Po izpadu Sunderlanda Moyes izpregel

Novi trener nogometašev Barcelone, ki bo nasledil Luisa Enriqueja, bo znan danes teden, napoveduje predsednik Bartomeu.

Objavljeno
22. maj 2017 23.59
Soccer Moyes Resigns
J. P.
J. P.

Sunderland - Škot David Moyes, ki je v sezoni 2013/14 sedel tudi na klopi Manchester Uniteda, ni več trener dovčerajšnjega angleškega nogometnega prvoligaša Sunderlanda, ki je sezono končal povsem pri repu razpredelnice in se bo v prihodnje meril stopničko nižje. Štiriinpetdesetletnik je delo v klubu prevzel lanskega julija, a nikakor ni mogel dvigniti zasedbe, ki je v 38 dvobojih vpisala zgolj po šest zmag in neodločenih izidov, dodala pa kar 26 porazov in za obstankom med elito zaostala kar 16 točk. Kdo ga bo pri Sunderlandu nasledil, še ni znano.

Vodstvo nemškega prvoligaša Mainza, ki se je za mišjo dlako izognil izpadu v drugo ligo, pa je pokazalo vrata dosedanjemu trenerju, 50-letnemu Švicarju Martinu Schmidtu, ki je stolček zasedal od predlanskega februarja, spodneslo pa mu ga je šest porazov v zadnjih desetih dvobojih. Schmidt je imel sicer z Mainzem pogodbo veljavno še eno sezono, skupaj z njim pa so se od kolektiva poslovili tudi njegovi pomočniki. Nasledil ga bo najverjetneje dosedanji trener klubske selekcije do 23 let Sandro Schwarz.

Medtem pa se je oglasil predsednik španskega velikana Barcelone Josep Maria Bartomeu in napovedal, da bo danes teden znan novi trener, ki bo nadomestil Luisa Enriqueja, ki moštva v minuti sezoni ni znal popeljati ne na španski ne na evrospki tron, vseeno pa so mu gledalci na štadionu Camp Nou včeraj zaploskali in razobesili napis: »Vedno boš eden izmed nas.« Njegovo poslanstvo v katalonskem gigantu se bo končalo s pokalnim finalom 27. maja z Alavesom, glavni favorit za njegovega naslednika pa naj bi bil dosedanji trener Athletica Bilbaa Ernesto Valverde. »V tej sezoni nismo bili dovolj konstantni, imeli smo preveč padcev, zato se Real zasluženo veseli lovorike. Po koncu sezone, 29. maja, se bo sestala uprava kluba in predstavila zaključke, do katerih je prišla po mesecih trdega dela,« je pojasnil Bartomeu.

Pravcato trenersko katastrofo pa si je privoščil nekdanji legendarni avstrijski nogometaš Toni Polster, ki je na klopi četrtoligaša Viktorie z Dunaja pred Wienerbergom pokleknil s kar 0:24. Polster je na igrišče nalašč poslal mladinsko selekcijo, članska pa je v času dvoboja raje vadila za jutrišnji finale deželnega pokala Toto. Triinpetdesetletni strokovnjak je trener že od leta 2010, pred tem pa je majico z državnim grbom nosil v 95 dvobojih in je s 44 doseženimi zadetki še vedno na vrhu večne lestvice strelcev.