Po suspenzu Blatter in Platini še izključena

Etična komisija pri Svetovni nogometni zvezi za ustni dogovor o svetovanju za 1,85 milijona evrov ni imela posluha.

Objavljeno
21. december 2015 19.45
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Ljubljana – Predsednik Svetovne nogometne zveze (FIFA) v odstopu Joseph Blatter in predsednik Evropske nogometne zveze (UEFA) Michel Platini sta iz nogometne družine izključena za 8 let. Etična komisija pri FIFA je bila brezkompromisna, njun dogovor o plačilu »svetovalnih storitev« v višini 1,85 milijona evrov ni imel pravne podlage.

Etična komisija, ki je že prej zaslišala Blatterja, Platinija pa so zastopali njegovi odvetniki, je pod vodstvom Nemca Hansa-Joachima Eckerta zasedala v Zürichu. V obrazložitvi odločitev je dala jasno vedeti, da predsednika, ki ju je taista komisija oktobra suspendirala za 90 dni, nista ravnala etično, nista spoštovala vseh zakonov in pravil ter upoštevala regulatorskega sistema. Povrhu jima je namenila še denarno kazen, Blatter bo plačal 46.000, Platini pa 74.000 evrov.

Blatter se je na odločitev odzval takoj in je vztrajal, da ni kršil niti enega zakona.

»Težko bi rekel, da je to lep dan zame ali FIFA. Takšna izjava bi bila popolnoma napačna. Obžalujem, Obžalujem, da sem vreča za boksanje. Žal mi je za FIFA, žal mi je za nogomet. Prav tako mi je žal zase in za to, kako me obravnavajo. Boril se bom do konca,« je med drugim povedal 79-letni obtoženec, ki je zatrdil, da bo v domovini uporabil vsa pravna sredstva, da bi opral svoje ime in ugled. Da bo iskal pravico tudi na razsodišču za šport (CAS), najprej pa pri izvršnem odboru FIFA.

Švicar je govoril tudi o tem, kako je leta 1998 prišlo do spornega dogovora med njim in Platinijem: »Platini je prišel do mene in mi rekel, da bi rad delal za FIFA in da je zelo drag. Pojasnil sem mu, da mu ne morem plačati takoj in da bom to storil pozneje. Šlo je za ustni dogovor in po pravilih FIFA veljata tako ustni kot pisni dogovor.«

Platiniju je FIFA v naslednjih štirih letih izplačala dogovorjeni znesek, ki ju bo na koncu bržkone stal funkcionarske nogometne kariere.

»Odobril ga je tudi Odbor za finance pri FIFA. Bila je donacija, s čimer smo se izognili korupciji,« je dodal Blatter in zmogel še znameniti terminatorjev stavek: »Vrnil se bom!«

Evropska krovna organizacija je zaščitila svojega 60-letnega predsednika, ki je prav tako napovedal, da bo uporabil vsa pravna sredstva, da bi ubranil svoj ugled:

»Seveda, UEFA je zelo razočarana nad to odločitvijo.«

Toda Platinijev naskok na Blatterjevo nasledstvo in nasploh delovanje v nogometu v organih FIFA (bržčas tudi pri UEFA) se je včeraj dejansko končalo. Francoz, nekoč velemojster na igrišču, je veljal za Švicarjevega učenca in programiranega naslednika na čelu FIFA. Vmes sta imela tudi ohlajeno razmerje. Še posebej po Platinijevi izvolitvi za predsednika UEFA leta 2007 in 2011, ko je Blatter kljub dogovoru, da se bo umaknil, kandidiral še za četrti mandat na čelu FIFA.