Pod Vezuvom po Diegu zdaj ogenj bruha Pipita

Gonzalo Higuain pri vodilnem moštvu serie A Napoliju stopa po poteh slovitega rojaka Maradone.

Objavljeno
06. december 2015 00.06
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Na stadionu svetega Pavla je spet zavel duh velikega Diega Maradone. Napoli se je na vrh italijanskega prvenstva sam zavihtel prvič po letu 1990. Tedaj je nogometnemu svetu kraljeval mali argentinski vražiček, zdaj je najbolj čislano neapeljsko božanstvo njegov rojak Gonzalo Higuain.

Robustni napadalec resda nima mehkih nožic in prefinjenih zamisli, kot jih je imel nedosegljivi Maradona, toda z goli je v mestu pod vulkanom Vezuv sprožil evforijo, podobno tisti s konca 80. let minulega stoletja, ko je Napoli osvojil svoja edina »scudetta« (1988, 1990). Higuian je minuli konec tedna v velikem derbiju proti Interju (2:1) ponovil rojakov rekordni dosežek: dosegel je gol na osmi zaporedni domači tekmi.

Nogometaš z vzdevkom Pipita je zadnji, ki bi si drznil delati primerjave z velikim Maradono. Toda tudi on ima svoj nogometni čar. Izraža ga v robustnosti, ki meji na rušilno moč, in tankočutnosti pri zabijanju golov. Prej kot z Maradono bi si še štiri dni 27-letni »Francoz«, rojen v Brestu (tu je njegov oče Jorge igral profesionalni nogomet), vzgojen pa pri slovitemu River Plateju iz Buenos Airesa, zaslužil primerjavo s še enim argentinskim božanstvom, ki je navduševalo na Apeninih – sijajnim golgeterjem Gabrielom Batistuto. Oba sta izrazita strelca, devetici, ki so v sodobnem nogometu prej redkost kot pravilo.

Najvplivnejši neapeljski dnevnik Corriere del Mezzogiorno je ob vsesplošni nogometni evforiji, ki zdaj vlada na jugu Italije, spisal ode 184 cm visokemu napadalcu. Med drugim je zapisal, da je Higuain najpopolnejši argentinski napadalec kdajkoli.

Še pred nekaj meseci je bil Higuain veliki Napolijev osmoljenec. Z zgrešeno enajstmetrovko v zadnji tekmi minulega prvenstva je omogočil Laziu, da se je potegoval za uvrstitev v ligo prvakov, medtem ko se je moral Napoli pod taktirko sedanjega Realovega trenerja Rafaela Beniteza zadovoljiti zgolj z evropsko ligo.

Z ducat goli je Higuain na vrhu lestvice strelcev v serie A. Trener Maurizio Sarri, ki je s svojo filozofijo in odličnim nogometom zasenčil za kar precejšen del italijanskih poznavalcev šarlatana Beniteza, je prepričan, da bi bil lahko njegov najdragocenejši igralec še boljši, kot je.

»Vse je odvisno od njega. Še najbolj lahko napreduje s psihološkega vidika. Odločnejši mora biti,« je prepričan Sarri. Zvezdniku in rablju svojega moštva je polaskal tudi Interjev trener Roberto Mancini. Zanj je dejal, da je Messi italijanske lige.

Higuain pri Napoliju »zdravi« reprezentančne rane. V dresu Argentine, tako kot najboljšemu med najboljšimi Messiju, ne gre in ne gre. Zabija premalo golov, povrhu še nima niti statusa prvega napadalca. Druga pesem je pri klubu.

»Ne potrebuješ biti posebno pameten, da bi razumel trenerjevo odločilno vlogo v mojem napredovanju. Sarri se je potrdil, da se lahko kosa z vsakomer. Je izjemno iskren človek in vsakomur pove, kaj misli. To pa je zame najpomembneje. Morda ni vedno najprijetneje, kar slišiš, ampak z iskrenostjo poskuša spodbuditi igralca k temu, da bi bil še boljši,« je dejal Higuain, ki je evropsko zgodbo začel že leta 2007 pri madridskem Realu, v Neapelj pa se je preselil pred dvema letoma. Madridčani so zanj plačali 13 milijonov evrov, Neapeljčani pa kar 40 milijonov evrov.

Vrhunske predstave in stalno izboljševanje igre budno spremljajo največji klubi. Real je preteklost, toda Pipita ima toliko snubcev, da bi bil res čudež, če ga bo Napoli lahko zadržal. Predsednik in lastnik kluba Aurelio de Laurentiis bi popustil pri ponudbi, vredni približno 100 milijonov evrov.

»Ne potujem po svetu in prodajam Gonzala. Lepo mu gre pri Napoliju. Druga reč je, če bi nekdo prišel v Neapelj in se dogovoril s predsednikom. Zdaj pa ničesar ne načrtujemo. Gonzalo tukaj uživa in je v obdobju, ko opravlja igralsko maturo,« je o možnosti prestopa povedal Pepitov zastopnik, brat Nicolas.

Največ ugibanja o možni Higuainovi selitvi je sprožil Chelsea. S Josejem Mourinhom sta se pri Realu odlično ujela.