Priprave za ZDA bo najboljše volje začel Iličić

Selektor slovenske reprezentance Slaviša Stojanović bo danes razkril seznam igralcev za prijateljsko tekmo z ZDA.

Objavljeno
07. november 2011 07.55
Posodobljeno
07. november 2011 08.21
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Ljubljana – Slovenski nogometaši na tujih igriščih minuli konec tedna niso posebej blesteli. Kljub vsemu kaže izpostaviti sijajno predstavo Josipa Iličića v majici Palerma. Kranjski as je bil najboljši mož na igrišču ob zmagi nad Bologno. »Super Ilicic!« so zapisali tudi v Gazzetti. »Jojo« je tako spet spomnil na nepozabno lansko jesen v italijanskem prvenstvu.

»Korenitih sprememb ne bo, res pa je, da je treba za spremembo sistema igre nedvomno spremeniti igralski kader,« je napovedal novi slovenski selektor Slaviša Stojanović. Slednji bo danes razkril seznam izbrancev, na katere bo računal prihodnji torek, ko bo Slovenija v Stožicah gostila reprezentanco Združenih držav Amerike. Slovenci se bodo jutri zbrali v svoji bazi na Štajerskem, kjer se bodo v prihodnjih dneh pripravljali na vnovično snidenje z izbrano vrsto, ki jim je pokvarila načrte lanskega junija v Južni Afriki.

Američani na vso moč

Potem ko je ameriški selektor Jürgen Klinsmann objavil svoj seznam reprezentantov, na katere bo računal na prijateljskih tekmah s Francijo in Slovenijo, je »Klinsi«, nekoč sloviti nemški napadalec, zatrdil, da bodo Američani tudi v Ljubljani igrali na vso moč. »Pred nami so naporni dnevi, na slehernem treningu se fantje borijo kot na pravih tekmah. Od njih zahtevam maksimalno zbran pristop in tudi v Parizu in Ljubljani ne bo nič drugače,« je napovedal Klinsmann. V torek bo šlo torej na severu Ljubljane za pravi nogometni večer, dvoboj uglednih reprezentanc in pravšnji preizkus moči za verjetno prevetreno slovensko selekcijo.

Zdajšnja forma ključnih Stojanovićevih adutov – če najširše špekuliramo o imenih na njegovem seznamu – ni najboljša, več fantov je ob tem tudi na »bolniškem staležu«. Na zbor pod ptujskim gradom bo nedvomno prišel najboljše volje Josip Iličić, za katerega (in Armina Bačinovića) je že znano, da je prejel vabilo Stojanovića.

»Jojo«, ki se na začetku te sezone ni najbolje znašel, je namreč konec tedna odigral svojo najboljšo partijo v dosedanjem delu italijanskega prvenstva; močno je bil aktiven, na igrišču ni popuščal v dvobojih, prvič v tej prvenstveni sezoni se je vpisal tudi med strelce. »To je bila njegova najboljša igra v novi sezoni. Iličić je bil navdahnjen in konkreten, večer pa je začinil s svojim prvim golom v sezoni,« je ob najvišji oceni med igralci Palerma (7,5) zapisal analitik dnevnika Gazzetta dello Sport. Moštvo s Sicilije je doma premagalo Bologno s 3:1, pri čemer je vzpodbudno, da Palermov trener Devis Mangia vse močneje zaupa obema slovenskima reprezentantoma v klubu. Manj veselo je bilo med gosti, med katerimi Rene Krhin ni dobil priložnosti za igro.

»Iličić je zelo dober nogometaš, kar je še enkrat več potrdil tudi z Bologno. Igral je sijajno, se vračal v obrambo, prestregel je več žog, podajal in za nameček še zabil gol. Vselej bi moral tako igrati. Večkrat me jezi, ko se namesto strela odloča za podajo s peto,« je o Iličiću povedal Mangia. »Jojo« je sodeloval pri prvem golu Palerma, v 33. minuti je gostujoči vratar žogo po njegovem strelu odbil v okvir vrat, v 74. minuti je izkoristil še podajo Urugvajca Varele in dobil dvoboj iz oči v oči z vratarjem gostov.

Udinese še vedno na vrhu

Še vedno gre zelo dobro tudi Videmčanom, med njimi tudi vratarju Samirju Handanoviću. Udinese po desetem kolu italijanskega prvenstva zaseda vrh lestvice, včeraj je z izidom 2:1 premagal Sieno. »Sarma«, ki ni bil med glavnimi krivci za nedavni visok poraz v Madridu, je spet branil zanesljivo. Vse več strokovnjakov se sprašuje, na kakšen način ohranjajo Videmčani tako visoko raven igre (in rezultatov), čeprav iz sezone v sezono (drago) prodajajo svoje ključne adute. Zdaj jim gledajo v hrbet Lazio, Milan, Juventus in Palermo.