Rudar le še na Pušnikov pogon

V 20. kolu 1. SNL bodo zaradi mrazu ta vikend igrali le nogometaši Gorice in Olimpije.

Objavljeno
01. marec 2018 20.23
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Nič ne bo od popolnega 20. kola v 1. SNL. Temperature pod 0 stopinj Celzija namreč ne omogočajo varnih izvedb tekem (nadomestile se bodo aprila), razen nedeljske v Novi Gorici, kjer bo gostovala Olimpija. Med moštvi, ki bodo še drugič brez tekme, je tudi jesensko pozitivno presenečenje Rudar.

Velenjski klub je imel za seboj razburljivo poglavje in je v sezono vstopil z veliko negotovosti. V minulem poldrugem letu se je zapletel v »nesrečen zakon«. Lansko poletje je prineslo ločitev od vlagatalja v podobi spornega poslovneža s stavniškim podjetjem, toda zbližanje s črnim scenarijem po sporu z vlagateljem in vrnitvijo »oblasti« v domače roke še zdaleč ni pomenilo, da se je rešil vsega hudega.

Novo vodstvo kluba na čelu s predsednikom Simonom Dobajem je v pol leta vleklo dobre poteze.

»Finančna sanacija kluba se je posrečila in klub zdaj stoji na zdravih temeljih, še vedno pa išče generalnega pokrovitelja,« je razkril organizacijsko formo kluba podžupan MO Velenje, podpredsednik kluba in nekdanji direktor TEŠ Peter Dermol. Prav njegov angažma v klubski vodstveni strukturi je naznanil, da je reševanje usode kluba pred meseci prevzela MO. Na dolgi rok bi zdajšnja uprava vendarle morala najti ustreznejšo organizacijsko obliko vodenja kluba, pri čemer bi bila vloga MO zgolj partnerska oziroma varovalna, da klub ne bi šel v stečaj in da večjih posledic ne bi trpele mlajše klubske kategorije.

Mary je že preteklost

»Krivec« za presenetljivo jesensko podobo in izkupiček (4. mesto, 29 točk) je bil stari znanec, trener Marijan Pušnik. Najizkušenejši trener v 1. SNL je s svojo neuničljivo energijo in bogatejši za vroče-mrzle izkušnje z Olimpijo ter Hajdukom posrečeno izpeljal prenovo in pomladitev moštva. Ta je imel v Kameuncu Johnu Maryju bržčas najboljšega napadalca v slovenski ligi.

Prvi strelec minule sezone SNL in tudi v tej najboljši Rudarjev je zdaj le še preteklost. Njegov odhod na Kitajsko in tudi prestop obrambnega stebra Damijana Vukliševića na Češko v Liberec sta klubu prinesla finančno stabilnost, Pušniku pa nov velik izziv pri ustvarjanju Rudarja po njegovem okusu.

Vrniti navijače

Kako ugajati na igrišču, zabijati gole, morda še izboljšati položaj na lestvici in uveljaviti igralca ali dva? To so Pušnikove najbolj vznemirljive uganke. Če bi jih 57-letni Korošec rešil s polovičnim učinkom, bi bila Rudarjeva sezona odlična. Presežki bi jo spremenili v sanjsko.

Prav boj za Maryjevo nasledstvo prvega strelca moštva bi lahko zaznamoval Rudarjevo pomladno podobo in učinek. Zasedba je mešanica mladosti in izkušenj, v obrambni postavi je avtoriteta David Kašnik, v zvezni vrsti sta Damijan Trifković in Leon Črnčič ključna člena, v napadu, v katerem je jeseni nadarjenost pokazal mladi reprezentant Milan Tučić, pa se je konkurenca še najbolj zaostrila. Iz Hajduka je kot posojeni igralec prišel 23-letni Edin Šehić, 28-letni Hrvat Vlatko Šimunec, ki je prišel iz Vinkovcev, je robusten in izkušen novinec, medtem ko bi lahko največ pozornosti pritegnil 21-letni napadalec z Bermudov Djair Parfitt-Williams.

Ob jezeru so jeseni manjkali gledalci, a pozitivni trendi in privlačne predstave jih bodo slej ko prej vrnili na tribune.