Prva liga: Olimpija izgubila v Novem mestu, nov spodrsljaj Maribora

Nogometaši Krke so v 12. kolu državnega prvenstva z 1:0 premagali Olimpijo, Koper je premagal prvake iz Maribora (2:1).

Objavljeno
28. september 2013 12.33
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Novo mesto - Ljubljanska Olimpija je v 12. kolu doživela še peti poraz sezone, ki ji ga je prizadejala novomeška Krka (0:1).

Prva resna priložnost na tekmi je pripadla domačim, pri katerih je v peti minuti sprožil Josip Marošević, vendar se je izkazal gostujoči vratar Elvis Džafič. Sledila je ofenziva proti vratom Krke, vendar so bili Nikola Nikezić, Andraž Šporar, Nik Omladić in Milan Anđelković premalo natančni, da bi svojemu klubu zagotovili vodstvo.

Novomeščani so zapravljene napade Olimpije kaznovali v 28. minuti. Akcijo je začel Saša Ranić, ki je podal v kazenski prostor, tam je Antonio Delamea Mlinar slabo ocenil let žoge, ki ga je preskočila, tako da je Jaka Ihbeisheh lahko neovirano streljal in tudi zadel.

Olimpija je po prejetem golu znova zaigrala napadalno in si pripravila dve lepi priložnosti. Najprej je Matko Obradović ubranil strel Roku Baskeri, Anđelković pa je zatem po kotu zadel le vratnico. Krkin vratar je znova izvrstno posredoval po Jovićevem strelu v 39. minuti, malce zatem pa je sam pred ljubljanskega vratarja prišel Andrija Novosel, vendar žogo poslal čez gol.

Gostitelji so se na začetku drugega polčasa posvetili branjenju prednosti, kar jim je tudi dobro uspevalo. Pri Ljubljančanih sta sicer zapretila Omladič (59. minuta) in Eteme (63.), vendar se izid po zaslugi vratarja Obradovića ni spremenil.

Ta je v zaključku tekme znova spravljal v obup nogometaše Olimpije, saj je v 79. minuti ustavil nov poskus Etemeje, po štirih minutah nadaljevanja pa tudi strel Jovića. Novomeščani so svojo mrežo ohranili nedotaknjeno in si prislužili velike tri točke. Krka bo v 13. krogu v soboto gostovala v Domžalah, Olimpija pa bo dan pozneje gostovala v Mariboru.

Koper porazil državne prvake

Mariborski nogometaši še naprej ne kažejo zanje pričakovane ravni igre (predvsem učinkovitosti), posledično pa se vse bolj trese tudi stolček, na katerem sedi trener Ante Čačić. Njegova ekipa je po porazu v Zavrču in neodločenim izidom z Velenjčani tokrat klonila še v Kopru (1:2).

Po začetnem otipavanju so prvi na tekmi zagrozili gosti, potem ko je v 11. minuti po podaji Gorana Cvijanovića z glavo poskusil Nusmir Fajić, vendar je bil nenatančen. Tri minute pozneje so domači povedli. Žogo je v kazenski prostor iz avta vrgel Goran Galešić, Mitja Lotrič pa je povsem neoviran nekoliko na levi strani prišel do strela in zadel za 1:0.

Tudi po golu so bili bolj razpoloženi domači nogometaši, ki so prek Domna Črnigoja, Galešića in Lotriča sprožili nove, a ne dovolj natančne strele, zelo vroče pa je bilo v mariborskem kazenskem prostoru spet v 24. minuti. Galešić je s prostega strela z desne strani žogo poslal v vratnico, od koder se je odbila do Lotriča, ta pa jo je poslal mimo gola.

Tri minute pozneje pa so Primorci le podvojili prednost, potem ko je Urban Žibert s strelom po tleh s 25 metrov premagal Jasmina Handanovića. V 34. minuti so do nove priložnosti prišli tudi gosti, ko je poskusil Jean-Philippe Mendy, ob Marcosu Tavaresu in Nusmirju Fajiću eden glavnih "ofenzivcev", s katerimi je Ante Čačić začel tekmo na Bonifiki, Igor Nenezić pa je žogo odbil v kot. Slednji je bil na mestu tudi v 40. minuti po strelu Dejana Trajkovskega.

V uvodu drugega polčasa so Štajerci, ki so pritisnili proti kazenskemu prostoru domačih, poskusili z nekaj nenevarnimi streli od daleč, v 54. minuti pa je z volejem v kazenskem prostoru poskusil še Aleš Mertelj, a je tudi on zgrešil cilj. V 66. minuti je v kazenskem prostoru nevarneje streljal Mendy, Nenezić je žogo odbil do Tavaresa, a je bil koprski vratar spet na mestu.

