Ribery zbudil nove skrbi

V derbiju sredinega večera prvega kola nogometne lige prvakov bo Bayern lovil zmago pred bližajočim se Oktoberfestom.

Objavljeno
16. september 2014 20.19
Germany Soccer Bundesliga
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

München – V teh dneh ni dvomov, kje se skriva rdeča nit družabnosti v bavarski metropoli. Napočil je čas za zadnje odštevanje v pričakovanju Oktoberfesta, največje pivske veselice na svetu. A dodobra je oživelo tudi dogajanje v Bayernovem nogometnem taboru. Po uvodnih domačih preizkušnjah bodo Guardiolovi igralci drevi štartali v novi sezoni lige prvakov.

Gneča v Münchnu je izjemna že v poletnih mesecih, ko se tu ustavijo številni popotniki in turisti, nato se začne nova nogometna sezona, ki vedno znova napolni osrednjo nogometno areno, pisano jesen naznani Oktoberfest. Resda se bo ta, tokrat 180. po vrsti, začel ob prihajajočem koncu tedna, a že nekaj dni prej v hotelih ni prostih sob, stojnice z bavarskimi oblačili in drugimi spominki v središču mesta pa mimoidoče opozarjajo na praznik izjemnih razsežnosti. In prav med Oktoberfestom so ponavadi še posebej vpadljive tekme nogometašev Bayerna, ki so en teden pred omenjenim ljudskim rajanjem brezhibno opravili svojo nalogo proti Stuttgartu (2:0; Götze, Ribery), danes pa jih čaka premierna evropska preizkušnja lige prvakov, za začetek kar derbi v skupini proti Manchester Cityju.

»Tekma nemških in angleških prvakov je seveda poseben dogodek,« je že po sobotni zmagi v domačem prvenstvu poudaril Pep Guardiola, Bayernov Katalonec na trenerski klopi, napovedal novo težko nalogo in se seveda tudi spomnil zanimivih predstav med kluboma v prejšnji sezoni. Na Otoku je nemško moštvo uprizorilo sijajen nogomet in ugnalo gostitelje s 3:1 (Robben, Götze, Müller; Negredo), v decembrskem münchenskem mrazu pa so se nato bolj odrezali akterji manchesterskega moštva in ugnali Bavarce s 3:2 (Sliva, Kolarov, Milner; Müller, Götze). Odtlej se je dogajalo marsikaj, obe moštvi sta se na koncu veselili domačih lovorik, Bayern tako v prvenstvu kot v pokalu.

Zasedba s sedmimi člani reprezentance svetovnih prvakov je v novo sezono vstopila vnovič z zelo visokimi cilji, resda jih je od omenjene pravljične sedmice zdaj ostalo »le« šest, saj se je Toni Kroos odselil v Madrid, a po njegovem odhodu je Guardiola iz Reala hitro privabil Xabija Alonsa. Pohvalil ga je za odlično predstavo nazadnje proti Stuttgartu, pokazal optimizem, a nato včeraj tudi zaskrbljenost. Izjemno pomemben adut bavarskega stroja Franck Ribery ima namreč poškodovano koleno, na »bolniški« se je tako pridružil Bastianu Schweinsteigerju, Holgerju Badstuberju, Javiju Martinezu, Arjenu Robbnu in Thiagu.

Tudi v angleškem taboru pred današnjo tekmo ozračje ni posebej rožnato, saj so včeraj iz kluba sporočili, da brazilski mojster sredine igrišča Fernando zaradi poškodbe ne bo nared za izziv v münchenski areni. Tako si Manuel Pellegrini, trener moštva, ob prihodu na Bavarsko še ni bil na jasnem, kako bo sestavil enajsterico. Zaveda pa se, da je že premiera zelo pomembna.