Rdeči vragi so se poklonili 96 žrtvam, a usmiljenja za redse ni bilo

Nogometaši Manchester Uniteda so dobili derbi proti Liverpoolu (2:1), Manchester City in Arsenal sta igrala neodločeno (1:1)

Objavljeno
23. september 2012 12.09
Posodobljeno
23. september 2012 13.11
Britain Soccer Premier League
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Liverpool - Nocoj sta v petem kolu angleškega nogometnega prvenstva na sporedu dva velika derbija. Najprej so nogometaši Manchester Uniteda v gosteh ugnali Liverpool z 2:1, nato pa sta se pomerila še  Manchester City in Arsenal.

Pred začetkom tekme na Ainfieldu so se z minuto molka in posebno slovesnostjo poklonili spominu na 96 navijačev Liverpoola, ki so življenje izgubili v veliki tragediji leta 1989. Pred dnevi je neodvisna komisija izdala uradno poročilo, v katerem je bilo razkrito, da za tragedijo na stadionu Hillsborough niso odgovorni privrženci redsov temveč policisti, ki so vse skupaj tudi skušali prikriti.

Po končani spominski slovesnosti pa so rdeči vragi pozabili na prijateljsko vzdušje in odigrali novo odlično partijo ter prišli do zmage z 2:1. Odlični zadetek je v 81. minuti z bele točke zabil kdo drug kot Robin Van Persie, Liverpool pa je tekmo vse od prvega polčasa igral z igralcem manj.

Pod drobnogledom navijačev in medijev sta bila sicer tudi gostujoči branilec Patrice Evra in domači napadalec Luis Suarez. Urugvajski napadalec je v bil v pretekli sezoni kaznovan zaradi rasističnega žaljenja temnopoltega Francoza in mu na eni od naslednjih tekem ni ponudil roke. Že pred tekmo je vodstvo Liverpoola postavilo Suarezu ultimat - ponudi roko Evraju ali pa te januarja prodamo. Urugvajec tokrat ni povzročil incidenta, saj je v športnem duhu, ki je danes vladal na Ainfieldu ponudil toko Evraju.

Koscielny rešil Arsenal

Na drugem današnjem derbiju pa sta se pomerila Manchester City in Arsenal. Aktualni angleški prvaki so na domačem Etihad stadionu vodili vse do 82. minute, ko je izid izenačil Laurent Koscielny.Obe ekipi tako še naprej ostajata neporaženi - vsaka ima na svojem računu dve zmagi in tri neodločene tekme. Zaradi boljše gol razlike so topničarji trenutno na petem mestu, medtem ko so sinje modri zdrsnili na skromno sedmo mesto.

Angleško prvenstvo, 5. kolo

Liverpool - Manchester United 1:2

(Gerrard 46.; Rafael 51., van Persie 81./11-m.)

Manchester City - Arsenal 1:1

(Lescott 40.; Koscielny 82.)