Prepričan je, da bodo Stožice polne

Slovenski dvoranski nogometaš Alen Fetić že razmišlja o evropskem prvenstvu, ki bo od 30. januarja do 10. februarja 2018.

Objavljeno
05. maj 2017 16.31
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Klubska sezona dvoranskega nogometa je končana. Državni prvaki so Mariborčani, ki so ubranili slovenski naslov. Eden najboljših nogometašev v državnem prvenstvu je 25-letni Alen Fetić, dolgoletni slovenski reprezentant. V prihodnjih mesecih bo še pogosteje razmišljal o evropskem prvenstvu, ki bo od 30. januarja do 10. februarja na slovenskih tleh v ljubljanski dvorani Stožice.

Kako sladek je državni naslov?

Eden najslajših od mojih petih v slovenskem prvenstvu. Dokazali smo, da smo najboljši v državi in da naša velika prednost po rednem delu prvenstva nikakor ni bila naključna. Zasluženo smo prvaki, še toliko slajše je, ker smo slavili v dvorani našega največjega rivala v Litiji. Zares vrhunski občutek.

Je bila organizacija prvenstva na pravi ravni? Je res treba imeti odločilno tekmo skoraj sočasno, kot je polfinale lige prvakov?

Zelo na dolgo bi lahko govoril o vseh težavah, ampak opozoril bi predvsem na sistem tekmovanja. Po rednem delu smo imeli petnajst točk prednosti pred drugouvrščenim, toda na koncu se lahko za prvaka bori tudi nekdo, ki je bil sprva v igri za obstanek. To je nesmiselno. Če sezona traja devet mesecev, bi se morali v drugem delu prvenstva ločiti na ligo za prvaka in ligo za obstanek. Točke bi morali prenesti naprej, da ima veljavo tudi vsaka tekma iz začetka prvenstva. Po sedanjem sistemu pa te lahko na koncu v dveh tekmah izloči neka ekipa, ki se je pred tem borila za obstanek. Prestopni rok je takšen, da lahko nove igralce registriraš skoraj povsem do konca prvenstva, zato je takšen sistem nepošten.

Potem lahko nekdo varčuje denar in izgublja tekme, potem pa se okrepi samo za končnico državnega prvenstva?

Točno tako. Šest mesecev lahko varčuješ s stroški, zatem pa kupiš pet tujcev in postaneš državni prvak. To je nepošteno. Recimo Litija je kupila brazilske nogometaše, toda to ji ni pomagalo. Zasluženo smo bili najboljši.

Kakšna je kakovost slovenskega dvoranskega nogometa?

Kakovost je vse višja. Verjetno je naša liga boljša kot srbska, bosanska ali slovaška. Recimo na Hrvaškem imajo dve ali tri ekipe s profesionalnimi nogometaši, medtem ko so v Sloveniji le amaterske ekipe. V Sloveniji vsi hodijo dopoldne v službo, popoldne pa na treninge in tekme. Zato imajo na Hrvaškem boljšo ligo glede organizacije, toda po nogometni kakovosti smo si blizu.

Potem ste vi tudi amater?

Tako je. Zdaj iščem službo, saj nikakor ne morem živeti samo od dvoranskega nogometa. V Sloveniji smo vsi amaterji.

Potem vam lanski gol proti Španiji ni pomagal?

Na žalost ne. Naš problem je, da je v Evropo prišlo veliko brazilskih nogometašev, ki zahtevajo manj denarja. Evropski nogometaši imamo precej višjo ceno, za katero smo pripravljeni zapustiti družino in oditi drugam. Brazilskih nogometašev je v Evropi zares ogromno, obenem zahtevajo manj denarja, zato za nas Evropejce ni prostora.

Imate še ambicije, da bi igrali v tujini?

Seveda, ampak ponudba bi morala biti res dobra. Ni tako preprosto, saj se s selitvijo od doma odpoveš številnim ugodnostim. Upam, da bi se nekoč lahko preizkusil v španski ali ruski ligi, ki sta najboljši v Evropi. Niti kakšne ponudbe iz Združenih arabskih emiratov se ne bi branil.

Kakšna je razlika med najboljšimi igralci v Sloveniji in najboljšimi v Španiji?

Ne tako velika. Z evropskim prvakom Inter Movistarom smo bili dolgo izenačeni. Največja razlika je v količini treningov. Oni imajo osem treningov na teden, mi precej manj. Če treniraš dvakrat na dan, in ne dvakrat na teden, je to povsem drugače. Za njih je dvoranski nogomet edina delovna obveznost, zato več trenirajo in ostajajo nad nami. Toda prav na tekmi s Španijo smo dokazali, da dober nogomet igramo tudi slovenski nogometaši.

Lahko do denarnega priboljška pridete z igranjem na zasebnih turnirjih?

Nekaj lahko zaslužimo, a to so bolj simbolične nagrade. Moja ekipa hodi na turnirje, ker smo res dobra klapa in se poznamo že zelo dolgo. Imamo kakovost, toda najpomembnejše je druženje. Nekaj tudi zaslužiš, ampak od tega ne moreš preživeti.

Že kaj razmišljate o evropskem prvenstvu v Sloveniji?

To bo moje četrto evropsko prvenstvo in vrhunec kariere. Komaj čakam, da bom igral v Ljubljani pred svojimi navijači. Res bi radi prišli čim dlje.

In kako daleč je to? Kaj je realnost?

Precej bo odvisno od žreba. Čeprav bomo nosilci skupine, lahko še vedno dobimo zraven tudi Portugalsko. Z malo sreče in lažjimi tekmeci smo lahko prvi v skupini, kar nam prinaša ugodnejšega nasprotnika v četrtfinalu. Pred polnimi tribunami bi se lahko uvrstili v polfinale.

Bodo zvezdniki, kot je Ricardinho, dovolj močen magnet za slovensko javnost?

O tem sem prepričan. Saj ko je prišel Inter Movistar iz Madrida ali pa španska reprezentanca, smo imeli v Mariboru polno dvorano. Prepričan sem, da bodo polne tudi Stožice, predvsem za tekme slovenske reprezentance.

Kdo je boljši? Ricardinho ali Miguelin?

Nedvomno Ricardinho. Je daleč najboljši na svetu. Miguelin je vrhunski, toda Ricardinho je še stopničko višje.