Pri Olimpiji želijo, da bi Šporar, Zajc, Kapun in Bajrić prišli zdravi

SNL: Za sobotni veliki derbi 15. kola razmerja sil kroji tudi reprezentanca do 21 let, ki bo jutri v Kopru gostila Srbijo.

Objavljeno
15. november 2015 21.41
10 ŠPORAR Andraž (NK Olimpija}, 4 ŠULER Marko (NK Maribor), 16.8.2015, Maribor [Andraž Šporar, Marko Šuler, NK Maribor, NK Olimpija, nogomet]
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana – Ali bo razplet dodatnih kvalifikacij vplival na nogometni utrip sobotnega velikega ligaškega derbija, se še ne ve, toda zaostala tekma 15. kola 1. SNL med vodilno Olimpijo in drugim Mariborom je že prej pošteno vznemirila navijače. Mariborskih pod okriljem navijaške skupine Viole bo kar 1300, ljubljanskih še nekaj sto več. Tekma bo ob 20.15.

Nadomestni termin za največji slovenski derbi, potem ko zaradi premajhnega števila policistov dvoboja velikih tekmecev ni bilo mogoče izpeljati 24. oktobra, je hočeš nočeš prinesel več težav v zeleno-beli tabor. Olimpija prispeva kar štiri igralce v reprezentanco selekcije do 21 let, ki bo jutri na koprski Bonifiki igrala kvalifikacijsko tekmo s svetovno prvakinjo do 20 let Srbijo. Selektor Primož Gliha je Marijanu Pušniku s treninga izmaknil Kenana Bajriča, Nika Kapuna, Miho Zajca in Andraža Šporarja, s čimer je »oslabil« priprave koroškega trenerja za derbi. Vse reprezentante bo imel 55-letni Pušnik na voljo šele v sredo. Upa, da se ne bi kdo med njimi poškodoval, še posebej Šporar. Brez najboljšega strelca in igralca v dosedanjem delu prvenstva si Olimpije sploh ni mogoče predstavljati. Komaj 21-letni kapetan je v sanjski formi in kot še nikoli doslej, odkar je pri Olimpiji, v prvem delu sezone ni igral toliko tekem in zabijal golov kot za stavo. Praviloma je bil Šporar vedno poškodovan, zdaj pa ga tudi po zaslugi strokovnjaka za telesno pripravo Srdjana Djordjevića ne ustavijo niti udarci ostrih branilcev.

Maribor tako rekoč nima skrbi, tako da se za revanšo po mali katastrofi in porazu z 0:3 v prvem derbiju sezone domala optimalno pripravlja za tekmo. Zaradi rumenih kartonov trener Krunoslav Jurčić v soboto sicer ne bo imel na razpolago Aleša Mertlja. Za dobro razpoloženje Štajercev pa je največ naredila Nogometna zveza Makedonije. Agim Ibraimi je z dovoljenjem selektorja namreč izpustil prijateljsko tekmo s Črno goro (s 4:1 jo je dobila Makedonija). Zagrebški strokovnjak Jurčić za razliko od Pušnika pogreša dva vidna člana prvega moštva in reprezentanta do 21 let Petra Stojanovića ter Gregorja Bajdeta. Druga dva z Glihovega seznama, vratar Aljaž Cotman in Dino Hotić, še ne sodita v kategorijo pomembnih.

Olimpija se je v reprezentančnem premoru v prijateljski tekmi pomerila z rezervisti italijanskega prvoligaša iz Vidma Udineseja. V Stožicah se je razšla s 3:3 (1:2, Klinar, Alves, Mariotto), igrala pa je v naslednji postavi: Brljak (od 46. Šeliga), Čale (od 75. Hajdarević), Mitrović (od 46. Fink), Zarifović, Klinar (od 70. Ćoralić), Matić, Alves, Kronaveter (od 46. Baskera), Henty (od 70. Reza), Ontivero (od 46. Mimoun), Đermanović (od 46. Mariotto). Pušnik je preveril novinca na levem branilskem položaju Hrvoja Čaleta in bil s preizkušnjo pred 700 gledalci zadovoljen.

»Poleg šestih golov in številnih lepih akcij smo storili tudi nekaj napak v obrambi, ki si jih ne bi smeli privoščiti,« je ocenil trener, ki se je dotaknil tudi derbija: »To bo zagotovo vrhunec jeseni. Glede na to, da sta obe moštvi v zelo dobri formi, sem prepričan, da nas čaka izjemen sobotni večer. Pripravljali se bomo po ustaljenem programu, brez prevelikega 'pompa' in predvsem v miru ter v želji, da z dobro igro in ugodnim razpletom še enkrat več razveselimo najzvestejše privržence.«

Veliko zanimanje za 26. ligaški derbi vlada tudi med tujimi zastopniki nogometašev in klubi. V ospredju bo seveda Šporar, ki ga spremljajo klubi s severa (Celtic iz Glasgowa) in z juga Evrope (PAOK iz Soluna). Na tribunah bo bržčas rekordno število obiskovalcev domače tekme Olimpije v državnem prvenstvu. Za odpovedani derbi je vstopnice vrnilo 900 navijačev, prodali pa so jih približno 7000.

Konec tedna bodo sicer tri tekme rednega 18. kola, medtem ko bosta dvoboja Olimpija – Krka in Maribor – Gorica v sredo, 25. t. m.