Platini razmišlja o belih kartonih in kazenski klopi

Predsednik UEFA Michel Platini je v knjigi Parlons Football predstavil nekaj novih predlogov nogometnih pravil.

Objavljeno
16. oktober 2014 20.54
Š. Ro., Delo.si, STA
Š. Ro., Delo.si, STA
Pariz - Predsednik Evropske nogometne zveze Michel Platini si želi v nogomet uvesti kazensko klop, s katero bi kaznoval ugovarjanje igralcev pri sodnikih. Zamisel je predstavil v svoji knjigi Parlons Football (Govorimo o nogometu), ki je v Parizu izšla danes.

Platini bi v ta namen zdajšnjemu rumenemu in rdečemu kartonu dodal še belega, ki bi ga sodnik uporabil le zato, da bi igralca poslal na kazensko klop. Francoz meni, da bi na ta način lahko zajezil zdajšnjo poplavo protestov nogometašev, ki je po njegovem mnenju prerasla že v pravo epidemijo.

Če bi obveljal njegov predlog, bi nogometaši zaradi ugovarjanja dobili desetminutno kazen. Francoz pravi, da bi se na ta način izognili tudi nepotrebni uporabi rumenih kartonov, ki bi jih po njegovem mnenju sodniki uporabljali le za prekrške.

A to je morda le najbolj zanimivo pravilo, za katerega se zavzema Platini. V knjigi jih je še nekaj, med drugim bi število menjav zvišal s tri na pet. Pri tem bi Platini dovolil dve menjavi ob polčasu, tri pa med igro samo.

Ena od Platinijevih idej je tudi, da se ukine minimalna starost za sodnike, da se sodnikom na golovi črti dovoli, da pridejo na igrišče in da se spremenijo nekatere kazni, saj po njegovem mnenju denimo nima smisla, da se igralcu v primeru prekrška za enajstmetrovko, ko prekine 100-odstotno priložnost tekmeca, pokaže še rdeč karton, saj je že 11-metrovka in priložnost za zadetek dovolj velika kazen.

Platini si želi zmanjšati tudi moč predsednika Mednarodne nogometne zveze, saj je mnenja, da Fifa pogosto deluje kot stroj, ki uresničuje ideje enega človeka. Pri tem je jasno, da meri tudi osebno na Josepha Blatterja, za katerega je Platini že večkrat izjavil, da je čas za njegov umik, saj je na čelu krovne nogometne zveze že 16 let.