Prvak v Domžalah ušel porazu

V 20. kolu slovenskega prvoligaškega nogometnega tekmovanja Olimpija zaostajala, a je prvič premagala Zavrč.

Objavljeno
02. december 2015 23.18
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Ljubljana – Državni prvak Maribor je v 20. kolu 1. SNL v Domžalah srečno osvojil točko, a na lestvici povečal zaostanek za Olimpijo na 8 točk. Ljubljančani so v Halozah zasukali izid v prvo zmago proti Zavrču v tej sezoni (2:1) in dve tekmi pred koncem prvega dela potrdili jesenski naslov.

Napornejši ritem tekem je zdelal Maribor. Vijolični so v Domžalah ušli porazu, potem ko so jih gostitelji pretekli in pošteno zasenčili. Manjkal je le gol ali dva. »Kljub vsemu sem zadovoljen, igrali smo odlično. Fantje so pokazali, da imajo ob koncu sezone še vedno toliko moči. Igrali so zrelo, agresivno in motivirano. Imeli so veliko željo, da bi zabili gol. Niso ga, a nisem razočaran,« se je tolažil domači trener Luka Elsner, ki je v vsem zasenčil kolega z mariborske klopi Krunoslava Jurčića.

»Na voljo sem imel oslabljeno zasedbo. Zmanjkalo nam je moči. Poskušali smo več, toda ko so nas Domžalčani stisnili, bi lahko prejeli gol,« je priznal Zagrebčan, ki ga očitno čaka trdo zimsko delo, da bi vijolične predramil in spet spremenil v šampionski stroj. Ta je tokrat pokal po vseh šivih, Agim Ibraimi je bil v tekmi neviden in nemočen, zvezna vrsta odrezana od igre, branilci sila negotovi. In takšen Maribor je lahko samo upal, da bo preživel nalete domžalskih atletov, pri katerih je bil najbolj razpoložen prav odpisani Mariborčan Matic Črnic. V drugem polčasu je sejal paniko v gostujočo obrambno vrsto, za piko na i odlične igre pa mu je zmanjkalo moči in natančnosti. Tako kot Nejcu Skubicu, ki je po preigravanju na desni strani s projektilom oplazil prečko. Pa še kakšna akcija Domžalčanov je dišala po golu, medtem ko gostujočih tako rekoč ni bilo. Jurčičev izbor enajsterice ali najbolj razpoloženih ni bil posrečen, menjave so bile še bolj neposrečene. Kaj naj bi storil Damjan Bohar namesto Jean-Philippa Mendyja v vlogi srednjega napadalca, ni bilo čisto jasno. Kolikor je imel na voljo igralnega časa, se je komaj dotaknil žoge.

Ontivero in Henty za zasuk

Ljubljančani brez prvega strelca Andraža Šporarja (poškodovan) se še pošteno ogreli niso, ko so bili že v zaostanku. Josip Golubar je ob asistenci nespretnih ljubljanskih branilcev, ki niso znali odbiti žoge, in spretnosti zadnjega podajalca Dejana Glavice že v 5. minuti premagal Aleksandra Šeligo. Vodstvo je zeleno-bele pognalo v lov za izenačenjem. Toda vroče je bilo na obeh straneh, Ezekiel Henty pa je bil v prvem polčasu veliki osmoljenec. Še dobro, da je Lucas Ontivero po podaji Mihe Zajca z imenitnim strelom z 20 m izenačil, s čimer so Ljubljančani dobili zalet za popoln zasuk v drugem polčasu. Za pogum in napadalen pristop so bili nagrajeni v v 63. minuti. Pomagal jim je pa kar domači branilec Denis Glavina. Žogo je iz kazenskega prostora izbijal tako nespretno, da jo je usmeril v sredino 11 m od vrat. Ustavil jo je Henty in s preigravanjem v desno ter strelom po tleh premagal Dominika Picaka.

»Dve napaki in dva gola na postavljeno obrambo ...,« s tem je domači trener Ivica Solomun povedal vse. Ljubljanski kolega Marijan Pušnik je dodal: »Po hitrem zaostanku smo se dvignili in izenačili. Igrali smo naprej, napadali, zabili še drugi gol. Pokazali smo značaj, borili smo se za vsak centimeter igrišča. Tekma je bila res težka. Zasluženo smo zmagali,« ni skrival zadovoljstva trener Olimpije Marijan Pušnik, ki je svojo nalogo v prvem delu sezone opravil nad pričakovanji in Olimpijo preobrazil v šampionsko moštvo.«