Prava senzacija bi bila, če bi Mariborčani izgubili

Po bravurozni in taktično brezhibni igri vijoličnih v uvodnem dejanju evropske lige niti Lazio in Tottenham nista nepremagljiva.

Objavljeno
22. september 2012 11.16
Slovenija, Maribor, 20.September2012, Nogomet Maribor Panathinaikos. Foto: Igor Zaplatil/Delo
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Maribor – Nogometaši Panathinaikosa bi se v četrtek raje mučili na gostovanju v peklu mestnega tekmeca Olympiakosa, kot da so se cvrli v Ljudskem vrtu. Avstajder izpod Kalvarije Maribor je namreč uprizoril lekcijo za učbenike, hkrati pa ponudil spektakularno predstavo. Redko videno, ki je slovenskega prvaka ponesla na vrh zahtevne skupine J.

Je bil Maribor odličen, ker je bil Panathinaikos slab ali je bil Panathinaikos slab, ker je bil Maribor odličen? Vselej previdni in predvsem zahtevnejši nogometni navdušenci so prepričani o prvi različici, optimisti prisegajo na drugo. Vprašanje za nejeverne Tomaže: koliko nogometnih moštev s tako bogato tradicijo in veljavo na evropski sceni je že potolkel in zasenčil kakšen slovenski klub? Odgovor je? Nobenega!

Maribor je bil vsaj zelo dober, če že ne na elitni evroligaški ravni, Grki pa so bili slabi tudi zaradi vijolične premoči v vseh prvinah igre. Spet se je potrdilo, da je nogomet na najboljši in prvinski način odraz stanja v družbi. Igra Grkov, ki so se očitno povsem vživeli v dolgotrajno krizo, je bila na trenutke kaotična in podobna razmeram v najbolj ogroženi evropski državi. Slovenci (zaenkrat) še nismo tako globoko in Maribor je potrdil, da je bil v prejšnji sezoni poslušen in učljiv učenec, ki se je po učnih urah z Bruggejem, Brago in Birminghamom preobrazil v moštvo, vredno spoštovanja.

»Veliko smo se naučili in se po prvem golu v drugem polčasu znali taktično postaviti. Bili smo odgovorni in disciplinirani,« je priznal trener Darko Milanič, arhitekt ene od najboljših iger vijoličnih na evropski sceni. Maribor je bil napadalen v prvem polčasu, v katerem je dobršen del narekoval ritem igre, tekmecem ni dopuščal, da bi izpeljal nevarnejšo akcijo, saj je imel tako rekoč vse pod nadzorom. V drugem delu je razkril še taktično dovršenost, ki se je odrazila tudi v tem, da so celo igralci brez sape ohranjali visok ritem in zbranost. Hkrati je spremenil slog igre in se pametno opredelil za taktiko čvrste, zgoščene in agresivne obrambe ter bliskovitih nasprotnih napadov. Učinek je bil sijajen, v golih morda izražen s celo premalo žog v grški mreži.

Mariborčani so do potankosti uveljavili svoje zamisli, s hitrostjo in ambicioznostjo so tekmecem vsilili ritem, ki so ga težko dohajali. Niti za hip jim niso dovolili, da bi pošteno zajeli zrak in se pobrali.

»Veliko nam je uspevalo tudi zaradi podvajanja napadalcev, zaradi česar smo ohromili njihove napade. Ko so izgubljali žoge, so napadalci zaostajali in se niso hitro vračali v obrambo,« je del grških pomanjkljivosti razkril Milanič, ki je z igralci že v prvi tekmi debelo presegel lanski učinek – neodločen izid.

Nič več avtsajderji

Kaj in koliko še zmorejo Robert Berić, Goran Cvijanović, Aleš Mertelj, trojica vijoličnih odličnjakov reprezentančnega kalibra, v vse akcije za gol vpleteni kapetan Marcos Tavares, borbena in aktivna Aleš Mejač ter Martin Milec, stebra obrambe Aleksander Rajčević in Nejc Potokar? Lazio in Tottenham bosta dala bolj verodostojen odgovor, toda prav ti igralci poosebljajo skrbno in vzorno selekcijo športnega direktorja Zlatka Zahovića, ki je zbral značajsko pozitivne osebnosti. Vsi so pod dirigentsko paličico zahtevnega Milaniča v nenehnem delovnem procesu, v katerem le napredujejo. Z Agimom Ibraimijem je Zahović dodal moštvu ščepec nepredvidljivosti in predrznosti, ki marsikoga spravi na rob obupa, medtem ko so potrpežljivi (trener, športni direktor, igralci) nagrajeni z Albančevimi bravurami v asistencah ali golih. Tudi največji dolžnik četrtkovega sanjskega večera, novopečeni slovenski državljan Dejan Mezga, zmore veliko več.

»Posrečilo se nam je nekaj velikega, a nisem evforičen. Spustiti se moramo na trdna tla. Zmaga je bila imenitna, ampak lepo bi bilo, če bi ji dodali še kakšno. Še vedno se zavedamo, da sta Lazio in Tottenham favorita. Če pa se nam bo ponudila priložnost, jo bomo poskušali izkoristiti,« je strnil oceno eden od junakov večera Berić, ki si vztrajno dviguje ceno na tržišču. Ob nizanju tako prepričljivih predstav bo mladi, postavni in zreli 21-letni Krčan bržčas debelo prekosil najvišje zneske ob prestopih slovenskih igralcev v tujino. Berić je zabil že četrti gol v tej evropski sezoni, česar predstavniki številnih klubov niso spregledali.

Štadion Olimpico v Rimu bo 4. oktobra naslednja postaja Mariborčanov. V primerjavi z domačo ligo obremenjenimi Italijani se lahko mirno pripravljajo in kujejo načrt za novo presenečenje. Avtsajderji že lep čas niso več. Edina slabost velike zmage je ta, da vijolični ne bodo več imeli statusa »simpatičnih« tekmecev, ki se trudijo, toda na koncu vselej potegnejo kratko.