Rubin v Ljudskem vrtu kot Rusija – nasedli velikan?

Marcos Tavares bo v uvodnem dvoboju nogometne evropske lige prvič igral kot slovenski državljan.

Objavljeno
18. september 2013 23.54
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Maribor – Slovenski nogometni prvak Maribor bo znova pisal zgodovino evropskih pokalov. Danes ob 19. uri se bo v prvi tekmi evropske lige v skupini D pomeril z Rubinom iz Kazana, prvim moštvom iz Rusije, ki se bo soočilo s katerim koli slovenskim klubom. V drugi tekmi se bosta pomerila Zulte Waregem in Wigan.

Pod Kalvarijo ni nogometne mrzlice, podobne tisti izpred dveh let ali iz lanskega septembra, ko je na štartu padel tedaj še veliki Panathinaikos, toda vijoličnim še ni zmanjkalo volje. Toda ni se možno izogniti vtisu, da ni jih ne krasita prvinsko zadovoljstvo in sreča, potem ko se evropsko kvalifikacijsko poletje še v tretje ni izšlo s sanjsko uvrstitvijo v ligo prvakov. Mariborčani ne obešajo na veliki zvon tekmovalnih ciljev v tej sezoni, le potihem upajo, da bo končni izkupiček celo najboljši doslej. Trener Ante Čačić vendarle realno ocenjuje, kaj lahko pričakujejo vijolični navijači od evropskih tekem.

»Ni več izločilnih tekem. Pred nami je mini liga, kljub močnejšim tekmecem bomo igrali razbremenjeno. Z igro na meji svojih sposobnosti lahko pripravimo presenečenje. Zmage ne morem napovedati, niti je obljubiti, bom pa zadovoljen, če bomo igrali kot moštvo in na igrišču dali vse od sebe. V vsaki tekmi bomo iskali svojo priložnost, ampak zavedati se moramo, da imajo svoje cilje tudi tekmeci,« je razkril svoja pričakovanja trener Ante Čačić. Še prej je izpostavil oceno, ki naj bi imela soglasje v klubu. »Tretje leto v evropski ligi je nagrada za dobro delo in potrditev stabilnosti v klubu.«

Maribor na papirju resda ni favorit v tej skupini, toda tretja zgodba bi lahko prinesla največ doslej. »Morda, toda začeli jo bomo brez Ibraimija, Berića in Mezge,« je Čačić previdno opozoril pred nerealnimi ambicijami in kot redko doslej skoraj izdal, kako se bo zoperstavil močnejšemu tekmecu. »Začeli bodo Mendy, Tavares in Bohar. Ni pomembno, s koliko napadalci bomo igrali, z enim ali dvema, pač pa je pomembno, s koliko igralci bomo prihajali v napade,« je pojasnil svojo taktično filozofijo, v kateri bo ena od ključnih elementov zbranost. »Čim dlje bomo zbrani, boljše bo. Če bomo zmanjšali še število tehničnih napak, če bomo stali zelo blizu nasprotnim igralcem, bili kompaktni in ne bomo naivni, potem nismo brez možnosti,« je Čačić nanizal podrobnosti, ki vodijo do uspeha.

Rubin je v Slovenijo dopotoval včeraj opoldne in se nastanil v hotelu Habakuk. Prvi zvezdnik moštva pa je trener Kurban Berdijev, čigar zaščitni znak so molitvene kroglice, od katerih se tako rekoč ne loči. Ruska »posadka« je v Slovenijo prišla tudi pod močnim vtisom nogometne katastrofe v dodatnih kvalifikacijah za SP leta 2010.

»Tega filma ne boste videli,« je Berdijev zavrnil možnost, da bi se v Ljudskem vrtu ponovil scenarij Hiddinkove Rusije. A tudi pohvalil Maribor. »Spreten je v nasprotnih napadih in aktiven na bočnih položajih. Igra disciplinirano in nasploh je izvirno moštvo. Čaka nas ena najtežjih tekem v evropski ligi,« je dejal strokovnjak z dvanajstletnim stažem pri Rubinu, s katerim je bil dvakrat ruski prvak in enkrat zmagovalec pokala. Rusko moštvo ne premore zvezdnikov višjega cenovnega razreda, a tudi »nizkocenovni« igralci iz kategorije med 10 in 15 milijonov evrov so za Mariborčane pravi vesoljci.

Čačić verjame, da bo kolega Berdijev igral z moštvom, ki je v zadnjem kolu na gostovanju v Permu še šestič v sezoni v DP igralo neodločeno (0:0). Izpostavil je nogometaše, na katere je treba biti posebno pazljiv. »Napadalec Rondon, zvezni gralec Natho in Kulik, ki je izjemno gibljiv. Upam, da ne bo igral Mubarak,« je odkril nevarne ruske može.

In še: Maribor bo igral s Slovencem več. Marcos Tavares bo danes igral svojo prvo uradno tekmo v majici Maribora kot slovenski državljan. »Razmišljamo in pripravljamo se pozitivno. Seveda upam, da bom dosegel prvi gol kot Slovenec,« je dodal kapetan in najboljši strelec Maribora v evropskih pokalih.