Presenečenje: Gary Neville na trenerskem stolčku pri Valencii

Je dosedanji trener Malmöja Åge Hareide odstopil, da bi zamenjal Mortena Olsena na selektorskem stolčku Danske?

Objavljeno
02. december 2015 15.48
*reu* SOCCER-CHAMPIONS/
J. P.
J. P.

Valencia - Pomočnik selektorja angleške nogometne reprezentance Roya Hodgsona, Gary Neville, se bo prvič preizkusil tudi kot trener na klubski sceni. Nekdanji zvezdnik Manchester Uniteda je namreč prevzel vodenje španskega prvoligaša Valencie, pri kateri bo nadomestil Nuna Espirita Santa, ki je odstopil po nedeljskem porazu s Sevillo.

Štiridesetletni nekdanji odličen branilec, ki je kariero po dveh desetletjih zvestobe »rdečim vragom« sklenil pred štirimi leti, bo na klopi novega delodajalca, ki zaseda šele deveto mesto na španski provligaški razpredelnici, debitiral že konec tedna v domačem dvoboju z Barcelono. »Ponosen sem in navdušen, da sem dobil tako priložnost. Valencia je velik klub, v spominu mi je ostala še iz časa moje igralske kariere, prav tako nisem pozabil njenih zvestih in strastnih privržencev. Moštvo je talentirano, čaka nas velik izziv,« je ob robu šokantne novice poudaril Neville.

Navdušenje nad novim trenerjem pa je že naznanila tudi klubska predsednica Chan Lay Hoon: »Veseli smo, da smo angažirali strokovnjaka, ki ga spoštujejo po vsem svetu. Resda ni izkušen, ima pa ogromno znanja, navsezadnje je tudi član trenerskega štaba angleške izbrane vrste. Tudi kot igralec je kazal vodstvene sposobnosti, ne le na igrišču, tudi izven njega - in vse to so vrline, ki so nas pri njem prepričale.«

S klopi Malmöja na dansko klop?

Prekaljeni 62-letni norveški strokovnjak Åge Hareide pa je od danes že nekdanji trener švedskega šampiona in udeleženca lige prvakov Malmöja. V klubu so bili skopi z informacijami o ozadju takšne odločitve, ker pa bi le stežka odletel zavoljo rezultatov - švedski kolektiv je sicer z eno zmago in štirimi porazi zadnji v skupini A lige prvakov, a se je moral v glavni del prebiti skozi kvalifikacije -, tamkajšnja športna javnost že ugiba, ali bo morda zamenjal Mortena Olsena na mestu selektorja danske izbrane vrste. Tudi Hareide je nedavno priznal, da je dobil selektorsko ponudbo, javno pa se do nje še ni opredelil. Svojčas je - med letoma 2003 in 2008 - že vodil tudi domačo, norveško reprezentanco.