Prvak prvič v ljubljanski kotlini

Prva Liga Telekom Slovenije: danes in jutri štiri tekme 9. kola, v Domžalah gostujejo Mariborčani.

Objavljeno
13. september 2013 20.50
Slovenija, Ljubljana, 31.Julij2011, Dušan Kosič, trener Olimpije. Foto: Igor Zaplatil/Delo
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana – Kdo od prvoligašev je imel več sreče pri okrepitvah v »zadnji minuti«, bodo razkrile tekme 9. kola Prve lige Telekom Slovenije. Sinočnji dvoboj pod Halozami je bil uvod, danes pozno popoldne bosta mini derbija v Domžalah in Velenju, zvečer pa še tekma v Novi Gorici. Jutrišnji kranjski dvoboj z dna lestvice bo zaokrožil prvo četrtino prvenstva.

Domžale: Domžale – Maribor (sobota, Bojan Mertik, 17.30): Luka Elsner je del duha svojega predhodnika in šarlatana z veliko začetnico že odpihnil, a nekaj starih navad je še zakoreninjenih. Tudi pod Elsnerjevo taktirko so Domžalčani uspešnejši v gosteh in niti prvo gostovanje Maribora v ljubljanski kotlini v tej sezoni ne obeta zasuka tradicije. Vijolični so si povrnili moči za ligaško in evropsko jesen, v katerih bo v ospredju razvoj. Se bo Anteju Čačiću posrečilo uglasiti igro, izide in napredek igralcev? Športni direktor Zlatko Zahović bo kot najbolj buden pes čuvaj spremljal utrip v slačilnici in na igrišču. Na njem bo morda nekaj minut tekal Urugvajec Pablo Ceppelini, naslednik Agima Ibraimija. Za kaj več še ni pripravljen.

Velenje: Rudar – Luka Koper (Davor Drečnik, 18): Oboji so prekosili začetne ambicije in kar je najpomembnejše, začrtali so vizijo. Velenjska bolj temelji na izkušnjah, koprska na mlajših silah. Kaj bi lahko nagnilo jeziček na tehtnici na eno ali drugo stran, je uganka tudi za trenerja, domačega Jerneja Javornika in gostujočega Rodolfa Vanolija. Oba imata na voljo igralce z navdihom in potezo več: »Rudar« Mate Eterović je najboljši strelec; »luški« koordinator na igrišču Goran Galešić pa je učinkovit v golih in podajah.

Nova Gorica: Gorica – Celje (Dragoslav Perić, 20): Spoznavanja in preizkušanja je konec. Trener Goričanov Luigi Apolloni bo zdaj lahko igral z odprtimi kartami: napadal bo Maribor. Sloviti Italijan je resda zelo previden, posebej zaradi bojevite slovenske in slovanske nravi, ki izbruhne z dvojno mero, ko je treba »udrihati« po slovenskih narodnih »sovragih« z zahod. Apolloni je bil pri tej zgodovinski resnici, ki jo je kot Italijan iz rimskega okrožja na najboljši možni način začutil v Kopru, seveda nogometno iskriv, a je uvidel, da bo moral biti še kako pazljiv pri izbiri enajsterice: da bo uravnotežena med staroselci in prišleki. Celjani so po slabem štartu in dveh zaporednih zmagah lažje zadihali, a taktično le še niso na takšni ravni, da bi lahko presenetili.

Kranj: Triglav – Krka (nedelja, Damir Skomina, 16): Zdaj pa zares. To je geslo v obeh taborih, potem ko sta se doslej ukvarjala z vsem po malem, še največ pa s selekcijo moštva. To ni le derbi z dna lestvice, tekma, ki bo Triglav vrnila med žive ali mu naprtila drugoligaško prihodnost. Tudi kanček prestiža bo v njej. Zadnje kadrovske poteze sta vlekla nekdanja sodelavca, trener Triglava Dušan Kosić in športni direktor Krke Sašo Udovič.