Po ligaškem maratonu bo počitnic le za vzorec

Nogomet

Objavljeno
29. maj 2017 01.00
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Ljubljana - Za državnega prvaka Maribor je bilo zadnje dejanje 1. SNL v tej sezoni le formalnost, ki jo je izpeljal z minimalno zmago nad Krškim. Troboj za podpravka se je izšel po željah Gorice. Zaradi boljšega izkupička v medsebojnih tekmah je na 3. mesto potisnila Olimpijo. Domžale so se od ligaške sezone poslovile z visokim porazom proti Celju, krajšo v boju za 8. mesto pa je potegnil Aluminij.

Veselica v Ljudskem vrtu je bila navkljub neprepričljivemu finišu sezone pristna kot se za Štajerce spodobi. Za vijolično »posadko« z igrišča so se že začele počitnice, ki bodo za nekaj dni daljše od največjih tekmecev. Kvalifikacije za ligo prvakov bo Maribor začel v 2. kolu kot nosilec. Prva tekma bo 11. ali 12. julija, povratna 18. ali 19. julija. Za preostalo evropsko trojico, Gorico, Olimpijo in Domžale pa bo samo nekaj sproščenih dni za osvežitev. Še posebej za Ljubljančane in Domžalčane, ki bodo v sredo na koprski Bonifiki sezono vzponov in padcev poskušali polepšati s pokalnim naslovom. Vsi trije bodo kvalifikacije za evropsko ligo začeli v 1. kolu. Prve tekme bodo 29. junija, povratne 6. julija. Žreb parov v obeh tekmovanjih bo 19. junija.

Druge rezultatske odločitve so bile pričakovane. Rudar (7. mesto) in Krško (8. mesto) sta ubranila prvoligaški status, medtem ko bi Aluminij (9. mesto) moral obstanek braniti v dodatnih kvalifikacijah z drugouvrščenim moštvom iz 2. SNL Roltek Dob. Ker so se pri Dobu odpovedali možnosti, da bi igrali v 1. SNL, se Aluminiju obeta, da bo ohranil prvoligaški status brez boja. Deseterico prvoligašev za sezono 2017/18, med katerimi je povratnik prvak 2. SNL Triglav, pa bo potrdila licenčna komisija. Neznanka je le še status Kopra, ki na prvi stopnji licenciranja ni prejel tekmovalne licence. Če bo komisija ugodila njegovi pritožbi, bo Koper naslednjo sezono začel z minus točkami – od 9 do 15.

Sezona 2017/18 se bo začela 15. julija.