Po točki v Novem mestu so se obzorja malce zjasnila

1. SNL: Janez Zavrl, izkušeni kapetan moštva Kalcer Radomlje, upa, da je napočil trenutek za lepši niz.

Objavljeno
23. september 2014 01.44
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Radomlje – Radomlje so ujele svojo prvo točko v 1. SNL. Na Portovalu je bila zgodovinska, a je bilo med novinci čutiti tudi nekaj grenkobe: »Bili smo blizu treh točk,« je bil iskren kapetan Janez Zavrl. Enaintridesetletni Ljubljančan ima za seboj naporno poletje. Odigral je vseh devet tekem in vseh 90 minut.

Novomeški derbi z dna lestvice je zapletel položaj. Doslej odpisani Radomljani so s točko ohranili tekmovalne ambicije o obstanku. Po osmih porazih so se zdele znanstvena fantastika ...

»To je za nas nekaj pozitivnega, točka nam je vlila več zaupanja, psihološko smo se dvignili in upam, da se bo to odrazilo tudi na igrišču. Verjamem, da je bila tekma s Krko napoved lepšega niza,« je dejal daleč najstarejši igralec v zelo mladi zasedbi, ki ima pod taktirko Dejana Đuranovića privlačno filozofijo. Izkušeni zvezni igralec, ki je v tej sezoni zabil dva gola in je najboljši strelec moštva, ima tudi vlogo podaljšane trenerjeve roke in mentorja mlajšim igralcem.

»Imamo trenerja, ki goji in predvsem želi igrati privlačen nogomet. Lahko bi kakšno tekmo odigrali bolj tekmovalno, za točke, toda potem ne bi opravljali svojega poslanstva. Imamo vrsto mladih igralcev, ki nabirajo izkušnje v 1. SNL, naša želja pa je, da jih tudi učimo igrati. Vztrajamo pri tej filozofiji, saj želimo, da mladi pokažejo, kaj znajo in se poskušajo uveljaviti. Hkrati smo realni, zavedamo se, da nam manjka kar precej kakovosti,« ni bojazni, da bi filozofija dobila neprivlačen taktični zasuk: »Nihče nam ne ukazuje, da moramo zmagovati, zato lahko igramo brez bremena.«

Po avanturi na Kitajskem je skoraj obesil čevlje na klin, a se je že v 2. SNL pridružil Radomljam. S predsednikom kluba Matjažem Marinškom sta našla skupni jezik o tem, kakšna bo njegova vloga v moštvu, saj je Janiju, očetu dveh hčera, nogomet postranska stvar. Kot igralec z zajetno kilometrino v 1. SNL je odkrito pokomentiral značilnosti lige. »Spremenila se je v tem, da v njej igra veliko mladih igralcev. Je liga mladih. To je povzročilo padec kakovosti, razen pri Mariboru,« je Zavrl izustil trditev, s katero se marsikdo ne strinja. Koliko je resnice v njegovih besedah, bo morda znano že ta teden. Pred Radomljami sta jutri in v soboto izjemno težki nalogi. »Igramo v Kopru in doma z Mariborom. Kdo ve, kaj se lahko zgodi, ničesar ne moremo izgubiti,« je bil pomenljiv.