Pred Malto možnih 14 milijonov scenarijev

Selektor Katanec naposled računa na vse adute. V ospredju uigravanje prenovljene zasedbe za napad na avtsajderja.

Objavljeno
06. junij 2017 02.06
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – V pičlem tednu se bomo prepričali o tem, kako enormne razlike pozna sodobni nogomet. Potem ko sta v Cardiffu sprejeli izziv 1,5 milijarde evrov vredni nogometni zasedbi, bo konec tedna obiskala Stožice reprezentanca Malte, ki velja na trgu natančno petstokrat manj. 

Slovenska izbrana vrsta je bližje Malti kot madridskemu Realu, kljub temu pa sobotna (18.00) tekmeca v Stožicah loči najmanj pet razredov osnovne šole, tako skromni so malteški nogometaši.

Pogled na lestvico FIFA nikomur ne jamči zmage, nikogar vnaprej ne obsodi na poraz, zato bodo morali biti Slovenci previdni tudi v dvoboju s sredozemsko reprezentanco, ki je imela v prvi tekmi obilo smole. Kaj lahko bi namreč selekcija Srečka Katanca zašla v težave že v prvem polčasu novembrske tekme, če ne bi gostitelji zapravili nemogoče v dveh lepih akcijah.

Pripravo na Malto je smiselno prepustiti Katancu, njegovim sodelavcem na Brdu in tistim, ki pomagajo na daljavo. Lahko le ugotovimo, da vsota trenutnega položaja Slovenije na lestvici skupine F in razporeda preostalih tekem v kvalifikacijah za Rusijo 2018 razkriva zanimivo dejstvo. Slovenija bi morala namreč 8 točkam dodati najmanj tri zmage v domačih tekmah z Malto, Litvo, Škotsko in gostovanjih na Slovaškem in v Angliji, ob tem pa si lahko privošči le en poraz, denimo na londonskem Wembleyju. Svojo kvoto neuspehov je namreč že izpolnila na premieri v Litvi, ko je Srečka Katanca pred skorajšnjo odstavitvijo rešil kapetan Boštjan Cesar z golom v 93. minuti tekme, in nazadnje v Glasgowu, ko so gostje kot kmečke neveste opazovali marš odločnih in neustrašnih Škotov.

Anglija 13, Slovaška 9, Slovenija 8, Škotska 7, Litva 5, Malta 0 je vrstni pred 6. kolom (od 10), v katerem bo Slovaška gostovala v Litvi, Anglija pa na Škotskem. Do konca rednega dela kvalifikacij je resda preostalo še 15 tekem oziroma natančno 14.348.907 možnih teoretičnih scenarijev, zato vsaj navidez ne bi bilo smiselno zaiti v področje algebre, ne nazadnje že prihajajoča sobota ponuja 27 možnih razpletov 6. kola v skupini F.

Če omenjene kombinacije oklestimo za senzacije in večja presenečenja, Katančeva zasedba vendarle nima na voljo širokega manevrskega prostora za poigravanje z lestvico in – živci navijačev. Nekateri večkrat poudarijo, da prav nič v športu ni »nujno«, saj jutri vedno sledi nov dan, tudi morebiten poraz z Malto bi bilo (morda) možno nadoknaditi z zmagami nad Slovaško, Litvo in Škotsko ... Toda realnost je drugačna: kdor na svojem štadionu ne more premagati Malte, si bržčas ne zasluži vstopnice za elitni nogometni ples, kot je svetovno prvenstvo.

Tega se dobro zavedajo tudi na Gorenjskem, kjer naj bi vladalo učinkovito delovno ozračje za zaprtimi vrati vadbenega središča Brdo. Srečko Katanec je potrdil, da so na treningih – kot zadnji je prišel na zbor tudi Antonio Delamea Mlinar – v ospredju »igrice«, s katerimi bo poskušal enajsterico čim bolje uigrati do sobote zvečer.

»Vsi vemo, kako lahko pridemo do treh točk z Malto, zato bomo poskušali igrati čim bolj dinamično in hitro, na igrišču bomo morali biti zelo igrivi, čim večkrat poskušati odigrati kakšno uspešno dvojno podajo ali preigrati tekmeca v akciji ena na ena. Vse za to, da bi čim prej zabili prvi gol,« je napovedal Katanec.

Bomo videli, kako uspešna bo Slovenija. Tako lepe priložnosti za zmago, s katero bi si povrnila načeto samozavest, ni imela vse od marca 2015, ko so obiskali Stožice bančniki in turistični delavci iz San Marina. Vsi naslednji izzivi v letu 2017 bodo veliko zahtevnejši.

Pred tekmo z Malto bodo morali v slovenskem taboru pozabiti tudi na vraževerje, ki občasno vpliva na odločitve strokovnega štaba. Glavni sodnik tekme med Slovenijo in Malto bo namreč valižanski delivec pravice Lee Evans, ki ne sodi v elitno skupino evropskih sodnikov. S Slovenijo se je srečal le enkrat na Finskem, ko je Katančeva četa izgubila prijateljsko tekmo z izidom 0:2.