Salzburg dobro opozorilo tudi za Slovenijo

Kevin Kampl, ofenzivni adut Srečka Katanca o izzivu v Talinu, vlogi v reprezentanci in poti do EP 2016.

Objavljeno
08. september 2014 15.42
Kevin Kampl,Ljubljana Slovenija01.09..2014
Jernej Suhadolnik, poročevalec
Jernej Suhadolnik, poročevalec
Talin – Kevin Kampl bi težko ocenil, kako dobro je pripravljena Slovenija v primerjavi z začetkom kvalifikacij za mundial v Južni Afriki, saj je tedaj še nabiral izkušnje v selekciji U-21. Prav gotovo pa sodi med akterje, na katere selektor Katanec stavi največ. Salzburgov zvezdnik bo poskušal prebijati Estonce po levem krilu.

Ali igralci čutite priložnost za pomembno zmago v Talinu?

Zavedamo se, za kaj gre v teh kvalifikacijah in kako lepe možnosti imamo, da opravimo kaj več kot nazadnje v boju za Brazilijo. Sami ste spremljali, kako zavzeto smo se ves teden pripravljali na Gorenjskem, saj želimo tu v Estoniji uspešno začeti nov ciklus.

Kako ocenjujete skupino E?

Po novem, ko bo na euru 24 ekip, imamo velike možnosti za uspešne kvalifikacije, četudi imamo v skupini Anglijo in Švico. Če dobro začneš, se ti hitro odprejo vrata, na katera prej nisi računal. Krasi nas samozavest. Prejšnji ciklus je razkril, da lahko nanizamo štiri zaporedne zmage, če smo pravi. Toda ne načrtujemo dolgoročno, najprej želimo biti uspešni v Talinu.

Kako ste pripravljeni? Minula sezona je bila za vas dolga kot nobena prej.

Vesel sem, da sem spet v reprezentanci, saj veste, da mi junija klub ni dovolil v Južno Ameriko. Mislim, da je vodstvo Salzburga najmanj petkrat zavrnilo mojo prošnjo ... Razmišljal sem celo o samovoljnem prihodu na zbor reprezentance, toda to ne bi bilo modro in bi imel morda težave pozneje, ko bi šlo zares.

Dobra plat te prepovedi je, da ste si obnovili moči, kajne?

Drži, junija sem bil pošteno iztrošen, proti koncu sezone smo vsi v moštvu za zmago potrebovali več napora kot dotlej. Če sem imel lani na voljo štiri dni dopusta, sem dobil letos štiri tedne! Čutim, da sem res dobro pripravljen.

Zakaj Salzburgu ne steče? Ekipa je lani delovala močneje kot letos.

Gre za splet številnih dejavnikov. Mnogi igralci so imeli zaradi junijskih reprezentančnih obveznosti le nekaj dni dopusta, posledično je šlo za zamik priprav, verjetno zamuja tudi forma. Igra Salzburga temelji na neskončnem številu šprintov vseh igralcev in če nisi optimalno pripravljen, lahko zaideš v težave. Prvih šest, sedem tekem nam je še šlo, potem ne več. To je prišlo posebej do izraza na povratni tekmi za ligo prvakov na Švedskem, ko enostavno nismo zmogli napasti Malmöja. Ob tem smo prejeli dva redko videna gola, sodnik pa nam ni dosodil enajstmetrovke, ... Škoda, dve leti smo garali za ligo prvakov.

Je izkušnja s Švedske lahko opozorilo tudi za Slovence?

Seveda. Če ne igraš stoodstotno, te lahko premaga vsak. Tako je v današnjem nogometu. To velja tako za Salzburg kot Slovenijo.

Kako nad Estonce?

Pričakujem, da bodo v prvih 20 minutah igrali agresivno in nas pokrivali tesneje kot po tem. Vrniti jim moramo najmanj z enako mero in jim po možnosti čim prej zabiti gol. Potem bi nam bilo veliko lažje.

Na treningih v Kranju in Lescah se je zdelo, da na levem krilu delujete bolje kot tik za napadalcem, podobno torej kot v klubu.

V klubu igramo z dvema v sredini napada in dvema desetkama, igramo na način 4-2-2-2. Jaz sem ena od teh desetk na levi strani. Drži, da ne sodim med igralce, ki tekajo gor in dol po krilu, saj brez žoge nisem najhitrejši. Z žogo sem celo hitrejši, gotovo pa nevarnejši za tekmeca. Rad sem nenehno aktiven.

Kaj pričakuje od vas selektor?

Prav to, da s kakšno 'zadnjo podajo' pošljem v ogenj napadalca, ali zrežiram kakšno akcijo, ki ji bo potem sledila zadnja podaja. Če je treba, tudi z driblingom ali prebijanjem zadnje linije tekmeca.