Po Šporarju Eleke, po Pušniku trener zmagovalec

Olimpija z 800.000 evri prepričala Gorico, toda mladega Nigerijca še ni.

Objavljeno
17. december 2015 22.40
Nogomet Gorica - Maribor. Mariborčan Šuler Marko in goričan Eleke Blessing Chibuike v boju za žogo. V Novi gorici 12.9.2015
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Ljubljana – S kančkom ironije: Olimpija je pot proti prvemu naslovu državnega prvaka v novem tisočletju začela z odhodom najboljšega strelca Andraža Šporarja in razrešitvijo trenerja Marijana Pušnika. Ga bo nadaljevala tako, da bo v glavni vlogi Blessing Eleke in morda tudi Milivoje Novaković?

Dvojec mladosti in izkušenj je ideal, ki bi bržčas zadovoljil Olimpijine navijače.

»Če sem iskren, upal sem, da bo Eleke že teden dni član Olimpije. Z Gorico smo se vse dogovorili. Čakamo samo še, da bo tudi nogometaš potrdil selitev v Ljubljano,« je brez zadržkov povedal športni direktor Olimpije Ranko Stojić, ki je v boj za goriškega Nigerijca šel že kakšen teden prej, preden je bilo jasno, da bo Šporar odšel v Švico. Dodal je še, da se o igralčevih zahtevah pogajajo z njegovo agencijo, ki zastopa tudi Olimpijinega Nigerijca Ezekiela Hentyja. Oba sta pod okriljem agencije »Makoz Group«.

Devetnajstletnik (roj. je bil 5. marca leta 1996) je jeseni navduševal in zabil ducat golov, s čimer je zaostal le za Ljubljančanom. Olimpiji je šlo na roko, da so se klubi iz tujine za postavnega Elekeja zanimali manj, kot so upali v goriškem klubu. Manjkali so predvsem klubi z novci, pri čemer sta bila izpostavljena predvsem švedski prvak in jesenski udeleženec lige prvakov Malmö ter belgijski Standard iz Liegea. Kljub temu je ljubljanski klub moral pošteno seči v žep, da je omehčal goriško vodstvo: po naših virih se je licitacija končala pri 800.000 evrov, kar je 50.000 € več, kot je ponujal Malmö, in z delom odškodnine pri njegovi naslednji prodaji.

Medtem ko se je Maribor s svojo krizo ubadal sredi sezone in jo na igrišču deloma odpravil, je Olimpija vanjo zašla v zaključku sicer uspešnega prvega dela prvenstva. Iz nje jo bo vlekel novi trener. »Znan bo še letos,« je zatrdil Stojić, ki se ozira za profilom trenerja z zmagovalnimi izkušnjami in ne samo v slovenskem okolju.

Maribor je bil hitrejši tudi na trgu, saj je največje okrepitve opravil prav tako med sezono, ko je zadel v polno s prihodom Gregorja Bajdeta, po razpadu koprskega moštva pa brez odškodnine ujel še Mateja Palčiča in Amarja Rahmanovića. Olimpija je pomirila navijače s tem, da je podaljšala pogodbe z vratarjem Aleksandrom Šeligo in stebrom obrambe Nemanjo Mitrovićem, toda tudi športni direktor se zaveda, da manjka še kakšen posladek. Morda v podobi Milivoja Novakovića?

»Že pred časom sem dejal, da bi ga potrebovali. Igralca, ki bi imel avtoriteto na igrišču in v slačilnici, nimamo. Je pa res, da je Novaković izrazil željo, da bi še igral na Japonskem. Kot sem slišal, se nam bo izmuznil iz rok, saj naj bi ostal še leto dni na Daljnem vzhodu. Če bo obstajala najmanjša priložnost, da bi se lahko dogovorili, jo bomo vsekakor poskušali zagrabiti,« je o možnosti, da bi spomladi v zeleno-belem dresu igral tudi Novaković, povedal prvi mož športnega dela Olimpije.

Novakovićeva vloga v Olimpiji bi prišla še kako prav, saj naj bi prav z Elekejevim prihodom prišle do veljave njegove bogate izkušnje in tudi drugačne igralske značilnosti. Medtem ko je Eleke najmočnejši na odprtem prostoru, je v zgoščenem kazenskem prostoru Novaković še vedno napadalec s strelskim občutkom. Novakovićeva avtoriteta pa bi še kako prav prišla novemu trenerju, bil bi njegova podaljšana roka na igrišču in krotilec mladostne zagnanosti.

»Vem, da bi bila Henty in Eleke s svojo nepredvidljivostjo ter neizkušenostjo lahko tudi silno neugodna, da bi lahko rušila homogenost in hierarhijo v moštvu in prav zato bi bila Novakovićeva prisotnost silno pomembna,« je Stojić priznal, da bi bila vloga 36-letnega otroka nekdanje Olimpije ključnega pomena za razburljivo šampionsko bitko z Mariborom.