Pri Bayernu si spet manejo roke

Pri nemškem nogometnem velikanu so sezono 2014/15 zapečatili s 23,8 milijona evrov dobička.

Objavljeno
28. november 2015 10.56
Germany Soccer Bayern Munich
J. P.
J. P.

München - Pri nemškem nogometnem velikanu Bayernu si lahko spet manejo roke. Kot so razkrili na včerajšnji skupščini kluba, so leto - kot je že v navadi - končali v krepko pozitivnih številkah, sezono 2014/15 so tako zapečatili s 23,8 milijona evrov dobička. Resda je celoten finančni promet v tem obdobju nekoliko padel - na 523,7 milijona evrov, od tega so največji delež, 137,6 milijona, prinesle televizijske pravice in podobni prihodki, 113,9 milijona gre na račun pokroviteljev in marketinga, 101,7 milijona pa je zagotovila prodaja navijaških artiklov.

Na odhodkovni strani je največji del, kar 227,3 milijona, odščipnilo vzdrževanje zvezdniškega moštva, toliko so namreč znašali stroški izplačil igalcev. Dočitek je bil sicer za pet milijonov evrov nižji kot v sanjski sezoni 2013/14, ker Bavarci sezono pozneje niso nastopili na klubskem svetovnem prvenstvu in v evropskem superpokalu. Največ rezerv sicer v klubu vidijo pri televizijskih pravicah, saj je tovrstni delež v Nemčiji precej manjši kot pri najboljših španskih in angleških kolektivih. Bayern je tako s prodajo TV-pravic v zadnji sezoni iztržil zgolj 58,3 milijona evrov, srednjeročni cilj je 200 milijonov.

»Naš cilj je maksimalni športni učinek skupaj s poslovno trdnostjo, naša naraščajoča finančna moč pa nam omogoča, da bomo ostali pri vrhu evropske klubske elite,« je lepe poslovne dosežke komentiral izvršni direktor Jan-Christian Dreesen.