Popolna Messijeva desetletka pri Barçi

Jubilej argentinskega zvezdnika Lionela Messija pred »clasicom«.

Objavljeno
17. oktober 2014 11.32
J. S., šport
J. S., šport
Ljubljana – Morda bodo čez dvajset, trideset let tedaj izkušeni nogometni privrženci obujali spomine na »najboljšega igralca vseh časov«, ki je blestel v majici Barcelone. Kdo bi vedel, drži le dejstvo, da je Lionel Messi v desetih letih, odkar je debitiral za »blaugrano«, interes nogometne igre med Zemljani dvignil v nebo.

Le malokdo si je mislil, da bo fant, ki je 16. oktobra 2004 v 82. minuti mestnega derbija z Espanyolom zamenjal tedanjega zvezdnika Deca, pozneje pokoril konkurenco na zanj tako značilen način. Zgodilo se je prav to, Messi in ikona »nasprotnega tabora« Cristiano Ronaldo sta predvsem po sezoni 2007/08 tako rekoč polarizirala svetovno nogometno občestvo.

Argentinski čudežni deček je do 16. oktobra 2014 zrušil številne klubske rekorde in postavil nov mejnik za individualne dosežke. V 434 tekmah za Barcelono je nanizal 361 golov (0,83 gola na tekmo), največ v primeri division (249), učinkovit pa je bil tudi v ligi prvakov (68), španskem pokalu (29), na svetovnem klubskem prvenstvu (1), evropskem (1) in španskem superpokalu (11). Pri tem niso upoštevane prijateljske tekme Kataloncev (42 tekem, 28 golov).

Messijevo najboljše leto je bilo gotovo 2009, ko je obogatil domačo vitrino z vsemi šestimi možnimi trofejami: Barça je v Španiji osvojila prvenstvo, pokal in superpokal, v Evropi ligo prvakov in superpokal ter konec leta še svetovno prvenstvo v Združenih arabskih emiratih. Le malenkost manj uspešni so bili Katalonci leta 2011, Messi pa je doslej nanizal 21 klubskih lovorik in toliko različnih individualnih nagrad, da jih je nemogoče našteti. FIFA Ballon d'Or (zlata žoga) v letih 2009, 2010, 2011 in 2012, zlati čevelj za najboljšega strelca v Evropi ('10, '12, '13), »Pichichi« za najboljšega strelca španskega prvenstva ('10, '12, '13) in strelske lovorike v ligi prvakov ('09, '10, '11, '12) so le nekateri od številnih dosežkov, ki so ozaljšali Messijev življenjepis.

Barçina desetka – majico s številko 10 je dobil pred sezono 2008/09, ko je odšel Ronaldinho – bo tudi v novi sezoni adut navijačev za kakšno lovoriko. Kljub temu bo Messi le en člen trizobega napada Messi-Suarez-Neymar, morda najboljše napadalne naveze zadnjega desetletja, ki v zadnjih tednih blesti v reprezentančnih tekmovanjih.

Številni nestrpno odštevajo dneve do premiere zvezdniškega tria, ki se bo zgodila natančno na španskem »clasicu«, prihodnjo soboto ob 18. uri v Madridu. Bomo videli, kako bo v novih okoliščinah deloval fant, ki je doslej tako močno opozoril nase v rdeče-modri majici Barcelone, hkrati pa je bil tako nesrečen v finalu zadnjega mundiala, ko bi lahko dokončno opravil tudi z legendarnim Diegom Maradono.

Za Messijem je skoraj popolna desetletka, toda dveh takšnih asov, kot sta Urugvajec in Brazilec, ob sebi še ni imel. Tudi zanj prihaja novo obdobje, ki bo razkrilo, ali bo posledično še boljši ali bo imel podobne težave kot v »primerih« Ronaldinho in Ibrahimović.