Real kot razbita Mourinhova vojska

Prednost Barcelone pred večnim tekmecem iz Madrida sedaj znaša že 8 točk, Jose Mourinho deloval nekoliko zmedeno.

Objavljeno
17. september 2012 12.44
SOCCER-SPAIN/
J. S., šport
J. S., šport
Ljubljana – Je Real Madrid že izgubil bitko za naslov španskega prvaka? Tako bi lahko sklepali po zaostanku osmih točk za Barcelono, ki ga Real še nikoli doslej ni izničil, in slabi formi ključnih adutov Joseja Mourinha, vključno Cristiana Ronalda. Po tekmi v Sevilli je šlo tudi za precedens: portugalski trener je prvič javno napadel svoje nogometaše.

»Takšnega začetka prvenstva pa res nismo pričakovali. Osem točk – to je zelo veliko. V torek nas čaka pomembna tekma z Manchester Cityjem, položaj je zares kritičen,« je po tretjem porazu v sezoni – po superpokalu z Barcelono in tekmah z Getafejem in Sevillo v primeri division – zmajeval z glavo Emilio Butragueno, nekdanji Realov as, ta čas pa nekakšen uradni govorec slovitega kluba iz Madrida.

Za primerjavo: Real je v minuli sezoni prvič izgubil šele 10. decembra, in sicer clasico z Barcelono v Madridu. Če bo nekdanji »beli balet« nadaljeval v takšnem slogu, bodo španski derbiji v tej sezoni le zabava za ljubitelje statistike, zagotovo pa ne ključne tekme v sezoni in spektakli par excellence, ki so v zadnjih letih omrežili svetovno nogometno javnost.

Portugalski trener Jose Mourinho je v svojih prvih dveh sezonah na Realovi klopi deloval zelo umirjeno tudi ob najhujših porazih ter neuspehih, le izjemoma je uperil prst v svoje (glavne) zvezdnike. Tokrat se ni držal »prakse«, glasno je izpostavil tudi slabo igro svojih nogometašev. »Strinjam se z vami, da smo v zadnjih tekmah izjemno ranljivi pri akcijah iz prekinitev. Toda to ni problem morebitnega slabega treninga ali domnevno pomanjkljivih taktičnih navodil. Več ne moremo vaditi. Vsak igralec pozna svojo vlogo v kazenskem prostoru, ime tekmeca, na katerega mora paziti, in del igrišča, ki ga mora pokrivati. Pa smo vseeno prejeli gol, ki ga ne bi smeli! Real trenutno deluje kot moštvo, ki ni pripravljeno za boj in ni osredotočeno na svoj cilj. Da ne bo pomote, za to, da je moštvo brezvoljno, je kriv trener,« je ocenil predstavo španskih prvakov Mourinho. Delno ima res prav, kdor ima na voljo štoperja, kot sta Pepe in Ramos, ter še dve orožji, kot sta Khedira in Alonso, pa nebeškega skakalca Ronalda, ne bi smel prejemati tako veliko golov iz prekinitev (tokrat je bil »prost« Sevillin adut Trochowski, iz prekinitev sta načelo mrežo Casillasa tudi Valencia in Getafe).

Iz besed Portugalca ni možno z gotovostjo razbrati, ali za slabo igro in poraz pri resda močni Sevilli krivi sebe ali pač nogometaše. Tudi sicer je Mourinho deloval zmedeno. Povedal je, denimo, da je med polčasoma želel zamenjati sedem igralcev, a je le dva. Zakaj, denimo, ni zamenjal treh? Tudi edini Mourinhovi okrepitvi za sezono 2012/13 še nista pokazali dovolj; Michael Essien še ni stopil na igrišče, Luka Modrić se še lovi. »Mou« je zavrnil le govorice o vzrokih za slabo igro njegovega najdražjega nogometaša Cristiana Ronalda, za katerega ugibajo, da je bodisi nezadovoljen z višino plače bodisi ne uživa spoštovanja v slačilnici. »Ne vidim razlik v njegovih igrah v tej sezoni,« je ocenil Mourinho. Španski komentatorji so mu cinično prikimali: »CR7 je to pot res deloval tako kot soigralci, igral je v tretji prestavi, ne v peti.«

Zanimivo, Real je zmagal le dvakrat, obakrat je zabil gol Ronaldo. Odvisnost moštva od njegovih golov je bila vidna že v minuli sezoni, očitno bo tako tudi letos.