Pripravljajo slavje in ognjemet za zgodovinski naslov Kekove Rijeke

Tuji nogomet: Rečani v nedeljo po tri točke s predzadnjo Cibalio. Blizu naslova prvaka tudi Real Madrid in Juventus.

Objavljeno
20. maj 2017 02.11
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Kdo ve, kdaj bi se končalo slavje navijačev Rijeke v primeru njene nedeljske zmage nad predzadnjo Cibalio. Ob Kvarnerju nihče ne razmišlja o drugačnem scenariju kot o zmagi, s katero bi se Rečani prvič v 70-letni zgodovini kluba zavihteli na hrvaški nogometni vrh. Evforijo miri le slovenski trener Matjaž Kek.

Položaj na vrhu hrvaškega prvenstva je znan: Rijeka (85) uživa pet točk prednosti pred Dinamom, s katerim se bo naslednji teden v zadnjem kolu pomerila v Zagrebu. Dinamo bi lahko upal na zasuk že v primeru morebitnega remija Rijeke s Cibalio in zagrebške zmage v Osijeku. V tem primeru bi Rečani v Zagrebu branili prednost zmage s 5:2, Dinamo bi ubranil naslov ob izidih 3:0, 4:1, morda tudi 5:2 ...

»Sami smo se pripeljali do 85 točk. Vsi, ki spremljate nogomet, veste, koliko je to. Veseli me razum igralcev, ki ne letijo v nebo, a zbranost bodo morali pokazati na igrišču. Tovrstne tekme so lahko zelo neugodne, motiv klubov, ki se borijo za obstanek, in klubov v boju za vrh pa je enak. Po zmagi v Koprivnici so se fantje psihološko in telesno izpraznili, zato bomo izkoristili prav vse dni in ure do nedelje zvečer,« je zatrdil Matjaž Kek.

Rečani so v tej sezoni zabili največ golov in jih najmanj prejeli (65:18; Dinamo 62:22), jutri zvečer morajo le nadgraditi doslej opravljeno. Na nogah je celotno kvarnersko zaledje do Ilirske Bistrice, posebej angažirana je skupina Armada, ki v zadnjem času s pirotehniko zagotavlja javno razsvetljavo namesto občine. Tudi jutri zvečer bo za ceno 87 kun (slabih 12 evrov) z baklo in belo majico opremila večino navijačev na Rujevici. Slednji so včeraj čakali v vrsti za nekaj sto preostalih vstopnic tudi po šest ur. »Ko smo odhajali s treninga in videli to vrsto, smo ostali brez besed,« je potrdil Kek: »Želimo izkoristiti pomoč navijačev in zmagati.«

»Toda, pozor: ko sem v zadnjih dneh prebiral časopise, sem dobil občutek, da nam sploh ni treba igrati tekme in da bo Cibalia padla že ob prihodu na igrišče. Kdor misli, da mu ne bo treba garati, se je uštel ... Zato bomo naredili vse, da bodo fantje pokazali, kar so sposobni,« je še zatrdil Kek, ki pogosto pošlje v ogenj koroškega napadalca Romana Bezjaka, manj priložnosti za igro pa dobi Matic Črnic.

Slovenci odločajo v Italiji

S porazom Juventusa v Rimu so najmanj za teden preložili tudi razglasitev najboljšega v Italiji. Konec dvomov o 33. zvezdici Torinčanov naj bi bilo jutri ob 17. uri, po zadnjem žvižgu na tekmi Juventus – Crotone. »Stara dama« za mir v hiši potrebuje zmago, najmanj točko pa bodo lovili tudi ogroženi gostje s skrajnega juga »škornja«, ki so neporaženi že sedem tekem (5-2-0). Juve (85 točk) bi resda lahko proslavil naslov že danes, če bi Roma (81) izgubila v Veroni. O vsem bi lahko odločali tudi slovenski legionarji – nad Romo naj bi popoldne (18) krenila tako Boštjan Cesar kot Valter Birsa, jutri bo čakal na priložnost tudi Crotonejev rezervist Andrej Kotnik, ki je februarja odšel v Kalabrijo iz Nove Gorice.

Slovenci (ne)posredno sodelujejo tako v boju za vrh kot za obstanek. Izjemno pomembna bo namreč tudi tekma med Empolijem in Atalanto. Empoli (32 točk) se bori za eno od dveh rešilnih mest z Genoo (33) in Crotonejem (31), nazadnje pa ga je z golom in podajo predramil nekdanji član Olimpije Miha Zajc. Atalanti, pri kateri igra Jasmin Kurtić, v boju za evropsko ligo resda zadostuje že točka.

Španci bodo že jutri potegnili črto pod sezono 2016/17. Realu (90 točk) v boju z Barcelono (87) zadostuje točka na gostovanju v Malagi. Prvi naslov prvaka za Real po letu 2012 se zdi zelo verjeten. Malagi bi namreč zaradi posebne pogodbene klavzule ob prodaji Isca v Madrid pripadel dodaten milijon evrov za vsak Realov naslov prvaka do leta 2018 ...