Po četrt stoletja v Romi bo Totti odnehal

Vendar pa Romina ikona ne bo zapustila kluba, ki mu je bila zvesta vso kariero, temveč bo v njem nadaljevala kot direktor.

Objavljeno
03. maj 2017 20.50
FBL-ITA-SERIEA-ROMA-LAZIO-DERBY
J. P.
J. P.

Rim - Italijanski nogometni prvoligaš Roma bo po koncu sezone ostal brez svoje igralske ikone, neprekosljivega 40-letnega »ostrostrelca« Francesca Tottija, ki bo obesil športne čevlje na klin. To je javnosti razkril novi športni direktor kluba Ramon Rodriguez Verdejo, bolj znan kot Monchi, ki je konec marca prekinil sodelovanje s Sevillo in se preselil na »škorenj«.

»Dogovorili smo se, da bo to zadnja sezona v igralski karieri, po njej pa bo delovanje v klubu nadaljeval kot direktor. Želim ga imeti ob sebi, da me bo naučil, kaj Roma sploh je,« je bil nedvoumen Monchi. Totti se je rimskemu kolektivu pridružil že kot mladinec leta 1989, se tri leta pozneje prebil v člansko moštvo in v njem neprekinjeno ostal do letos.

Četrt stoletja zvestobe klubu je kronal s kar 783 uradnimi nastopi na vseh »frontah« in 307 zadetki, z Romo se je po dvakrat veselil domače pokalne (2007, 2008) in superpokalne lovorike (2001, 2007), vrhunec pa je bila sezona 2000/01, v kateri se je prvič in zadnjič prebil tudi na italijanski prvoligaški tron. Nepozabna ostaja tudi sezona 2006/07, v kateri je bil kralj strelcev s 26 goli.

Bil je tudi nepogrešljiv reprezentant, v članski zasedbi »azzurrov« je med letoma 1998 in 2006 zbral 58 nastopov in devetkrat ukanil tekmečeve čuvaje mreže. Ob prelomu tisočletja je v finalu eura pokleknil pred Francijo (1:2 po podaljšku), na svetovnem prvenstvu leta 2006 je »galskim petelinom« vrnil v finalu in po najstrožjih kaznih osvojil šampionsko lovoriko.