Po zmagi nad Olimpijo v Evropo še Gorica

Po predzadnjem, 35. kolu 1. SNL neznanka samo še o tem, kdo v dodatne kvalifikacije, Rudar, Krško ali Aluminij.

Objavljeno
22. maj 2017 02.46
Nogometna tekma Nova Gorica - Olimpija 21.maja 2017 [nogomet,šport,Nova Gorica,Olimpija]
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Gorica je z minimalno zmago nad Olimpijo na najboljši možni način razblinila neznanke o svojem evropskem poletju. Pred zadnjim, 36. kolom ima celo lepe možnosti, da prvenstvo zaključi na 2. mestu. V 35. kolu so se druge tekme razpletle brez zmagovalca.

Čeprav je na vrhu že dolgo brez strahu Maribor, bo sobotnih zadnjih 90 minut 26. državnega prvenstva v samostojni Sloveniji še napetih in razburljivih. Za naslov podprvaka so kandidati vsi trije kvalifikanti za evropsko ligo – Olimpija, Gorica in Domžale. Če bodo v zadnjem kolu vsi zmagali, pri čemer najtežje delo v Kopru čaka Goričane, Olimpija bo gostila Aluminij, Domžale na Ptuju pa Celje, se bodo drugega mesta veselili na Primorskem. Gorica ima namreč boljši izkupiček v medsebojnih tekmah z Olimpijo (1:0, 2:1, 1:1, 0:1), medtem ko so Domžale v zadnjih kolih povsem popustile in jih je v lovu za Olimpijo prehitela Gorica.

Osuji zadel, junak pa Sorčan

Na Goriškem je zmagovalca odločil en sam gol, ki ga je po spletu za Ljubljančane nesrečnih naključij in nespretnosti Denisa Klinarja dosegel Bede Osuji. Klinar se je namreč »oddolžil« za nenatančno podajo Dejana Žigona tako, da mu je omogočil popravek. V drugo je bil v zadnjih tekmah najboljši Goričan spretnejši in je sijajno asistiral strelcu, ki je zadel s 7 m s strelom pod prečko.

»Gol smo prejeli po neumnosti in veliki napaki,« se po tekmi ni mogel izogniti trenutku odločitve gostujoči trener Safet Hadžić, ki je zaradi poškodb in kartonov ponovno premešal začetno enajsterico in »med žive« v drugem polčasu vrnil rekonvalescenta iz Londona Nathana Oduwo.

Toda veliki junak goriškega derbija, v katerem Ljubljančani statistično že dolgo niso tako debelo zasenčili tekmece, je bil vendarle domači vratar Gregor Sorčan. V finišu tekme, zanesljiv je bil sicer vseh 90 minut, je mladi reprezentant z imenitnima obrambama preprečil Olimpijino izenačenje. Najprej je v 86. minuti sijajno ubranil kazenski strel Danijelu Miškiću, nato pa še v 89. minuti v ponovnem dvoboju z ljubljanskim Zagrebčanom odbil njegov strel z 18 m.

Ljubljančani so bili navkljub porazu kar precej močnejši tekmeci, kar je priznal tudi goriški trener Miran Srebrnič.

»Imeli smo srečo, vendar smo si jo tudi zaslužili. Z borbenostjo smo nadomestili manj kakovosti v primerjavi z Ljubljančani. Olimpija nas je stiskala, toda zdržali smo, za kar si igralci zaslužijo vse čestitke. Za vso sezono, saj smo vsi garali za ta uspeh,« je strnil oceno 47-letni Bric iz Medane. Hadžić je še dodal: »Priigrali smo si veliko priložnosti in smo prevladovali v igri.«

Tavares s 123. golom preprečil senzacijo

Prvak je v soboški Fazaneriji nadaljeval svoj niz polomij. Toda ironija je, da je tudi neodločen razplet z drugoligašem iz Radomelj prinesel točko več prednosti na lestvici. Radomljani so bili celo na pragu zmage, potem ko se je Olimpijin otrok Marko Nunić po podaji iz kota najbolje znašel v gneči. Zadnjo »besedo« pa je imel vendarle mariborski kapetan Marcos Tavares. V 307. tekmi v 1. SNL je s svojim 123. ligaškim golom preprečil popolno blamažo, podajalec je bil Gregor Bajde.

John Mary na pragu strelske lovorike

Celje je v savinjsko-šaleškem derbiju zapravilo vse možnosti za Evropo. Skoraj 80 minut so imeli Celjani številčno prednost, saj je bil Velenjčan Darko Zec izključen že v 16. minuti. Nov udarec je zadal John Mary v 63. minuti, ko je zabil svoj 17. ligaški gol, s čimer je na lestvici najboljših strelcev prehitel soigralca Dominika Glavino. Vse kaže, da bo Kamerunec edini pravi zmagovalec slabe velenjske sezone, ki se lahko v zadnjem kolu še poslabša. Zanj se zanimajo tuji klubi. Poraz Celja je v 2. minuti sodnikovega dodatka preprečil Portugalec Jucie Lupeta. Velenjčani so z neodločenim izidom ohranili točko oziroma dve prednosti pred Krškim in Aluminijem, ki sta v domačih tekmah s Koprom in Domžalami iztržila le po točko. Takšen razplet je še najmanj ustrezal Kidričanom, saj v zadnjem kolu gostujejo v Stožicah. Glede na formo Maribora, Krško ni brez možnosti v Ljudskem vrtu, medtem ko bo Rudar doma reševal sezono proti Radomljam.