Prvi vrhunec kariere za Skomino, ki Angležem doslej ni pomagal

Odlični koprski sodnik nekoč v očeh Joseja Mourinha »šibek in naiven«. Sijajne kariere še zdaleč ni konec.

Objavljeno
23. maj 2017 23.24
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Ljubljana - Prvi vrhunec klubske sezone na stari celini bodo zaznamovali tudi Slovenci. Finale evropske lige bo najmanj 90 minut v rokah piščalke Damirja Skomine in njegove ekipe, kar je lepo priznanje zanj in za 1. SNL. Prvič po atenski zmagi bo podelil pokal zmagovalcu še Uefin predsednik Aleksander Čeferin, ki bo šampionsko proslavo vrnil iz tribune VIP nazaj na igrišče.

Večina najboljših sodnikov v Evropi razmišlja o grških in španskih otokih, na katerih bodo polnili baterije za sezono 2017/18, ki bo prinesla največ, kar premore nogomet - svetovno prvenstvo v Rusiji. Najboljši med najboljšimi se bodo soočili s podaljšanim delovnikom. Na drugem koncu Evrope čaka prvi vrhunec kariere Damirja Skomino, čigar predstava bo rojakom zanimiva najmanj tako kot učinek kluba z najvišjimi prihodki na svetu.

»Deset let sojenja mi je pomembnejših kot en finale lige prvakov,« je v intervjuju za Delo pred petimi leti zatrdil tedaj 35-letni Koprčan, ki je nemara zadel bistvo. Toda kljub temu se mu bo uresničil del sanj. Uefa mu res ni zaupala finala lige prvakov, toda finale EL ni vreden veliko manj. Pogled na sodnike zadnjih petih finalov ne zahteva dodatnega komentarja. To so bili (od 2012 do 2016) Wolfgang Stark, Björn Kuipers, Felix Brych, Martin Atkinson in Jonas Eriksson. Skomina se je zavihtel v evropski vrh, to je »creme de la creme« evropskih sodnikov. Felix Brych bo denimo naslednjo soboto delil pravico na derbiju Real Madrid - Juventus.

Primorec, ki je nanizal že 132 mednarodnih tekem, v tej sezoni sodi v pravi formi. Začel jo je daljnega 15. junija lani na evropskem prvenstvu (Rusija - Slovaška), na katerem mu je Uefa dodelila štiri tekme, tudi četrtfinalno med Walesom in Belgijo. Morda je bil razočaran, toda štiri tekme sta dobila le še dva težkokategornika - odlična Nicola Rizzoli in Marc Clattenburg, ki je sodil v finalu. Tudi pet tekem v tej sezoni lige prvakov je zavidljiv dosežek za Skomino. Na četrtfinalni tekmi med Monacom in Dortmundom v Monte Carlu se je skril bolj učinkovito kot bogataši v bližnji marini, kar je bilo znamenje za odličen finiš sezone. Ko je izpustil tudi polfinalne dvoboje lige prvakov in evropske lige, so poznavalci že vedeli, da ga na Uefi pripravljajo za odmevnejšo stvar; bodisi za drevišnjo tekmo v Stockholmu bodisi za vrhunec sezone v Cardiffu.

Leta 2000, ko je dobil v roke premierno tekmo članov v 1. slovenski ligi, si gotovo ni mislil, da bo 17 let pozneje del finala evropske lige, tedaj še pokala Uefa. Prav tako ni pričakoval, da bo moral pozneje začasno postaviti na stran poklic nepremičninskega agenta in se osredotočiti na sojenje nogometnih tekem najvišje ravni. Toda Skomina se je dobro znašel v družbi najbogatejših nogometašev in najboljših trenerjev na svetu. Z nekaterimi je prišel navzkriž zaradi avtoritativnega vodenja tekem, izpostavil ga je tudi Jose Mourinho. »To je šibek in naiven sodnik,« mu je zabrusil po tekmi lige prvakov med Chelseajem in Dinamom (0:0), ko Londončanom ni podaril enajstmetrovke.

Prav zanimivo bo torej spremljati, kako se bo Skomina - za finalno tekmo bo prejel 6000 evrov plus nekaj dnevnic po 200 € - spoprijel z drago plačanimi zvezdniki na igrišču in ob njem. Angleškim klubom namreč doslej ni kdo ve kako »pomagal« (glej tabelo), zaradi česar je bil Mourinho vznemirjen še pred začetkom tekme.

Koprčan je dobro pripravljen, na povprečni evropski večer preteče po 12 km, torej enako kot nogometaši, resda v manj intenzivnem ritmu in brez stikov. Lahko je povsem sproščen, saj mu zaupata tako Uefa kot Fifa. Skomina bo namreč eden od le treh evropskih sodnikov (še Milorad Mažić in Gianluca Rocchi) na junijskem medcelinskem pokalu v štirih ruskih mestih, generalki za Rusijo 2018. Pred njim je še več let aktivne kariere, očitno tudi nastop na naslednjem SP.