Safet Sušić kot Srečko Katanec: bog vse vidi!

Anglija se bo po točki v Kijevu reševala na Wembleyu proti Črni gori in Poljski.

Objavljeno
11. september 2013 18.59
G. N., šport
G. N., šport

Ljubljana – Italija, Nizozemska (Evropa), Argentina (Južna Amerika), ZDA, Kostarika (Severna in Srednja Amerika), Japonska, Avstralija, Iran, Južna Koreja (Azija). To je devet držav, ki so si ob gostiteljici Braziliji že priigrale nastop na svetovnem prvenstvu v nogometu prihodnje leto.

Na voljo je še 22 vstopnic za mundial, od tega jih polovica pripada Evropi. Belgiji (skupina A), Nemčiji (C), Švici (E) in Španiji (I), kot najverjetnejšim zmagovalkam kvalifikacijskih skupin, pot v Južno Ameriko lahko preprečijo samo čudeži. Dramatični razpleti so na vidiku v skupinah F, G in H. V najboljšem položaju so BiH, Rusija in Anglija, toda že en sam spodrsljaj jih bo zapeljal v dodatne kvalifikacije.

»Upam, da bo svoje opravila še Slovaška z zmago v Grčiji. A po tej zmagi v Žilini se nam res ne bi smelo zgoditi, da ne bi odšli v Brazilijo. Nikogar ne podcenjujem, toda prepričan sem, da nas nihče več ne more ustaviti. Če obstaja bog, in jaz sem prepričan o njegovem obstoju, potem vse vidi in nas bo nagradil,« je po srhljivki s srečnim koncem na Slovaškem dejal selektor BiH Safet Sušić. Še dobro, da je preživel in z njim vred navijači v Žilini in stotisoče drugih v BiH ter raztresenih po vsej Evropi. Še 20 minut pred koncem so se Bošnjaki videli le v dodatnih kvalifikacijah. Napolijev as Marek Hamšik je z golom v 42. minuti namreč tudi Slovake približal Braziliji, nato se je Bošnjakom prikazal »alah«. A ne v podobi kakšnega od največjih zvezdnikov, Edina Džeka, Vedada Ibiševića, Miralema Pjanića ... Kot strela z jasnega sta udarila mladeniča: v 70. minuti je izenačil 23-letni branilec Eintrachta iz Braunschweiga Emir Bičakčić, v 78. je BiH pred vrata raja s projektilom s 25 m zapeljal 22-letni zvezni igralec züriškega moštva Grasshopper Izet Hajrović. Kdo je bil večji junak, Sušić, ki je minuto prej potegnil asa iz rokava, in rezervista Hajrovića poslal na igrišče, ali strelec?

»Res je odločil, toda nikogar ne bi posebej izpostavljal. On je le eden od štirinajstih, ki so sodelovali pri zmagi,« je brzdal čustva Sušić, ki je z občutkom aktiviral junaka za zasuk. »Hvala bogu, gol posvečam Bosni,« je žarel »Švicar« Hajrović, ki je šele drugič igral za BiH. Bošnjaki igrajo še dve tekmi, z Liechtensteinom doma in z Litvo v gosteh, medtem ko Grki doma gostijo Slovaško in Liechtenstein.

»Dobrodošli v peklu; Strašljivo; Težko je biti pozitiven ...,« so izjave bivših angleških zvezdnikov, od Garyja Linekerja do Michaela Owna. Selektor Roy Hodgson je bil pribit na križ, a po »nabijanju žoge« v Kijevu velika kot gora. Kljub ogorčenju in značilnem angleškem cinizmu ima Anglija vse v svojih nogah: oktobrski zmagi nad Črno goro in Poljsko na Wembleyu ji zagotavljata SP.

Rusija pod taktirko Fabia Capella ima točko več od Ronaldove Portugalske. A tesno je le na lestvici, spored tekem Rusijo (doma igra z Luksemburgom, v gosteh pa z zadnjim Azerbejdžanom) tako rekoč pelje v Brazilijo, Portugalsko (doma z Izraelom in Luksemburgom) pa v tretje zaporedne dodatne kvalifikacije.