Po prvi zmagi za Camoranesija še prvi štajerski derbi

V 4. kolu 1. SNL dve tekmi danes, jutri še tri. Mura še ni prejela gola, Olimpija v zanjo neugodnem Kidričevem lovi prvo zmago.

Objavljeno
19. september 2020 06.01
Posodobljeno
19. september 2020 06.01
Maribor gre v štajerskem derbi s popotnico prepričlljive zmage proti Bravu. FOTO: Jure Banfi/Sobotainfo
Ljubljana - Kdo bo prvi zabil gol Muri? Črno-beli so v velikem slogu začeli novo sezono, vrhunec je bila četrtkova evropska zmaga nad favoriziranim Århusom. Tako še petič zapored niso prejeli gola. Za nagrado so si priigrali spektakularno tekmo v 3. kolu kvalifikacij za evropsko ligo ta četrtek v Fazaneriji z moštvom PSV iz Eindhovna. Dobro jim kaže tudi v 4. kolu 1. SNL, v katerem bo Mura jutri gostila Gorico, medtem ko se bo nesrečna evropska poraženka Olimpija iz novih travm poskušala izvleči v Kidričevem.

Ljubljana: Bravo – Koper (sodnik Aleksandar Matković): Redkim gostom ustreza ožje igrišče v Sp. Šiški in eni od teh so Koprčani. Z izkušeno in v primorskem derbiju opogumljeno zasedbo bodo Šiškarjem zagotovo pripravili nekaj rutinskih zank. Če bo to dovolj za točko, morda kar tri, pa bo odvisno tudi od učinkovitosti gostiteljev v napadu in obrambi. V Ljudskem vrtu so bili neučinkoviti v obeh linijah, v obrambni tudi naivni. Vijolična zaušnica je bila kar poučna, da se Dejan Grabić in njegovi fantje ne bi preveč povzdignili.

image
Mauro Camoranesi je v prvi tekmi na vijolični klopi videl štiri lepe gole svojih igralcev, privlačne igre še ne. FOTO: Jure Banfi/Sobotainfo


Maribor: Maribor – Celje (Rade Obrenović): Oboji so v fazi prestrukturiranja. Mariborčani pod taktirko Maura Camoranesija opravljajo kadrovsko (Luka Zahović je na stranskem tiru, ker naj ne bi podaljšal pogodbe), celjsko je povezano z vrnitvijo avtomatizmov in šampionske svežine ter iskanjem strelske forme in položaja v konici napada Filipa Dangubića, zamenjave za Daria Vizingerja. Brez njegovih golov (ali katerega drugega) se bo tudi Mitja Lotrič (pre)dolgo vračal v šampionsko formo. Toda v Celju ni preplaha, če izgubljajo, v Ljudskem vrtu pa tudi spektakularni goli ne morejo več prikriti slabe igre. Camoranesi se tega zaveda, a ve tudi, da je bolje zmagovati brez sijaja kot izgubljati s sijajem.

Domžale: Domžale – CB24 Tabor (Damir Skomina): Je bila zmaga v Celju znanilka domžalske vrnitve v slovenski vrh? Še ne, vendar je lepa spodbuda. A naj domžalski selektorji vedo, dokler bo Tabor na lestvici pred Domžalami, ne bo razlogov za zadovoljstvo. Razen ob golih morebitnega novega fanta za dober prodajni zaslužek Daria Kolobarića.

Kidričevo: Aluminij – Olimpija (Dragoslav Perić): Aluminij je vse prej kot idealen tekmec, proti kateremu si želi Olimpija zasukati navzgor krivuljo polomij. Prej bi lahko Aluminij zabil še en žebelj v njeno krsto, ker so tudi nogometaši iz Kidričevega po izgubljenih točkah za zeleno mizo zelo motivirani. O Olimpijini evropski in domači sreči ali nesreči bi se lahko pogovarjali noč in dan, toda nogomet ima svojo logiko in zakonitosti, le da jih predsednik zeleno-belih Milan Mandarić ne upošteva. Zato pa ima, kar ima. O verodostojnosti zdajšnjih strokovnih mož – med katerimi je hierarhija jasna, prvi je Mladen Rudonja, izvrševalec njegovih zamisli pa je trener Dino Skender – pa le toliko: zadnjo prvenstveno zmago v SNL je Olimpija dosegla v 32. kolu prejšnje sezone proti Rudarju. Tudi Aluminij je med tistimi, ki jo je v finišu minule sezone kaznoval za zablode.

image
Muro in Olimpijo po evropskih preizkušnjah čakata ligaška izziva: črno-beli doma gostijo Gorico, Olimpija gostuje v Kidričevem. FOTO: Blaž Samec/Delo


Murska Sobota: Mura – Gorica (Asmir Sagrković): Zdaj je vse jasno, Mura je stroj, zabijajo zvezni igralci, branilci, napadalci. Melje, ker vse deluje, kot mora. Toda šampionska vrednost bo vidna predvsem takrat, ko bo v uigranem in taktično odlično vodenem moštvu prišlo do zastojev. Šampioni se znajo tudi takrat izvleči. Gorica bo v Mursko soboto dopotovala z novim trenerjem z močnim poreklom. Gordan Petrić je bil nekoč tudi član zlate mladinske jugoslovanske reprezentance (Čilencev). Bil je branilec. Gorica pa potrebuje prav red in disciplino v obrambi. Trenerji vedno pravijo, da se prvi temelji igre postavljajo v obrambi.