Po Mandariću in Jankoviću še naveza Eleke-Velikonja

Po sinočnji uverturi v Celju na sporedu še štiri tekme 5. kola SNL. Maribor bo poskušal odmisliti boj za 4 milijone €.

Objavljeno
12. avgust 2016 17.34
6 ZAJC Miha (NK Olimpija), 24 KABHA Marwan (NK Maribor], Maribor [nogomet, nk maribor, nk olimpija, miha zajc, marwan kabha]
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Nogometno prvenstvo klubom ne omogoča počitka, do začetka decembra bodo odigrali 21 prvenstvenih tekem. Tudi večni derbi, ki od ponedeljka naprej razvnema strasti med navijači Maribora in Olimpije, bo šel v pozabo danes popoldne, ko bodo Štajerci gostovali v Novi Gorici. To bo prva tekma 5. kola 1. SNL, ki sta ga sinoči odprla Celje in Radomlje.

Nova Gorica: Gorica – Maribor (sobota, 17.55; sodnik Skomina):
»Gremo tekmo za tekmo.« Nekako tako bi vam odgovoril povprečni nogometni trener na vprašanje, kakšen je njegov cilj, pri čemer ne bi bilo razlike med trenerjem ekipe v rekreativni ligi in selektorjem reprezentance na euru. Tudi Maribor se nahaja pred podobnim izzivom: v četrtek bo krenil v boj za najmanj 4 milijone evrov, kolikor povprečno prinese klubom preboj v Uefino evropsko ligo, o kateri pa bodo Štajerci razmišljali šele po današnjem obisku Nove Gorice. Pod Kalvarijo še vedno straši duh Nejca Kajtazovića, ki bi ga vijoličasti najraje utopili v žlici vode. Na zadnjem derbiju z Olimpijo se je res potrdilo, da »ti nogomet enkrat da, drugič vzame«, kljub temu se protest od protesta razlikuje. Primerjava tokratnega odziva Maribora z odzivom Olimpije na enajstmetrovko Damirja Skomine v zadnjem derbiju minule sezone v Stožicah razkriva dovolj. Vijoličasti so vendarle dosegli svoje: danes bodo igrali prav pod očesom najboljšega slovenskega sodnika.

Domžale: Domžale – Koper (20.15; sodnik Bukovec):
Luko Elsnerja krasi v dvobojih s Koprom boljša bilanca (zadnjih deset tekem 7-2-1), kot je nekoč v derbijih z Arsenalom krasila legendarnega sira Alexa, torej lahko stavci obkrožijo »fiks enko«? Kdo ve, ob Kamniški Bistrici se obeta srdita bitka na nož za vsak meter igrišča, kakršne smo že videli v zadnjih tekmah Domžal in Kopra. Domžalčani so ob Velenjskem jezeru potrdili dobro organiziranost, saj jih londonski poraz ni vrgel iz tira, toda, pozor, ligaško prvenstvo je desetmesečni maraton.

Kidričevo: Aluminij – Krško (nedelja; 17.30, sodnik Jug):
Tudi četrta tekma tega kola bi bila lahko izenačena in zanimiva, saj bo šlo v nekdanji bazi slovenske reprezentance za derbi spodnjega doma lestvice. Pod večjim pritiskom bodo resda igrali gostitelji, ki bodo poskušali na vsak način vknjižiti krstno zmago v tej sezoni.

Ljubljana: Olimpija – Rudar (20.15; sodnik Vinčić):
Odprtje prenovljene »jame« za starim Bežigradom, med katerim sta zabijala gole tudi Zoran Janković in Milan Mandarić, je dobrodošel korak na poti do končnega cilja Olimpije, ki ga predstavlja nujna gradnja vadbenega središča. Ljubljanski župan in predsednik kluba sta bila torej že učinkovita, zdaj morajo biti še ljubljanski napadalci Eleke, Velikonja, Wobay, ... Novo pridobitev bi bilo namreč dobrodošlo proslaviti z novo zmago – jutrišnji gost ob severni ljubljanski obvoznici naj bi bil tekmec po meri zeleno-belih. Olimpija je v minuli sezoni premagala Velenjčane na vseh štirih tekmah, in sicer s sanjsko razliko v golih 14:1! Navijači si bodo zapomnili predvsem 14. maj in zmago v Velenju prek enajstmetrovke v 94. minuti tekme, s katero so dejansko prekinili 21-letno obdobje suše v metropoli. Toda navijači zahtevajo tudi šampionsko igro – v minuli sezoni so zbrali največji povprečni obisk (4350 gledalcev) domačih tekem po absolutnem rekordu Maribora iz leta 1997 (5289 gl.), v zadnjem kolu te sezone niso uvrstili v idealno enajsterico kola niti enega Ljubljančana, četudi je Olimpija osvojila pomembno točko na večnem derbiju v Mariboru. Velenjčani se ne strinjajo z jutrišnjim načrtom Olimpije, zato se v Stožicah obeta privlačen nogometni večer.