Pod Vezuvom spet obujajo spomin na Maradono

Nogometna liga prvakov: lepotica večera se obeta v Neaplju, kjer bo gostovala finalistka prejšnje sezone Borussia.

Objavljeno
17. september 2013 20.39
J. S., šport
J. S., šport

Ljubljana – Nekateri so se sinoči še ogrevali, v skupini F lige prvakov pa bo šlo povsem zares že nocoj. V Neaplju bo gostovalo moštvo iz Dortmunda, poraženec majskega finala na Wembleyju. Napoli in Borussia imata morda najbolj zveste navijače v Evropi, gre tudi za dvoboj ta čas vodilnih ekip Italije in Nemčije, zato lahko upravičeno pričakujemo spektakularni nogometni večer.

V Neaplju s štirimilijonsko okolico se v zadnjem času govori le o nogometu, in to s takim presežniki in častmi, kot bi šlo za obdobje iz konca osemdesetih prejšnjega stoletja, ko je nogometu vladal Diego Maradona. Napoli resda še ni pokoril Italije kot tedaj v letih 1987 in 1990, toda v minuli sezoni je – prvič po letu 1989 – zasedel drugo mesto v serie A. Zdi se, da je klub modro unovčil rekordno prodajo Edinsona Cavanija v PSG (65 mio €) in okrepil moštvo s številnimi motiviranimi aduti (Higuain, Callejon, Mertens, Albiol, Insigne) ter pripeljal trenerja Rafaela Beniteza, s katerim želi na vrh Italije in Evrope.

Tudi današnji privrženci Napolija imajo svojega »Maradono«, to je Marek Hamšik. Slovaški as resda (še) ni postal takšen kulturni, sociološki in celo verski simbol kot legendarni Argentinec, toda v mestu pod Vezuvom spet »vre« zaradi vrhunskega nogometa. Napoli je v treh kolih serie A zbral 9 točk, toliko kot Tottijeva Roma, prav Hamšik pa je s 4 goli prvi strelec prvenstva. Benitez mu ni dal zaman kapetanskega traka, kar je podprla tudi slačilnica. Tudi 26-letni Slovak je že pred tem zavrnil ponudbe iz tujine in se odločil, da bo sodeloval pri pisanju zgodovine v Neaplju. Že v tem tednu bo znan odgovor na vprašanje, kako močan je Benitezov Napoli. Nocoj močna Borussia, v nedeljo sledi gostovanje pri Milanu.

»Benitez od nas zahteva še bolj agresivno igro kot prejšnji trener Mazzari, ki je za nas naredil veliko dobrega. Naša igra odslej bolj temelji na večji posesti žoge. Nič več ne čakamo tekmecev, pač pa jih kar takoj napademo in iščemo gol,« je razkril Hamšik, ki ga je španski trener pomaknil bližje tekmečevim vratom. Igro neapeljske zasedbe (4-2-3-1) nadzorujeta zvezna igralca Inler in Behrami, po krilih letita Callejon in Mertens (ali Pandev in obetavni Insigne), tik za edinim »centerforjem« Gonzalom Higuainom pa igra Hamšik.

Slovak želi preseči tudi Maradono, ki je za Napoli zabil 115 golov. »Do njega mi manjka še 40 golov, verjamem, da jih bom dal v dveh sezonah. Tako bi se pridružil največjim legendam kluba, seveda v primeru, če bomo kaj osvojili,« je vendarle previden Hamšik, ki se zaveda tudi svojih pomanjkljivosti. »V obrambnih nalogah še nisem tako dober kot denimo Arturo Vidal, ki je res igralec in pol.«

Kaj pa Borussia Dortmund in zahtevna skupina, v kateri sta še Arsenal in Marseille? »Predlani nam nihče ni verjel, da bomo napredovali v skupini z Bayernom, Manchester Cityjem in Villarrealom, pa nam je uspelo. Bolj kot kdajkoli sem prepričan, da lahko danes premagamo vsakogar v Evropi,« meni Hamšik, ki na igrišču spominja na pitbulla, v zasebnem življenju pa je vzoren mož in oče.

Jürgen Klopp ima seveda nasproten načrt. Trener BVB naj bi ob napadalcu Lewandowskemu poslal v ogenj oba novinca, ki sta v novi sezoni že močno opozorila nase: Henrika Mhitarjana in Patricka Aubameyanga. Da bi Nemci podlegli fanatičnemu vzdušju, pa ne gre verjeti. Prvič (od skupno 28 tekem) so gostovali v Italiji daljnega 12. februarja 1958, ko so v Milanu igrali pred 100.000 navijači. Nocoj bo šlo za derbi pred 60.240 navijači. In še: v Dortmundu se dobro zavedajo, s kom imajo opravka. Napolijevi navijači so znani po tem, da noč pred tekmo preživijo pred hotelom tekmeca in mu ne pustijo spati ... Zato so si Nemci – vsaj upajo tako – izbrali mirnejši hotel na robu mesta.

Allegri: Birsa ali Robinho

Drevi naj bi zaigral v majici Milana tudi stari Hamšikov znanec Valter Birsa, s katerim se bosta še bolj »zbližala« konec tedna na San Siru. »Biki« je namreč pred štirimi leti, ko sta Slovaška in Slovenija v Bratislavi odločali o potniku na SP v Južni Afriki, zabil enega najlepših golih slovenske reprezentance v zadnjih desetih letih, Hamšik pa je bil tedaj vseh 90 minut le opazovalec plesa Kekovih fantov.

Birsa bo skoraj zanesljivo dobil priložnost za igro v dvoboju s Celticom. Milanov trener Massimiliano Allegri se namreč sooča z izrednimi razmerami zaradi številnih poškodovanih igralcev. »Na voljo imam le 13 nogometašev, zato sem vpoklical celo štiri mladince,« je potarnal, nato pa razkril kadrovsko dilemo: »Ne vem, ali naj zaigra na položaju tik za napadalcema Birsa ali Robinho.« Če bi začel tekmo Brazilec, bi ostal Allegri brez napadalca na rezervni klopi. Balotelli in Matri bosta namreč že v udarni enajsterici.