Ferguson pred derbijem na Anfieldu: Navijači, izkažite si spoštovanje!

Jutrišnji Manchester Uniteda in Liverpoola v angleškem prvenstvu bo v znamenju tragedije na Hillsborougu.

Objavljeno
22. september 2012 10.11
Posodobljeno
22. september 2012 11.26
FBL-EUR-C1-MAN UTD-GALATASARY
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

London - Trener Manchester Uniteda Alex Ferguson je pred jutrišnjim derbijem 5. kola angleškega prvenstva med rdečimi vragi in Liverpoolom na Anfieldu pozval navijače, naj na tekmi ne povzročajo izgredov. »Naj se rivalstvo med kluba ne sprevrže v osebno sovraštvo,« je zapisal v pozivu navijačem Uniteda.

Jutrišnji derbi med kluboma bo sicer prvi po razkritju novih podrobnosti o tragediji na Hillsborougu, kjer je leta 1989 po izbruhu navijaških izgredov umrlo 96 ljudi. Angleške oblasti so s priznanjem o napakah policije in javnim opravičilom navijače Liverpoola razbremenile krivde, zato je pričakovati, da na nedeljski tekmi ne bo manjkalo čustvenega naboja. Vodstvi obeh klubov že ves teden opozarjata in pozivata navijače, naj si v spomin na tragedijo izkažejo spoštovanje. Ferguson je to storil s posebnim pismom, ki ga bo vsak navijač Manchestra prejel ob vstopu na Anfield.

»Naše rivalstvo z Liverpoolom temelji na želji in ambicijah, da dosežemo vrh, da smo boljši. Nikakor ne sme izhajati iz osebnega sovraštva. Pred desetimi dnevi smo slišali strašno resnico o smrti 96 ljudi, ki so odšli navijat za svoje moštvo, a se nikdar niso vrnili. Kar se jim je zgodilo, bi moralo strezniti vsakogar, ki je bil kdaj povezan z nogometom,« je med drugim zapisal Ferguson.

Pred jutrišnjo tekmo se bodo žrtev tragedije spomnili tudi s krajšo spominsko slovenostjo, rože naj bi pred imena žrtev kot znak sprave položila Luis Suarez in Patrice Evra, ki sta se lani na Anfieldu zapletla v odmeven spor. Liverpoolov napadalec Suarez je bil zaradi rasističnih žaljivk branilcu Manchestra kaznovan z osmimi tekmi prepovedi.