Pozor, slovaška aduta še nikdar tako močna

Nogometne tekmice Slovenije: dramatični zaplet v Glasgowu, vrnitev muhastega Weissa.

Objavljeno
12. junij 2017 03.40
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Ljubljana – Ko gre za sobotno dogajanje v kvalifikacijski skupini F, je bilo očitno najmanj adrenalina na zelenici arene v Stožicah. Slovenija ni preživljala takšne drame kot tekmice za pot v Rusijo 2018 na štadionih v Glasgowu in Vilniusu. Sobotni razplet drugih tekem slovenskih navijačev ni navdušil: Slovaška ohranja točko prednosti, Škotska se še ni vdala …

O bojevitosti slednje na nogometnem igrišču nikdar ne gre dvomiti, ko pa se »pogumno srce« meri z veliko sosedo Anglijo, sta naboj in vznesenost še večja kot običajno. Povrhu je zdaj šlo za kvalifikacijsko tekmo v boju za uvrstitev na SP, na katerem je nazadnje Škotska nastopila pred slabima dvema desetletjema, leta 1998 v Franciji.

Kot ponavadi je škotsko-angleški dvoboj ponudil veliko negotovosti, nato tudi vodilni gol vodilne reprezentance v skupini in vzdihljaje domačega občinstva, češ mar tudi tokrat to ne bo dočakalo zmage nad sosedi? Končnica je nato postregla z dramatiko, kot jo vsaj občasno spremljajo navzoči v kultnih arenah, med katerimi je vsekakor tudi Hampden Park v Glasgowu. Tu je nazadnje, marca letos, Slovenija ostala praznih rok po prejetem golu v 88. minuti, v izdihljajih tekme pa so Škoti zablesteli tudi v soboto: izničili so prednost gostov, nakar je v 90. minuti Leigh Griffiths odpeljal reprezentanco in bučno občinstvo k uresničitvi sanj, najbolj prestižni zmagi ter trem točkam za nadaljevanje konkurenčnega boja za Rusijo 2018 …

In ko so privrženci, kajpak z izjemo skupine angleških, že zmagoslavno prepevali, je Harry Kane v tretji minuti sodnikovega podaljška rešil točko za goste. »To je bila ena najbolj vznemirljivih in čustvenih tekem, ki sem jih kadarkoli vodil,« je dejal domači selektor Gordon Strachan, njegov tekmec s klopi Gareth Southgate pa je pred jezo zaradi zapravljenega vodstva podčrtal ponos glede nepopustljivega značaja, potem ko je kazalo, da za Anglijo na Škotskem tokrat ne bo kruha.  

V prihajajočih štirih jesenskih kolih kvalifikacij za SP se lahko zgodi še marsikaj, a zdaj je že na dlani, da bo uvodna septembrska tekma med Slovaško in Slovenijo silno pomembna. Obe vrsti sta se na sobotni večer veselili zmag, odmevnejše Marek Hamšik in druščina na gostovanju v Vilniusu. Omenjeni nogometaš, sicer izjemen zvezdnik Napolija, je v trenutkih odločitve pokazal svoje mojstrstvo, natančno podal Vladimirju Weissu za vodilni gol, nato pa še sam s projektilom zabil gol za 2:0.

In Weiss? Marsikdo še ni pozabil dogodka, ko naj bi sredi noči malce pred jesenskim gostovanjem v Ljubljani vozil avtomobil s prijatelji, nato pa zavrnil test alkoholiziranosti. A nato jo je pred sodnikom za prekrške dobro odnesel, slovaški mediji so citirali stavek »incident se ni zgodil«. V TV prenosu iz Vilniusa pa je nato komentator vzkliknil »zgodil se je gol«, ko je Weiss zadel za 1:0, in sprožil močan odmev, češ da se je ob tej besedni zvezi jasno norčeval. A kakorkoli, Slovaška je osvojila pomembne tri točke, strokovnjaki v Bratislavi pa so analizirali, da še nikdar ta reprezentanca ni imeli tako močnih adutov v selektorju in osrednjem igralcu, kot jih ima zdaj z Janom Kozakom in Marekom Hamšikom.