Reševanje Olimpije po sodniških taktih

Ljubljančani so imeli v zadnjih sedmih nogometnih tekmah kar štiri enajstmetrovke.

Objavljeno
26. september 2013 21.27
nogomet
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana – Z orkanskim vetrom v jadra je Olimpija ujela priključek z vrhom lestvice. Razpleti tekem 11. kola so ji šli tako v prid, da niti Maribor, ki tretjič zapored ni zmagal, ni več nedosegljiv (16:23). Med drugim Zavrčem in sedmimi Domžalami je le 5 točk – 20:15.

Prvič v tej sezoni, če se ne upošteva čustvenega in odmevnega protesta po vsega dveh tekmah predsednika Olimpije Izeta Rastoderja, češ da so bili Ljubljančani oškodovani, so sodniške odločitve sprožile ostrejše pritožbe. V tekmah 11. kola sta največ razburjenja sprožila dvoboja v Stožicah in Novi Gorici, ki sta bila pisana na kožo ljubiteljem teorij zarot.

Ljubljanski dvoboj je nesporno odločila sodniška napaka Dragoslava Perića, ki je Ljubljančanom podaril enajstmetrovko, povrhu pa še izključil koprskega igralca Miho Gregoriča. Koprski protesti so bili upravičeni, saj si je ljubljanski napadalec Nikola Nikezić z vlečenjem za dres priigral prednost in tudi položaj, da je lahko padel zaradi Gregoričevega nenadzorovanega padca. Sporna je bila tudi druga Perićeva kazen, rdeči karton za Gregoriča, ker naj bi storil prekršek v čisti priložnosti za gol. Olimpija je z bledo predstavo prišla do druge zaporedne zmage in še druge proti neposrednemu tekmecu za vrh lestvice. Tudi v soboto ji je proti Rudarju v Velenju pot do treh točk omogočila sporna enajstmetrovka, ki jo je dosodil najboljši slovenski sodnik Damir Skomina.

Olimpija je dobila štiri enajstmetrovke v desetih tekmah in je z naskokom najbolj »obdarjena« ekipa v 1. SNL. Tri tekme, v katerih je zadela z bele točke, je dobila – s Celjem v gosteh s 3:2, z Rudarjem z 2:1 in doma z Luko Koprom z 1:0. Le v Novi Gorici ji enajstmetrovka ni prinesla zasuka, potem ko je že zaostajala z 0:3.

Novomeščani so v Novi Gorici pošteno zabili dva gola, Goričani le enega. V senzacionalni zmagi pa se le ni bilo mogoče izogniti različnim sodniškim merilom in veliki napaki. Pri izidu 1:1 so Novomeščani v kazenskem prostoru ali na robu zrušili najboljšega domačega strelca Massima Codo. Prekršek je bil čist kot solza, a ne za sodnika Nejca Kajtazovića. Morda ga ni videl, bi ga pa moral pomočnik za golovo črto. »Nismo bili najboljši, a v zaključku so me zmotile odločitve v zvezi s sojenjem,« je bil v svoji oceni tekme diplomatski goriški trener Luigi Apoloni, ki v jutrišnjem dvoboju z Domžalčani ob sebi ne bo imel pomočnika Mirana Srebrniča, na igrišču pa kapetana Alena Jogana. Oba je Kajtazović izključil zaradi protestov.

Velika zmagovalka sodniških napak je Olimpija, poraženka pa – neverodostojna – liga. V dveh tekmah je Olimpija ujela stik z moštvi, ki so na lestvici pred njo, hkrati pa se je izognila pravi polomiji: da bi bila po desetih tekmah bližje Triglavu kot zadnjemu v prvi polovici Rudarju.

Kriza Maribora je samo še en pozitiven kamenček v mozaiku Olimpijinega »preporoda« in ji botrujejo čisto nogometne prvine. Reševali jo bodo športni direktor Zlatko Zahović, trener Ante Čačić, nogometaši in ne sodniki.