plačal tudi davek. To je bilo leta 2011,« je pojasnil sporni znesek Francoz, ki bo, če bo izpolnil obljubo, da bo uporabil vse možnosti, da bi potrdil svojo nedolžnost, v naslednjih letih pogosto hodil na sodišča. Naloga ne bo lahka, najprej se bo moral bojevati znotraj FIFA, nato na mednarodnem športnem arbitražnem sodišču (CAS), potem pa še na švicarskem civilnem sodišču.

Platinija so se v Franciji po dolgem in počez lotili tudi v različnih anketah. Ugledni dnevnik Le Parisien, pod njegovim okriljem izhaja tudi športni dnevnik L'Equipe, je bil najpodrobnejši v spraševanju o »liku in delu« nekoč francoskega junaka. Izidi so bili pomenljivi. Kar 71 odstotkov anketirancev je ocenilo, da ga zanima izključno denar. Da je kljub vsemu ikona francoskega nogometa, jih je menilo 84 odstotkov. Da je manipulator 44, da ne sprejema kritik 58 odstotkov, da je korajžen in simpatičen 63, da ima avtoriteto pa 62 odstotkov. Na splošno ima o njem dobro mnenje 56 odstotkov ljudi, med nogometnimi ljudmi pa ima 71-odstotno zaupanje. Da naj se upokoji in umakne iz vseh nogometnih aktivnosti, je glasovalo 54 odstotkov anketirancev, 41 odstotkov pa jih meni, da naj gre do konca. Kar 78 odstotkov jih je prepričanih, da je v nogometu preveč korupcije.