Rdeča nit večnega derbija Verdenikov conski presing

Ljubljančani želijo pokvariti načrtovano štajersko veselico v Stožicah. Tudi v Novi Gorici in Celju zelo zanimivi tekmi.

Objavljeno
28. april 2017 23.34
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Ljubljana – Šest kol loči navijače do konca sezone 2016/17 v 1. SNL. Sinoči so odprli 31. kolo v Domžalah, po dve tekmi bosta še danes in jutri. Glavna pozornost seveda pripada največjemu slovenskemu derbiju med Olimpijo in Mariborom, ki bo drevi v Stožicah. Ljubljančani želijo preprečiti (ne)pričakovano veselico Štajercev v metropoli.

Gorica – Krško (sodnik Rade Obrenović; sobota, 18.00):
V daljni sezoni 2005/06 ni bilo dileme: Valter Birsa in Miran Burgić sta bila strah in trepet vratarjev v 1. SNL, Gorica pa serijski prvak. Burgić, ki je v zadnjih šestih kolih primaknil tudi 4 asistence za gol, želi 11 let pozneje vnovič postati kralj strelcev, Goričani pa nazaj v Evropo. Tudi zavoljo tega ima dvoboj večji pomen za gostitelje prve današnje tekme. Miran Srebrnič bo pogrešal tri kaznovane adute (Boben, Filipović, Nagode), kljub temu je favorit dvoboja dobro znan. V Krškem računajo na strelski podvig Filipa Dangubića, ki je z goli v SNL opozoril nase tudi reškega trenerja Matjaža Keka, kljub temu sta pred Krčani pomembnejša izziva. Prvi je zgladitev spora z navijači okrog (ne)smiselnosti prihoda švicarsko-srbskih vlagateljev, drugi priprava na zanje bližajočo se tekmo sezone. Naslednji teden bo namreč gostoval v Krškem Aluminij, točke pa bodo štele dvojno.

Olimpija – Maribor (Andrej Žnidaršič; 20.30): Celo v navijaški skupini Green Dragons so priznali, da je tretji ljubljansko-mariborski derbi v pičlih nekaj tednih le »nebodijetreba« tekma za Olimpijo. To seveda ne drži. Najboljša priprava na tolažilno nagrado (finale pokala) in novo sezono bi bil prav sanjski finiš »zmajev«, vključno s skalpom skorajšnjega prvaka Maribora. Domači trener Safet Hadžić je v zadnjem času improviziral z enajsterico kot Zinedine Zidane, ko se z Realom bori na treh frontah. Morda je naposled našel fante za simbiozo med svojo filozofijo in zahtevami navijačev. Olimpija v Krškem ni prejela gola prvič po lanski jeseni, kar je tudi Hadžićev imperativ: njegov Livar je v 3. SNL ustvaril rekordni niz tekem brez prejetega gola. Bomo videli, kako močno bo derbi dvignil povprečni stožiški obisk 3318 gledalcev. Danes jih bo gotovo več. Tisti Štajerci, ki bodo izpustili tradicionalno prvomajsko postavljanje prikolic po Krku in Cresu, bodo zanesljivo prišli pozdravit »svoj ponos«, kot pravijo NK Mariboru, zato naj bi bilo na južni tribuni bolj tesno kot na severni, kjer domujejo Ljubljančani. Tekma bi se kaj lahko končala tudi z izidom 0:0, če upoštevamo, da navdušujejo Hadžića pozitivne značilnosti conskega presinga Zdenka Verdenika, podobna pa je tudi filozofija Štajercev pod vodstvom Darka Milaniča.

Aluminij – Radomlje (Matej Jug; nedelja, 15.00): Aluminij v tej sezoni še ni izgubil z Radomljani in težko bi bilo razumno pojasniti, zakaj naj bi bilo jutri popoldne drugače. Gostujoči trener Adnan Zildžović bo resda poskušal motivirati goste kot bi igrali v finalu lige prvakov in ne za sendvič ter čim boljšo pripravo na novo sezono 2. SNL. Bomo videli, ali bo to dovolj za morebitno presenečenje. Kidričani vedo, da bi bilo še kako dobrodošlo priti v Krško s prednostjo točke ali dveh.

Celje – Koper (Dejan Balažič; 16.55): Snidenje klubov z aritmetične sredine lestvice 1. SNL bi bilo lahko zelo zanimivo, saj se je v 25-letni zgodovini tega rivalstva le ena tekma v Celju končala brez golov. Spodnji Štajerci v spomladanskem delu prvenstva ne poznajo poraza, in če želijo ostati v igri za vrnitev v Evropo, si ga ne smejo privoščiti niti v zadnji tekmi 31. kola. V dvoboju klubov, ki sta imela v zadnjem času ogromno težav bodisi z (ne)formalnimi tujimi vlagatelji bodisi z vodstveno strukturo, je nemogoče napovedati zmagovalca. Koprčani so resda ostali brez »lige prvakov«, še preden so do konca izgovorili to besedno zvezo. Nedavna zmaga nad Rudarjem je zato zanje pomenila pravo luč na koncu predora Markovec. Malokdo na Obali namreč z gotovostjo ve, kdo bo dobil licenco za novo sezono – Koper, Ankaran, oba ali nihče? Sporočilo upnikom bi moralo biti namreč jasno: 1. SNL je zaupanja vredno tekmovanje, prijazno do oglaševalcev in pokroviteljev.