Real po lovoriko z najdražjim napadom doslej

Danes zvečer bodo začeli ples v ligi prvakov 2013/14, na Old Traffordu v Manchestru tudi sodnik Damir Skomina.

Objavljeno
17. september 2013 12.19
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Ljubljana – Pred bližajočim se vrhuncem košarkarskega eura v Sloveniji je bralcem nehvaležno naštevati zanimivosti in privlačne izzive, ki čakajo 32 najboljših evropskih klubov v nogometni ligi prvakov 2013/14. Toda ta evropska sezona bo res ena najboljših in najbolj nepredvidljivih doslej.

Kaj lahko opravi Manchester United, ki bo prvič po letu 1993 napadel zmago v ligi prvakov brez Alexa Fergusona? Bo Jose Mourinho ob vrnitvi na klop Chelseaja še bolj »poseben« kot v svojem prvem mandatu, ko je obtičal v polfinalu? Bo novi trener Barcelone Gerardo Martino vrnil rojaka Lionela Messija na vrh Evrope? Lahko podobno v Madridu uspe Carlu Ancelottiju, ki so ga pripeljali le zaradi sanjskega igralsko-trenerskega življenjepisa v ligi prvakov? In, še zdaleč ne nazadnje, bo Pep Guardiola sledil motu avtobiografije »Drugačen način zmagovanja« tudi v Bayernu, ki je že pred prihodom Katalonca osvojil vse, kar se je osvojiti dalo?

Najbolj je posegel v zasedbo novi Realov trener Ancelotti. V Madridu so se odrekli številnim nogometašem (Özil, Callejon, Higuain, Albiol, ...), angažirali pa kar pet mlajših novincev. Isco (30 milijonov €) bo igral v vlogi plejmejkerja namesto Mesuta Özila, Asier Illarramendi (32 mio €) bo predstavljal konkurenco Khediri in Alonsu, Gareth Bale (100 mio €) Angelu Di Marii, Daniel Carvajal (10 mio €) na desnem boku Alvaru Arbeloi, Casemiro (10 mio €) sodi med najobetavnejše Brazilce. In, seveda, Ancelottijev novi pomočnik bo Zinedine Zidane. Prav Francoz, ena najboljših desetic v 150-letni zgodovini nogometne igre, je bil zadnji zvezdnik, ki je leta 2002 osrečil snovalca »belega baleta« Florentina Pereza. »Težko je verjeti, da je bil klub, kakršen je madridski Real, tako dolgo brez finala lige prvakov,« je v Istanbulu razmišljal Ancelotti, ki je po dvakrat osvojil ligo prvakov kot igralec ('89, '90) in trener ('03, '07) – v vseh štirih primerih z Milanom. Italijan je dal nedvoumno vedeti, da ne bo podlegel nobeni struji znotraj »vesoljskega« moštva. Drugače torej kot Mourinho. »V španskem prvenstvu bo branil Diego Lopez, v ligi prvakov pa Iker Casillas,« je »Carlito« hitro razkril, kako bo pomiril nejevoljo v slačilnici, ki se je še povečala zaradi odhoda Özila (proti prodaji Nemca je bil tudi Ronaldo).

V Madridu ne skrivajo imperativa v tej sezoni: želijo se vrniti na nogometni Mont Blanc. Res, »La Decima« (10. naslov evropskega prvaka) sta prvi besedi, ki se jih nauči sleherni novinec v moštvu, tudi Bale. »V najboljši klub na svetu sem prišel prav zavoljo tega, ker verjamem, da lahko s tako močno zasedbo kraljujemo tako Španiji kot svetu,« je priznal Bale, ki bo v paru s Cristianom Ronaldom sestavljal najdražjo napadalno navezo doslej. Valižan je stal Madridčane 100 milijonov evrov, sloviti CR7 pred štirimi leti 94 milijonov €. Za »mir v hiši« je Perez podaril Ronaldu novo pogodbo, po kateri je postal najbolje plačani nogometaš na svetu. Brez ideologa igre Özila in z Balom dejansko Real ne bo imel veliko izbire pri osnovnem konceptu: šlo bo za atomski nogomet prek obeh napadalnih kril in ostre podaje v kazenski prostor. Ali bo to dovolj za uspeh pri tipično domači ekipi Galatasarayja? Bomo videli, Didier Drogba, bivši realovec Wesley Sneijder in Burak Yilmaz imajo gotovo drugačen načrt pred fanatičnimi navijači.

Prav tako zanimiva tekma kot v Istanbulu se obeta tudi v Manchestru, kjer bo delil pravico na tekmi med Unitedom in Leverkusnom najboljši slovenski sodnik Damir Skomina. Zanimivo bo videti, kako se bo evropsko »zeleni« David Moyes oprl na bogate izkušnje pomočnikov Ryana Giggsa in Phila Nevilla.