Pod Kalvarijo tudi vroči boj Štajerska – Ljubljana

V današnjih tekmah 12. kola 1. SNL bo poleg derbija med Mariborom in Olimpijo vroče tudi v Kopru.

Objavljeno
03. oktober 2014 20.34
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana – Olimpija bo v 12. kolu prve SNL nova izzivalka prvaka, ki v takšni nogometni evforiji ni bil že 15 let. V Ljudskem vrtu bo danes ligaški spektakel s tekmovalnim nabojem šampionskega značaja. Druge današnje tekme v Domžalah, Kopru, Velenju in jutrišnja v Novem mestu bodo v senci dvoboja pod Kalvarijo.

Domžale: Domžale – Zavrč (sobota, Damir Skomina, 16): Domžalskega niza je bilo konec v Celju, zdaj se lahko začne novi. Prav tako uspešen, saj je bilo več kot očitno, da je tudi Domžalčanom presedal nenehen boj z rekordi in je povzročal neprijetno napetost namesto pozitivne sproščenosti. Vrnitev k prvinskemu bistvu nogometa, kombinatorni igri in uživanju, bi bila za Domžalčane na vsak način dobrodošla. Toda manjši ali pa kar velik hendikep za uigrano zasedbo bi utegnila biti odsotnost obrambnih stebrov Kenana Horića in Nejca Skubica. V veliki meri bo uspeh ali neuspeh krojil še glavni sodnik Damir Skomina, ki je v Celju zavzel ostro držo in s kaj malo spoštovanja do serijskih zmagovalcev, zaradi česar so Domžalčani plačali hud davek.

Koper: Luka Koper – Gorica (Davor Drečnik, 18): Rodolfa Vanolija že dolgo ni več, toda strastnih trenerskih jezičnih bitk ne bo manj. Koprčanom gre vse narobe, Goričani iščejo pot iz krize. Primorski dvoboji na Bonifiki ponujajo bitko na vsakem centimetru travnika in tudi v »tunelu«. In derbi bo še posebej vroč zaradi izjemno slabih uvrstitev na lestvici in skromnega izkupička. Scenariji, kako bi se eni ali drugi lotili tekmecev, so predvidljivi. Koprski bo gromovniški, pri čemer bo z uveljavitvijo igre na meji športnosti nekaj težav. Razen »šerifa« Ivice Guberca ni videti igralca, ki bi »udarjal«, če bi bilo treba. Goriški pristop bo sprva umirjen, potem ga bodo narekovali domači prijemi. Izkušnje so slabe: preden so goriški tujci dojeli, da so na »sovražnem« terenu, so bili že v zaostanku in tepeni. Goriški domači fantje so preslabi in so svojo priložnost zapravili v prvi četrtini prvenstva.

Velenje: Rudar – Radomlje (Nejc Kajtazović, 18): Konec spodrsljajev! To je geslo »rudarjev«, ki so jeseni izkopali bore malo točk in bistveno premalo, da bi lahko mirno spali. Obdobje z malo srečnih trenutkov, s povprečnimi igrami in z nesrečnimi razpleti je tudi soočenje trenerja Jerneja Javornika z manj prijetnimi poglavji na njegovi trenerski poti. Do te sezone je šla krivulja uspehov navzgor, zdaj pada. Toda po verjetnostnem računu je na obzorju velenjski izbruh in potop Radomelj.

Maribor: Maribor – Olimpija (Matej Jug, 20.05): Končno dvoboj s predznakom derbi, ob katerem se zatrese vsa nogometna Slovenija! Vsaj pred prvim sodnikovim žvižgom. Če v minulih dneh strasti in zamere niso šle že čez rob, potem bo dvoboj Štajerska vs. Ljubljana in vse, kar diši po ljubljansko, prvovrstni posladek. Maribor je v evropskem zaletu in nabrušen do skrajnosti, toda njegov uspeh ni samo stvar formalnosti. Še bolj vznemirljivo vprašanje je, s kakšno enajsterico bo trener Ante Šimundža začel tekmo, ki jo mora dobiti, sicer bo v precejšnji zagati. Na voljo ima res 16, 17, 18 skoraj enakovrednih posameznikov, ampak odločilen bo trenerjev (ali od športnega direktorja Zlatka Zahovića) prefinjen občutek za izbiro igralcev. Bo imel nadarjeni, učinkovitejši in lahkoperesni Luka Zahović prednost pred robustnim Jeanom-Phillipom Mendyjem? To je le ena od neznank, ki jih v gostujočem taboru tako rekoč ni. Če so zdravi vsi, potem bo Aleksander Rodić ob Andražu Šporarju napadal vijolično obrambo. Branil pa se bo z Aleksandrom Šeligo v vratih, ki je bil v Ljudskem vrtu vedno razpoložen.

Novo mesto: Krka – Celje (nedelja, Dejan Balažič, 15): Ducat točk na lestvici loči Novomeščane in Celjane. Toda še premalo, da bi bili gostje izraziti favoriti. Spet so pred zrelostnim izpitom, ki ga doslej niso znali opraviti. Če bi ga tokrat, bi tudi dejansko preskočili v zgornji razred SNL v tej sezoni. Sicer slovijo po tem, da so moštvo, ki podleže pod bremenom, ko so favoriti.