Po 100 dneh nove vlade naši v ofsajdu ali Offsidu?

Novi predsednik NZS Aleksander Čeferin ne bo imel na voljo 100 dni miru, kot se sicer nedvomno spodobi ob legitimnih volilnih zmagah v demokratičnih družbah. Pa ne zavoljo bližajoče se tekme z Italijo in morebitnih nesoglasij z Robertom Korenom in drugimi reprezentanti. Težje se bo spopasti s problemom 1. SNL.

Objavljeno
21. februar 2011 12.50
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
»Prvih 100 dni Pahorjeve vlade je bilo sto dni zamujenih priložnosti, obremenjevanja proračuna državljanov, kadrovskega cunamija na potenco, servisiranja fotokopirnega stroja in izgubljanja mednarodnega ugleda.« (Janez Janša, 27. 2. 2009)

»Ta koalicija ne daje vtisa, da je popolna ter da vse najbolje ve. Deluje s svojimi razlikami, samokritičnostjo, odprto navzven. V nadaljevanju se bomo trudili pokazati več in izpolniti pričakovanja, ki so bila do te koalicije res visoka.« (Gregor Golobič, 3. 3. 2009)

Približno 100 dni po ustoličenju trojčka Pahor-Kresal-Golobič in satelita Erjavca sta zgornji oceni logično nasprotni. Tudi prva ocena delovanja »nogometne vlade« Ivana Simiča ni bila enotna; 6. marca '09, pičla dva tedna po Simičevi zmagi, je s položaja komisije za ženski nogomet pri NZS odstopil Branko Gros, mesec dni pozneje so 2. sejo izvršnega odbora protestno zapustili Gros, Rudi Turk, Danilo Kacijan in Stanko Glažar. Razlog? Nestrinjanje s kadrovsko sestavo komisij, razpisom prostih delovnih mest na NZS in novim statutom.

Tudi novi predsednik NZS Aleksander Čeferin ne bo imel na voljo 100 dni miru, kot se sicer nedvomno spodobi ob legitimnih volilnih zmagah v demokratičnih družbah. Pa ne zavoljo bližajoče se tekme z Italijo in morebitnih nesoglasij z Robertom Korenom in drugimi reprezentanti. »To bo najlažje rešljiv 'problem',« je priznal tudi Čeferin, domnevo pa nam je že med volitvami na Brdu potrdil še delujoči člen t. i. »dvojčka SS«, ki je zatrdil, da Grosupeljčan v nasprotnem primeru sploh ne bi bil izvoljen na položaj predsednika nogometne zveze ...

Težje se bo spopasti s problemom 1. SNL, pa ne z njenim morebitnim finančnim kolapsom in aktualnostjo (pol)amaterizma, ki ima v praksi tudi pozitivne učinke; Ekmečiće, Sztipánovicse, Kamberoviće, Joliće in podobne zvezdnike bi naključno nasledili mlajši, nadarjeni fantje. Tak model – če ne drugače – po inerciji naplavlja adute za prihodnost. Še huje se bo spopasti s preglednostjo prvenstva in njegovo regularnostjo, ki je žal v globokem ofsajdu že v primerjavi z navidez teksaško hrvaško sceno. Tam sta se ujela v akcijo Offside »naša« Dino Lalič in Admir Suljič, katerih sodelovanje s HNS in Uskokom vznemirja tudi mnoge v Sloveniji. Omenjena vicešefa stavniškega podzemlja južno (in severno) od Kolpe namreč nista zaman prejela le leto dni zaporne kazni ...

Tudi zato novi predsednik NZS ne bo imel na voljo 100 dni miru, tedaj bo namreč na sporedu že zadnje kolo 1. SNL. Njegova ideja, da bi v prihodnje angažirali še kako tujo stavnico – to je pred leti v času Janševe vlade želel nek Katančev reprezentant, zdaj pa povprečen menedžer –, je dobrodošla; pridobili bi kupci, saj bi razbili tržni monopol, klubi bi prejeli kakšnega tisočaka na leto več. Toda vzporedno bi vzniknil še večji problem. Vsak nenavaden gol bi odgnal s štadionov še zadnje naivneže, katerih glas že zdaj odmeva na slovenskih betonskih mastodontih, kjer je težko dobiti plačan spektakel, lažje pa stakniti kakšen prehlad kot nekoč za Bežigradom.