Po razpletu žreba vidi euro 2016 tudi Katanec

Slovenija 14. novembra v Ukrajini, tri dni pozneje doma. Težko je odgnati spomine na zgodovinski 17. november 1999.

Objavljeno
19. oktober 2015 02.24
regent nogomet
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Ljubljana – Bo 17. november spet pomenil nov veliki večer za slovenski nogomet? Tako se sprašujejo navijači, potem ko je žreb parov dodatnih kvalifikacij za evropsko prvenstvo Sloveniji spet namenil Ukrajino in enak datum vrhunca kot pred 16 leti.

Optimističen je tudi selektor Srečko Katanec, ki je leta 1999 prav tako sedel na klopi reprezentance. Tokratni žreb bo raztegnjen na šest tekmovalnih dni, kar ni le po meri tržnikov pogodb za pravice TV prenosov, pač pa še komu. Predvsem za reprezentance z ožjim kadrovskim bazenom, med katere sodi tudi Slovenija, je še kako pomemben sleherni dan za regeneracijo po prvenstvenih tekmah, ki neizprosno zahtevajo »celega človeka« po dvakrat na teden, pogosto v ritmu sobota-sreda-sobota.

In Srečku Katancu se je uresničila prav takšna želja: fante bo lahko pripravljal dva dni več kot denimo selektorja Norveške in Madžarske, ki se bosta prvič pomerili že 12. novembra. Torej v četrtek, Slovenci in Ukrajinci, ki se bodo najbrž zbrali v ponedeljek opoldne, pa šele v soboto.

»Med prvim in drugim večerom ne bomo imeli na voljo veliko časa za povrnitev moči, zato že zdaj razmišljamo, na kakšen način in s katerimi fanti bomo odigrali obe tekmi. To so specifični dvoboji, s katerimi imamo kar veliko izkušenj. Pred žrebom nisem gojil prevelikih pričakovanj, po razpletu žreba pa lahko rečem, da imamo velike možnosti, da se uvrstimo na evropsko prvenstvo,« je ocenil Srečko Katanec, ki je bil zadovoljen s koncem plesa kroglic. Ljubljančan nam je po tekmi v San Marinu zaupal, da si želi kakšen dan ali dva daljše priprave, bržčas je bil včeraj zadovoljen tudi zavoljo uresničitve te želje.

Selektor kljub temu ne želi dajati konkretnih ocen, do prvega ukrajinsko-slovenskega snidenja je vendarle na voljo še mesec dni. »Dotlej bodo tako naši kot njihovi igralci odigrali veliko tekem, lahko se zgodi še marsikaj. Želim si le, da bi nam prizanesle poškodbe in da bi fantje prišli iz klubov dobro pripravljeni in polni energije. Šele zadnjo nedeljo pred reprezentančnim zborom bomo lahko dobre ali slabe volje. Potem pa bomo videli, kako uspešno smo opravili načrtovano v naslednjem mesecu in kako dobro bomo proučili Ukrajino. V strokovnem štabu smo že zavihali rokave,« je še dodal Katanec.

Tudi privrženci slovenske reprezentance so bili včeraj zadovoljni z žrebom, ki jih je (ne)hote spomnil na številne orosene oči po koncu povratne tekme v Kijevu leta 1999, ko je zgodovinskim golom Zlatka Zahovića, Milenka Aćimovića in Mirana Pavlina sledilo plebiscitarno navdušenje na sončni strani Alp.

Slovenska nogometna družina je torej lahko zadovoljna tako z imenom tekmeca – najbolj se je bala Švedske in BiH – kot z datumom prve tekme, ki jo je Katančevim določil žreb. V naslednjih dneh bosta znani tudi prizorišči obeh tekem. Tako Slovenska nogometna zveza (NZS) kot njena ukrajinska partnerka namreč še nista dokončno izbrali štadionov, na katerih bosta dva vrhunca nogometnega dvoboja. Neuradno gre za Kijev in Ljubljano, torej reprizo iz leta 1999, uradno za ...

Pari dodatnih kvalifikacij za EP

Norveška – Madžarska (12. in 15. 11.)

BiH – Irska (13. in 16. 11.)

Ukrajina – Slovenija (14. in 17. 11.)

Švedska – Danska (14. in 17. 11.)