Rožman zaključil šampionsko, enako želita v Lizboni Mbappe in Ronaldo

Uspešen konec tedna za Arsenal, Porto, PSG, Antwerpen in Rijeko.

Objavljeno
03. avgust 2020 06.00
Posodobljeno
03. avgust 2020 06.00
Juventusov napadalec Cristiano Ronaldo je napovedal boj za tretji zaporedni naslov italijanskega prvaka. FOTO: Isabella Bonotto/AFP
Konec tedna je bilo zanimivo spremljati veselje nogometašev, ki so osvojili pokalne lovorike v Angliji, Franciji in na Hrvaškem; na glavo so postavili tudi trditve, da pokalno tekmovanje igralcem, klubom in navijačem ne pomeni veliko.

Drugo lovoriko v svoji trenerski karieri si je pripisal Simon Rožman. Potem ko je leta 2017 v finalu slovenskega pokala premagal Olimpijo na klopi Domžal, je tri leta pozneje zrežiral podoben podvig na Hrvaškem. Konec tedna je z Rečani premagal zagrebško Lokomotivo – tekma je bila v Šibeniku – in končal sezono z osvojeno lovoriko.

image
Trener Simon Rožman je lahko dobre volje. Na klopi Rijeke je osvojil lovoriko v svoji prvi sezoni. FOTO: Goran Kovacic/Pixsell


»Ni pomembno, na kakšen način smo prišli do nje, šteje le to, da smo jo osvojili. Bilo je namreč zelo težko, imeli smo tudi nekaj športne sreče, za nami pa je izjemno zahtevna sezona, zato sem resnično presrečen, da smo jo končali na pravi način,« je po zmagi z 1:0 žarel od sreče nekdanji trener Celja in Domžal. Da je sezona 2019/20 »fantastična«, je potrdil tudi Rijekin predsednik Damir Mišković, ki je med sezono večkrat odbil kritike hrvaških novinarjev zavoljo dveh črnih nizov Rijeke v oktobru in nato juniju.

Zanimivo, Rečani bodo krenili v boj za evropsko ligo šele v 3. kolu kvalifikacij, to je 24. septembra, kar je gotovo dobrodošlo za njihovo pripravo na novo sezono.


Pod lupo vrhunec na štadionu Wembley


Najodmevnejšo pokalno tekmo sta vendarle odigrala londonska rivala Arsenal in Chelsea, prvi pa je z novo trofejo še utrdil položaj na vrhu najuspešnejših klubov v bogati zgodovini pokala angleške nogometne zveze (FA). Dva gola za preobrat – vodil je Chelsea – je zabil gabonski napadalec Pierre-Emerick Aubameyang in postavil končnih 2:1 v drugem polčasu po sijajnem preigravanju modre obrambe. To je bil 21. finale in 14. zmaga v tem tekmovanju za londonske »topničarje«.

image
Glavna aduta Arsenala: dvakratni strelec Pierre-Emerick Aubameyang in trener Mikel Arteta. FOTO: Adam Davy/AFP


Tudi v Franciji premorejo dve pokalni tekmovanji, torej podobno kot v Angliji. PSG je pričakovano osvojil tudi ligaški pokal, četudi je šele po izvajanju enajstmetrovk premagal moštvo Lyona. Parižani so si že prej zagotovili zmagi v francoskem prvenstvu in francoskem pokalu in spet osvojili trojček domačih lovorik.

image
Pokalne lovorike PSG so se veselili tudi zvezdniki (z leve) Neymar, Kylian Mbappe in Marco Verratti. FOTO: Franck Fife/AFP


V Parizu so polni optimizma, saj iz dneva v dan gojijo večje upanje na pravočasno vrnitev Kyliana Mbappeja, ki so ga začasno izgubili prav med prejšnjim finalom s St. Etiennom. To je bilo prvo nogometno tekmovanje v Franciji po koronavirusnem premoru, na takratni tekmi pa so tekmeci poškodovali gleženj Mbappeju. Klub je potrdil, da bo eden najobetavnejših nogometašev na svetu zanesljivo potoval z ekipo na Portugalsko, kjer bo naslednji teden zaključni turnir četverice v Uefini ligi prvakov, PSG pa se bo v četrtfinalu pomeril z Atalanto.


Ronaldo optimističen


V Lizboni bo tudi Juventus in z njim Cristiano Ronaldo – tako vsaj načrtujejo v črno-belem taboru, ki je končal ligaško sezono z domačim porazom proti Romi. Juve mora najprej opraviti z Lyonom, prvo tekmo v Franciji je izgubil z 0:1 … Navijače je potolažil vsaj portugalski napadalec Cristiano Ronaldo. Rojeni šampion je namreč zatrdil, da bo s klubom tudi v novi sezoni in ob tem pod fotografijo na instagramu dodal: »Gremo po mojo tretjo lovoriko.«