Proti ZDA brez Korena, Novakovića in Radosavljevića

Novi slovenski selektor Slaviša Stojanović je objavil seznam 23. nogometašev, ki se bodo 15. novembra pomerili z ZDA.

Objavljeno
07. november 2011 12.27
Posodobljeno
07. november 2011 12.27
D. O, Š. Ro., Delo.si
D. O, Š. Ro., Delo.si

Ljubljana - Novoimenovani slovenski selektor Slaviša Stojanović je že opravil prve kadrovske menjave, saj na seznamu 23. nogometašev, ki se bodo 15. novembra v Stožicah pomerili z reprezentanco ZDA ni kapetana Roberta Korena. Kot so sporočili z NZS, bo reprezentančne akcije izpustil zaradi družinskih obveznosti.

V kader za prijateljsko tekmo ni vključen niti Miliovoje Novaković, ki ima težave s kolkom, zaradi česar je že zaključil z jesenskim delom sezone, zaradi družinskih težav bo odsoten tudi Aleksandar Radosavljević.

Kot je ob tem zatrdil Stojanović, to ne pomeni, da bi že lahko govorili o koncu reprezentančne kariere omenjenih ali nadaljevanju. »Nobenega namiga v eno ali drugo nisem dobil. Šlo je za odkrit pogovor, oba, Koren in Novaković, imata določene težave. Zadeve so popolnoma jasne, decembra se bomo spet sestali in videli, kako bo naprej. Radosavljević je tudi izrazil željo, da ga tokrat izpustimo zaradi bolezni v družini,« je povedal Stojanović.

Na seznamu pa sta se znašla dva novinca, saj je Stojanović vpoklical tudi Aleša Mertlja (Maribor) in Dejana Lazarevića (Padova), vrača pa se tudi Darijan Matič, ki je slovenski dres zadnjič oblekel leta 2008.

»Dejan Lazarević in Rene Krhin se bosta reprezentanci priključila kasneje, saj ju v četrtek čaka še izjemno pomembna tekma U-21 reprezentance z Litvo, s selektorjem mlade reprezentance Tomažem Kavčičem pa sva se dogovorila, da ostalih igralcev tokrat ne kličem. Je še nekaj igralcev, ki pa jih bom preizkusil ob drugi priložnosti,« je pojasnil slovenski selektor, ki mu bodo na tekmi z ZDA pomagali nekateri člani strokovnega štaba Matjaža Keka, vključno z Milanom Miklavičem. Kako bo naprej, pa se bo odločil po obračunu z Američani.

Mertelj novico izvedel v cerkvi

»Izredno sem vesel povabila, to je dokaz, da delamo dobro, da dobro igramo. Veseli me, da sem s svojimi igrami prepričal selektorja, še več pa mi pomeni spoznanje, da niso ostali neopaženi dosežki in igre naše ekipe. Brez soigralcev in dela našega strokovnega štaba ne bi dočakal tega trenutka, zdaj pa si želim, da bi prispeval delež k temu, kar si želi selektor in bi izpolnil njegova pričakovanja,« je bil reprezentančnega vabila vesel nogometap Maribora Mertelj, ki je za povabilo izvedel tik pred včerajpnjim štajerskim derbijem v 1. SNL v Celju.

Kot je še razkril, je novico izvedel v cerkvi. »Bila je zahvalna nedelja in sem šel k maši, nato pa vrnil zgrešen klic in sekretar reprezentance Boštjan Gasser me je obvestil, da sem na selektorjevem seznamu. Povabilo je čast, a hkrati obveza. S tem se moje razmišljanje ne spreminja, še naprej ostaja isto načelo. Treba je garati in se dokazovati na vsaki tekmi, vsakem treningu,« je še povedal za klubsko spletno stran.

O Mertlju je Stojanović povedal, da bo ustrezna zamenjava za Korena in Radosavljevića. »Drugih igralcev v tem trenutku na tem položaju nisem videl. Igra vse tekme v domačem prvenstvu na zadovoljivi ravni, je kapetan Maribora. Želim ga videti v živo in preveriti, če so informacije še prave, takšne, kot sem jih imel v Domžalah in ko je on igral še za Koper in prvo leto v Mariboru,« je povedal novi selektor.

Vratarji:

Vid Belec (Crotone, Ita), Jasmin Handanović (Maribor), Samir Handanović (Udinese, Ita);

Branilci:

Mišo Brečko (Köln, Nem), Boštjan Cesar (Chievo, Ita), Bojan Jokić (Chievo, Ita), Branko Ilić (Lokomotiva Moskva, Rus), Matej Mavrič (Kapfenberg, Avt), Marko Šuler (Gent, Bel), Miral Samardžić (Šerif Tiraspol, Mol);

Zvezni igralci:

Armin Bačinović (Palermo, Ita), Valter Birsa (Genoa, Ita), Josip Iličić (Palermo, Ita), Andraž Kirm (Wisla Krakov, Pol), Rene Krhin (Bologna, Ita), Dejan Lazarevič (Padova, Ita), Darijan Matić (Krivbas, Ukr), Aleš Mertelj (Maribor), Dare Vršič (Olimpija);

Napadalci:

Zlatko Dedić (Dynamo Dresden, Nem), Zlatan Ljubijankić (Gent, Bel), Milivoje Novaković (Köln, Nem), Tim Matavž (PSV Eindhoven, Niz), Nejc Pečnik (Krilja Sovjetov, Rus).