Prvi gol Birse po sanjskem začetku sezone

Interju se nasmiha »jesenski« naslov prvaka, Kamplovi prerešetali mrežo Borussie iz Mönchengladbacha.

Objavljeno
13. december 2015 23.03
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Ljubljana – Najpomembnejše zmage so konec tedna zabeležili Inter, Chievo in Bayer. Pri tem so na tekmah v Vidmu, Veroni in Leverkusnu pripadle pomembne vloge tudi slovenskim legionarjem v omenjenih klubih – Samirju Handanoviću, Valterju Birsi in Kevinu Kamplu.

Chievo je bil pred slabim mesecem dni v izjemno težkem položaju. Po sanjskem začetku sezone, katerega režiser je bil prav Valter Birsa, je veronski klub zašel v niz slabih izidov. Podobno je bilo z Birso, ki je v prvih dveh kolih nanizal 2 gola in 3 podaje za gol. Chievo se je v zadnjih kolih spet dvignil in si z včerajšnjo tesno zmago nad Atalanto pripisal pomembne tri točke, bilanco zadnjih 4 tekem pa popravil na 3-0-1.

Tekmo je odločil prav Birsa, ki je enega od nasprotnih napadov Chieva zaključil popolno; po predložeku Radovanovića z leve strani je s strelom v bližnji kot zadel v končnih 1:0 (v spodnjem videu). Finiš tekme je zaznamoval tudi Jasmin Kurtić, ki je najprej prejel rumeni karton zaradi nepravilnega posredovanja, nato pa zavoljo protestov še drugega in dvoboj končal nekaj minut prej kot drugi. Birsa je bil po oceni statističnega portala Whoscored najboljši posameznik tekme (7,9), Kurtiću so namenili oceno 5,6. Atalanta, ki jo vodi trener Edy Reja, na lestvici serie A še vedno kotira dve točki pred Chievom.

Sarma razpoložen proti Udineseju

Veliko višje seveda kotira Inter, ki se je z zmago na prenovljenem – ne pa še končanem – štadionu v Vidmu še utrdil na vrhu lige. Milanski klub je začel s štirimi igralci, ki so sposobni napadati tekmeca, trojčkom Ljajić-Jovetić-Perišić za edinim napadalcem Icardijem. Slednji je bil najboljši igralec tekme, podobno visoko oceno pa bi lahko podelili tudi vratarju Samirju Handanoviću, ki je večkrat preprečil gol nekdanjim soigralcem. »Sarma« je bil vselej pravilno postavljen, ustavil je pet (pol)priložnosti za gol; nemočni so bili Thereau (2x), izkušeni Di Natale, Aguirre in Perica.

Zanimivo, Interjev trener Roberto Mancini – postavitev 4-2-3-1 je pozneje uspešno spremenil v 4-3-3 – je ponovil rekordni dosežek Joseja Mourinha iz šampionske sezone 2009/10. Tedaj je Inter nazadnje zbral 36 točk v prvih 16 kolih, Mancini pa jih je več kot Portugalec osvojil v gosteh. Tri kola pred koncem prvega dela sezone se Interju nasmiha naslov »jesenskega prvaka«, ki ga bo poskušal potrditi v tekmah z Laziem (d), Empolijem (g) in Sassuolom (d). Tradicionalnega božično-novoletnega premora na »škornju« tako ali tako ne bo; vodstvo Italijanske zveze je vse podredilo čimprejšnjemu koncu klubske sezone zavoljo nastopa »azzurrov« na euru 2016.

Kampl največ podajal

Uspešen konec tedna je tudi za nogometaši Bayerja iz Leverkusna. »Farmacevtom« v tej sezoni še ni dokončno steklo, morda bodo zasukali rezultatsko uspešnost prav po zmagi v derbiju z Borussio iz Mönchengladbacha. In to s 5:0! Zmaga bo na Bayerjevo pot proti višjim položajem vplivala kot baldrijan. Kevin Kampl in soigralci le še 2 točki zaostajajo za 4. mestom (Wolfsburg in prav Borussia M.) in še tri več za 3. mestom (Hertha), če upoštevamo, da bodo krojili vrh v Münchnu in Dortmundu.

Kampl si ni pripisal gola ali asistence, a je igral dobro na položaju zadnjega zveznega igralca v sistemu igre 4-4-2 (v paru s prijateljem iz otroštva Christophom Kramerjem). Nanizal je največ podaj med gostitelji (53, gost Granit Xhaka jih je zbral 62) in pri tem oddajal žogo s 87-odstotno natančnostjo.

Osrednja junaka tekme sta bila resda strelca Javier Hernandez (3) in Stefan Kiessling (2). Mimogrede: Chicharito je zabil 15 golov v zadnjih 12 tekmah, njegov prejšnji klub Manchester United pa v enakem številu tekem 5 golov manj.