Ronaldo in drugi zvezdniki zadnjič na ruskih tleh?

V soboto začetek pokala konfederacij, generalke za svetovno prvenstvo 2018. Fifa bo razdelila 20 milijonov dolarjev.

Objavljeno
12. junij 2017 09.09
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
V drugi polovici meseca bomo že lahko ocenili, kako dobro so pripravljeni na svetovno prvenstvo v nogometu Rusi, ki bodo gostili mundial naslednje poletje. Letošnji pokal konfederacij ponuja 16 zanimivih dvobojev med gostitelji in prvaki posameznih (več)celinskih zvez. Močne reprezentance, zvezdniki kova Cristiano Ronaldo in lepe denarne nagrade so jamstvo za vrhunski nogomet.

Generalka za mundial, ki bo gostoval v Rusiji med 14. junijem in 15. julijem 2018, bi bila lahko prava paša za oči. Pred štirimi leti smo namreč spremljali odličen turnir na brazilskih tleh. Goli so tedaj deževali, kot bi igrali nogomet v najbolj deževnem obdobju sredi Amazonije, ne pa v Riu de Janeiru in drugih mestih ob brazilski obali Atlantika. Turnir se namreč ne bi mogel začeti lepše za gostitelje kot z golom Neymarja v 3. minuti uvodne tekme z Japonsko, tudi v nadaljevanju je šlo za spektakularne tekme, kakršni sta bili denimo Italija : Japonska 4:3 in Brazilija : Italija 4:2, tudi 18 prejetih golov Tahitija s Španijo in Urugvajem je potešilo lakoto najbolj razvajenih navijačev. Ni bilo torej čudno, da je povprečen obisk tekem presegel 50.000 obiskovalcev, vrhunec vsega pa je bil finalni večer na novi Maracani pred 73.000 navijači, ko so Brazilci z izidom 3:0 zmleli Španijo.

Skomina, Rocchi in Mažić

Leta 2013 smo res spremljali pravšnji uvod v pozneje odličen mundial, ki je naslednje leto okronal za najboljše na svetu Nemce, za najbolj ponižane pa prav gostitelje – izgubiti pred svojimi navijači z izidom 1:7 ne bi bilo enostavno niti za Kajmanske otoke, kaj šele za najbolj nogometni narod na svetu.

Štiri leta pozneje bo podobno zanimivo kot v Južni Ameriki. Tedaj je Fifa prvič preizkusila tehnologijo golove črte, v Rusiji bo dodatno uvajala v nogometno igro videotehnologijo za pomoč glavnemu sodniku ob ključnih dogodkih tekem. Evropa bo prispevala na turnir trojico svojih sodnikov, prav vsi so uveljavljeni in med najboljšimi pod dežnikom Uefe – srbski sodnik Milorad Mažić, Italijan Gianluca Rocchi in najboljši slovenski mož v črnem Damir Skomina. To bo nova lepa priložnost za Koprčana, da morda naredi še korak navzgor po hierarhični lestvici znotraj Uefine sodniške družine.

Nemci nasprotujejo turnirju

Jubilejni 10. pokal konfederacij bi bil kaj lahko tudi zadnji v doslej uveljavljenem formatu. Premierni turnir pod okriljem Fife so organizirali leta 1997 v Saudski Arabiji, odtlej pa je – resnici na ljubo – našel pristno domovinsko pravico le v državah udeleženkah turnirja, v številnih drugih sredinah pa so na pokal konfederacij gledali pogosto pokroviteljsko. Pri tem ni bilo večjih izjem – podobno je bilo v Mehiki 1999, Južni Koreji in na Japonskem 2001, Franciji 2003, Nemčiji 2005, Južni Afriki 2009 in Braziliji 2013. Šele pred mundialom v Nemčiji je torej turnir prerastel v generalko za gostitelja naslednjega svetovnega prvenstva. Prav Nemci so v zadnjih mesecih izrazili največ pomislekov o smiselnosti prirejanja tovrstnih turnirjev, češ da najboljši nogometaši krvavo potrebujejo počitek pred »sodimi leti«, ko nastopi čas za euro ali mundial.

»Prav nič ne bi bil nesrečen, če ne bi bilo pokala konfederacij 2021,« je denimo zatrdil nemški selektor Joachim Löw in dodal: »Mislim, da z ukinitvijo tega turnirja ne bi nikogar naredili nesrečnega.« Tudi predsednik nemške nogometne zveze (DFB) Reinhardt Grindel meni podobno. »Pokal konfederacij je postal zastarelo tekmovanje. Zelo pozitivna in dobrodošla poteza bi bila, če bi ta turnir ukinili in razveselili evropske elitne klube, ki se zdaj srečujejo s prehudimi obremenitvami svojih nogometašev,« je zatrdil Grindel.

Infantino: Odprte vse možnosti, tudi Kitajska

»Na mizi imamo odprte vse možnosti,« je presenetljivo razkril prvi človek Fife Gianni Infantino in dodal, da so možne rešitve zelo različne – od igranja turnirja v juniju ali novembru do spremembe formata turnirja. Obstaja realna možnost za to, da bi bil letošnji turnir v Rusiji celo (začasno) zadnji v obliki generalke za svetovno prvenstvo. Leta 2022 naj bi obiskal mundial ta čas nemirni Katar – za nameček novembra –, evropski klubi pa so že zatrdili, da njihovi igralci 2021. leta ne bodo igrali tekem v vročem arabskem podnebju. Med članicami Fife kroži več različnih teoretičnih rešitev nastale zagate. Možno je, da bi leta 2021 Katar gostil klubsko svetovno prvenstvo in na ta način preizkusil svojo pripravljenost na organizacijo mundiala. Po drugi različici bi organizirali pokal konfederacij v eni od drugih azijskih članic, kot najprimernejša pa naj bi bila nogometu vse bolj naklonjena Kitajska.

Nemcev očitno ne pritegne niti zajeten denarni sklad za prihajajoče »dvotedensko nogometno druženje« v Rusiji. Fifa bo namreč med osem udeleženk razdelila 20 milijonov dolarjev (približno 18 milijonov €), pri čemer najslabša reprezentanca ne bo mogla prejeti manj kot 1,7 milijona USD, najboljša pa naj bi bila bogatejša za najmanj 4,1 milijona.

Domnevna neprivlačnost pokala konfederacij prav tako ne moti niti najbolj premožnih Rusov in nekaterih drugih državljanov največje države na svetu. Agencija, ki so ji organizatorji letošnjega turnirja zaupali trženje luksuznih aranžmajev ogleda tekem, je zelo zadovoljna s prodajo. Zasebna loža z 22 sedeži za ogled finalne tekme na novem Zenitovem štadionu v St. Peterburgu denimo stane 49.500 USD (2250 na sedež), manjša osemsedežna loža pa denimo okroglih 22 tisočakov (2750/sedež). Skoraj polovico nižje so cene omenjenih lož za uvodno tekmo turnirja med Rusijo in Novo Zelandijo. Individualni »poslovni sedež« za otvoritveno tekmo stane kupca 1200 dolarjev, za ogled finala pa 2000 dolarjev.