Novopečeni slovenski državljan Tavares pa je v 90. minuti le zabil gol za Maribor s prostega strela z 20 metrov, a je bilo to tudi vse, kar so zmogli vijoličasti, čeprav je v sodniškem dodatku z glavo poskusil še Mendy, a je bil Nenezić zbran.

Koprčani bodo v 13. krogu v soboto gostovali v Celju, Maribor pa bo dan pozneje gostil ljubljansko Olimpijo.

Firer zadel za zmago Rudarja

Nogometaši velenjskega Rudarja so v dvanajstem kolu gostili Celje in ga premagali z izidom 1:0. Rudar bo v 13. krogu prihodnjo nedeljo gostoval v Kranju, Celje pa bo dan prej gostilo Koper.

Celjani so na gostovanju v Velenju že od samega začetka igrali zelo napadalno. Miha Zajc se je v deseti minuti sam znašel pred vratarjem Matjažem Rozmanom, a je slednji strel obranil. Gostje so imeli novo lepo priložnost v 24. minuti, ko je gostujoči kapetan Sebastijan Gobec s prostega strela skoraj presenetil domačega vratarja Rozmana, a je žoga zadela prečko, nato pa je velenjska obramba žogo izbila v kot. Sledilo je še nekaj poskusov na obeh straneh, a so vsi streli leteli mimo gola.

V drugem polčasu so Celjani kmalu ostali le z desetimi na igrišču. Miha Korošec je nepravilno ustavljal Leona Črnčiča in si z drugim rumenim kartonom prislužil predčasno pot v slačilnico. Po protestih celjskega trenerja Miloša Rusa je glavni sodnik Roman Glažar s srečanja izključil tudi gostujočega stratega. Po izključitvah se je igra preselila na celjsko polovico igrišča, gostje so se zatekli k obrambni igri. V 66. minuti je poskusil Denis Klinar, a je bil vratar gostov Matic Kotnik na pravem mestu, žoga pa je končala v kotu. Štiri minute kasneje so bili po daljšem času spet nevarni Celjani. Igor Jugović je s prostega strela dobro ogrel roke domačega vratarja, ki je posredoval v zadnjem hipu in ohranil velenjsko mrežo nedotaknjeno.

Gostje so kljub igralcu manj poskušali z napadalno igro, ki pa jim ni prinesla uspeha. Domači so v 77. minuti le unovčili terensko premoč, uspešen je bil Ivan Firer, ki je z močnim strelom ugnal Kotnika za končni izid 1:0.

Domžalam in Gorici po točka

Domžale so se pred domačimi gledalci pomerile z Gorico in se po zaporednih zmagah vknjižile neodločen rezultat (1:1).

Primorci so povedli v 29. minuti. Prosti strel z leve strani je izvedel Alessandro Favalli, v kazenskem prostoru pa je bil najvišji branilec Tine Kavčič in s svojim premiernim golom svoje moštvo popeljal v vodstvo. Domačini so izenačili v drugem polčasu, natančneje v 54. minuti, ko je po podaji Nejca Skubica z desne strani je v kazenskem prostoru žogo v mrežo preusmeril Stanley Parker.

Minuto pozneje so imeli gosti na voljo najstrožjo kazen, ki jo je zakrivil Darko Zec s prekrškom nad Danielejem Bazzoffio. Odgovornost je prevzel Massimo Coda in streljal v svojo desno stran, vendar je vratar Vidmar uganil smer strela in se je izkazal z obrambo.

Do konca tekme sta si nato obe ekipi priigrali še nekaj polpriložnosti, izid pa se ni več spremenil. Domžale bodo v 13. krogu v soboto gostile Krko, Gorica pa Zavrč.

 

Tekme 12. kola

Krka - Olimpija 1:0 (1:0)

(Ihbeisheh 28.)

Domžale - Gorica 1:1 (0:1)

(Parker 54.; Kavčič 29.)

Rudar - Celje 1:0 (0:0)

(Firer 77.)

Zavrč - Triglav 2:1 (1:0)

(Kresinger 11., Fuček 86.; Bubanja 89.)

Luka Koper - Maribor 2:1 (2:0)

(Lotrič 14., Žibert 27.; Tavares 90.)

 

Lestvica

1. Maribor 11 7 2 2 24:8 23 točk

2. Zavrč 12 7 2 3 19:16 23

3. Luka Koper 12 6 3 3 15:14 21

4. Rudar 11 6 2 3 15:11 20

5. Gorica 12 5 4 3 19:12 19

6. Domžale 12 4 4 4 17:13 16

7. Olimpija 11 5 1 5 18:17 16

8. Celje 12 3 2 7 10:20 11

9. Krka 11 3 1 7 11:20 10

10. Triglav 12 1 1 10 7:24 4