Porto plačal drobiž, da bi zaslužil milijone

V Parizu rojeni in vzgojeni alžirski nogometni reprezentant Yacine Brahimi naj bi bil naslednik Drogbaja in Eto'oja.

Objavljeno
21. september 2014 14.04
G. N., šport
G. N., šport
Portov napadalec Yacine Brahimi je zablestel v uvodnem krogu nogometne lige prvakov. Alžirec je v svoji prvi tekmi najmočnejšega klubskega tekmovanja v sredo takoj dal tri gole in sprožil alžirski nogometni bum. Že naslednji dan ga je s trojčkom v evropski ligi dopolnil še napadalec zagrebškega Dinama El Arbi Hilal Soudani.

Še dobro, da je v Ljudskem vrtu odpovedal prvi napadalec alžirske reprezentance Islam Slimani. Zapuščina najslavnejšega Alžirca Zinedina Zidana daje sadove. Nekdanji »trikolor« je navdihnil svoje rojake, saj so v najboljšem igralcu Francije videli velikega vzornika in simbol, ki jim je vlival upanje, da je mogoče doseči sanje.

Brahimi resda ni dajal golov klubu iz najvišjega razreda, toda pozornost evropske nogometne javnosti je učinkovito preusmeril nase. Natanko to so si želeli Portovi brusilci še neizbrušenih nadarjenih igralcev, zdaj imajo spet »vabo«, za katero bodo odslej oprezali bogatejši klubi. Če Porto za nekoga plača 6,5 milijona evrov, kolikor je za Brahimija odštel španskemu prvoligaškemu klubu Granada, potem velja biti pozoren. Štiriindvajsetletnemu Brahimiju so goli in igra takoj dvignili ceno.

»Za prvo tekmo je bil dosežek neverjeten. Prvič sem dal tri gole,« se je po strelskih vajah proti beloruskemu klubu BATE Borisov veselil nogometaš z zamudo v svojem razvoju. Že pred štirimi leti je namreč v Parizu rojeni Brahimi navdušil tudi Zidana in ta je vrgel oko nanj, opozoril je Realove može, da bi lahko dobili njegovega naslednika.

»Je igralec, ki bi glede na svoja leta in odlične potenciale pri Portu krepko napredoval in postal njegov najbolj dragocen nogometaš. Za seboj ima izjemno izkušnjo s svetovnega prvenstva. Ko je prišel k nam, je veljal za zelo nadarjenega igralca. Imel je odlična priporočila, vendar je bil brez izkušenj,« je trener Granade Lucas Alcaraz ocenil Brahimijeve sposobnosti in jih še dopolnil: »S prehodom v močnejši klub ima priložnost, da še izboljša svoje znanje. Dejstvo je, da ni dosegal veliko golov, čeprav ima strelski potencial, da je tehnično dovršen nogometaš in da je taktično zelo napredoval.«

Brahimi je bil seveda vzgojen v francoski nogometni šoli. Kot vsakega fantiča alžirskega rodu je tudi njega navdihoval prav sloviti »Zizou«. In Ronaldinho, ki je evropsko zgodbo začel prav v Parizu pri tamkajšnjem PSG.

»Veliko časa sem preživel ob gledanju videoposnetkov in proučeval, kako igrata Ronaldinho in Zidane. Poskušal sem ju posnemati, na ulicah smo s prijatelji preživeli ure in ure in prav tam so me opazili lovci na talente,« je povedal Brahimi, ki je pod okriljem bivšega selektorja Vahida Halilhodžića bliskovito napredoval. Pozimi je bil proti Sloveniji še rezervist, na svetovnem prvenstvu v Braziliji pa že eden najboljših nogometašev reprezentance, ki je v osmini finala povzročala velike težave tudi svetovni prvakinji Nemčiji.

Da je Brahimi resnično vroč nogometaš, kažejo tudi primerjave. Del strokovnjakov ocenjuje, da je legitimni naslednik dveh afriških velikanov, Didierja Drogbaja in Samuela Eto'oja, čeprav po nogometni izobrazbi ni napadalec. Po slogu igre naj bi bil napadalnejša različica Zidana. Porto je očitno zadel v polno, kdo pa je zgrešil? Angleški klubi Liverpool, Tottenham, Everton, vsi so namreč poleti razmišljali o nakupu. Očitno preveč.