Pol milijona vredna točka za rekordnih 1300 navijačev

Nogometaši Maribora še nikdar na evropskih gostovanjih niso imeli takšne podpore privržencev kot sinoči v Porurju.

Objavljeno
01. oktober 2014 11.05
Germany Soccer Champions League
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Gelsenkirchen − Mariborski nogometaši so se sinoči dokopali do še druge pol milijona evrov vredne točke v tej sezoni lige prvakov. Da je uspeh še odmevnejši, so ga dosegli na gostovanju − v deželi svetovnih šampionov Nemcev. Po dveh kolih ostajajo, enako kot še dve ekipi, neporaženi, kar jim trenutno prinaša delitev drugega mesta v skupini G z včerajšnjim tekmecem Schalkejem, dve točki spredaj je Chelsea, ki je na gostovanju le s težavo − po zmagovitem golu Nemanje Matića v 34. minuti − strl odpor domačega Sportinga, ki z eno osvojeno točko ostaja pri repu razpredelnice v »mariborski« skupini.

Vijoličasti so gromozansko točko podarili zvestim navijačem, ki se jih na evropskih gostovanjih še nikdar ni zbralo toliko kot ravno sinoči: rekordnih 1300. Pred tem je bil največji naval privržencev slovenskega prvaka predlanskim, ko se je pred maksimirsko tekmo dodatnih kvalifikacij z Dinamom na pot v Zagreb podalo kakih tisoč najzvestejših klubskih podpornikov. »Slišali smo jih ves dvoboj, napolnili so nas z dodatno energijo,« se je številnim navijačem na AufSchalke Areni poklonil strelec edinega mariborskega gola Damjan Bohar. Postal je četrti strelec moštva z Ljudskega vrta doslej v ligi prvakov: v sezoni 1999/2000 se je to posrečilo zdajšnjemu trenerju Anteju Šimundži in Stipetu Balajiću, v tej sezoni pa pred njim že tudi čudežnemu dečku Luki Zahoviću.

Primerjava s krstno sezono pred desetletjem in pol kaže, da so tedaj vijoličasti skupinski del resda bolje začeli − z zmago na gostovanju v Kijevu −, a nato vpisali štiri poraze in en neodločen izid. Dvakrat so bili grdo potolčeni, pred Laziem so namreč obakrat pokleknili z 0:4, letos pa so kot moštvo dosti bolj zreli in s precej večjo evropsko kilometrino. No, najresnejši preizkus trenutnega dometa Šimundževe ekipe med elito stare celine pa bo gostovanje čez tri tedne v Londonu pri slovitem Chelseaju.

V taboru Schalkeja niso mogli skrivati razočaranja ob oddanih dveh točkah, razloge je trener Jens Keller strnil z besedami: »Fantje so nakazali, kako bi radi igrali, pa ne morejo, saj jih je večina zelo izčrpanih, dajejo nas tudi poškodbe. Ne morem obsojati svoje zasedbe, ni bilo vse odvisno od nas. Maribor se je branil zelo globoko, zato smo si le stežka priigrali priložnosti. Že pred dvema tednoma proti Sportingu smo se lahko prepričali, česa je tekmec sposoben.«